Chang’e-4 aracı, 12 Aralık Çarşamba günü, hız keserek ay yörüngesine girdi. Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), ayın karanlık arka yüzüne ilk yumuşak iniş amacıyla yapılan işlemin yaşamsal önemdeki sürecinin tamamlanmış olduğunu duyurdu.
Chang’e-4, yeryüzünden ayrıldıktan 110 saat sonra, ay yüzeyinin 129 km üzerindeyken, Pekin kontrol merkezinin verdiği talimata uygun olarak öğleden sonra 4.39’da ateşlendi ve yavaşlayarak ayın çevresinde 100 km’lik hızla saat 4.45’te eliptik bir yörüngeye oturdu.
Bir uzay aracı ve bir gezici aletten oluşan Chang’e-4, 8 Aralık Cumartesi günü, güneybatı Çin’in Sichuan eyaletindeki Xichang uydu atış merkezinden bir Long March-3B taşıyıcı füzesiyle fırlatılarak ayın keşfinde yeni bir sayfa açmıştı.
CNSA’den yapılan açıklamaya göre, uzay aracı yörüngeye tam olarak planlandığı şekilde oturtuldu. Ön görülen hedeflerin, hiçbir sapma yapmaması sebebiyle, yörünge düzeltme planlarının tümü iptal edildi.
Bundan sonra kontrol merkezi Chang’e-4 aracının ay çevresinde izlediği yörüngeyi ayarlayacak ve araç ile “yeryüzü-ay” iletişiminin ana unsuru olan röle uydusu Queqiao arasındaki iletişimi test edecek.
Daha sonra kontrol merkezi sonda aracın ayın arka yüzüne inmesi için uygun zamanı tayin edecek. Ayın kendi etrafında dönüş süresi ile dünya etrafında dönüş süresi aynı olduğu için Dünya üzerinden Ay’ın hep aynı yüzü görünmekte.
Yeryüzünden büyük bölümü hiç görülmeyen tarafı da “uzak veya karanlık yüz” olarak anılıyor: ama karanlık olduğu için değil, görülemediği için. İşte Chang’e-4 misyonu ayın gizemli uzak yüzünü göstermek için asli bir adım olacak.
Chang’e-4 misyonunun bilimsel görevi düşük frekanslı radyo astronomik gözlemini, ayın yeryüzü ve toprak biçimlerinin incelenmesini ve mineral yapısının belirlenmesini, nötron radyasyonu ve nötr atomların ölçülmesini içeriyor. CNSA’ya göre, bu suretle ayın uzak tarafını inceleme olanağı elde edilmiş olacak.
Çin, kendi ay keşfi programında uluslararası işbirliğini de teşvik etti. Chang’e-4’ün geliştirilmesi konusunda Hollanda, Almanya, İsveç ve Suudi Arabistan’dan bilim insanları katkıda bulundu.