Arama Motoru Google, Google haberlerin Çin, İspanyol ve diğer ulusal versiyonlarına Çin’den erişilemediğini bildirdi. Google konuyla ilgili olarak “sorunun farkındayız, anlamaya ve çözmeye çalışıyoruz” bilgisini de verdi.
Çin’in, Amerika, Washington, D.C., ve San Francisco’daki büyükelçiliklerin konuyla ilgili soruları cevapsız bıraktılar.
Çin’de, antidemokratik yaklaşımlar ve bazı siteleri bloklama alışılageldik bir yöntem. Çin’in trafiğinin % 80’i, Çin Telekom’un ISS’i China Net üzerinden aktığı için (Türk Telekom’un TTnet’ine benzer şekilde) bloklanmak istenen site kolaylıkla bloklanabiliyor.
Google News sitesi aslında daha beta versiyonunda olmasına karşın, Nielsen/NetRatings verilerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen 20 sitesinden birisi durumunda. Site hergün 4500’ün üstündeki siteden içerik alıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (media watchdog group) Google News’ün 10 gün kadar süreden beri bloklanmakta olduğunu bildiriyor. Organizasyon Google’u da Çin’le ilgili konulara dikkat etmediği için suçluyor;
Çin Google News’ü sansürlüyor. Bu şekilde Çin versiyonunun okunmasını sağlamaya çalışıyor. Çünkü Çin versiyonunda kritik haberler gerekli şekilde düzenlenmiş oluyor. Hükümetin istemediği yayınların çıkarıldığı bir servis uygulamak, Pekin tarafından kullanılmak anlamına gelir.
Frost bu suçlamayı kabul etmedi. 27 ekimde şirketin bir açıklamasında hiçbir web sayfasını sansürlemeyen tek arama motoru olduklarını belirtilmişti. Ancak, şirket bazı arama sonuçlarının politik ya da başka nedenlerle hassas olduğunu da notlarına ilave etmişti. Bu arama sonuçlarına Çin içinden ulaşaılamamasıyla ilgili olarak “Burda Google’un yapabileceği bir şey yok” denilmişti. Google News China’nın devreye alınmasında da “hangi haber kaynaklarını içerecek” şeklinde bir tartışma meydana gelmişti.
Google, bloklanmış haber kaynaklarına ait haberlerin Çin içinden görüntülenemediğini söyledi. Çin içinden bloklanmış bir link tıklandığında, bir hata sayfası geliyor. Bu şekilde davranmak yani link başlıklarını göstermek ama bloklanmış içeriğe ulaşamamak, Google’un da Çin hükümeti ile işbirliği yaptığı anlamına geliyor.
Web siteleri sansürlemek Çin için yeni bir olay değil. Kullanıcıların bazı Amerikan dini ve porno sitelerine girmeleri engelleniyor.
Hatırlanacağı gibi, Çin hükümeti şubat ile ağustos arasında 1600 internet cafe’yi kapatmıştı.

Kaynak : 