Çinli SCMP yayın kuruluşunda yayınlanan habere göre, Çin Ticaret Bakanlığı, temmuz ayında bir düzineden fazla elektrikli otomobil üreticisinin yöneticilerini, yurtdışında fabrika kurmanın risklerini görüşmek üzere “pencere rehberliği” adı altında bir etkinlikte topladı.
“Pencere Rehberliği” etkinliğinin Çinli yetkililer tarafından hükümet politikaları hakkında şirketlere sözlü veya yazılı talimatlar vermek için kullanıldığı ve iletilen politika talimatlarına uymayan şirketlerin, ülkenin kuralları ve yasalarına göre cezalandırılmadığı kaydediliyor.
2 Çinli sektör yetkilisinin doğruladığı toplantıda, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelere yatırım yapmamaları yönünde de uyarıda bulunulduğu ve bakanlığın otomobil üreticilerine, yurt dışı büyümelerini hızlandırırken varlıklarını ve teknolojilerini daha iyi korumaları yönünde talimat verildiği kaydediliyor.
Toplantıda, elektrikli araç üreticilerine, Çin dışında tedarik zincirleri ve büyük ölçekli tesisler kurmak yerine, ülke içinde üretilen parçaların birleştirildiği, demonte montaj hatlarına odaklanmaları teşvik edilirken, temel bileşenlerin tüketim pazarlarına daha yakın bir yerde monte edilmesinin olumlu olduğu söylendi.
Kaynaklar, rehberliğin, Pekin’in Çinli işletmelerin ve ürünlerinin yerel yetkililer ve tüketiciler tarafından boykot edilebileceği belirli ülkelerle artan gerginliği hakkındaki politika yapıcıların endişelerinden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca, hükümet yetkilileri Çin teknolojisinin yabancı muadilleri tarafından çalınması riskinden endişe duyuyor.
Haziran’da Çinli Arabalara Vergi Ek Geldi
Temmuz ayında Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalanmış ve 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlandığı kaydedilmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.
Ancak haziranda Resmi Gazetede yayınlanan kararla ek vergi geldi. Hemen arkasından temmuz ayında Horizon Neta isimli bir Çinli marka operasyonunu durdurmuştu.
BYD Fiyatını 1.500 $ İndirse, Tüm Diğer Çinli Markalar Zarar Eder
Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi Bosch’un Çin Başkanı David Xu Daquan’a göre, Çinli EV üreticileri ve otomotiv tedarik zincirindeki satıcılar, piller, otonom sürüş ve araç içi eğlence için temel teknolojilerden yararlandıkları için küresel öncü konumundalar.
Çin Binek Araç Birliği’ne göre, Çin aynı zamanda dünyanın en büyük Elektrikli araç pazarı konumunda olup, bu yılın ilk yarısında saf elektrikli ve hibrit otomobil satışları küresel toplamın yüzde 65’ini buldu.
Ancak dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD’den Hozon New Energy Automobile gibi start-up’lara kadar uzanan EV üreticileri, gelişmiş ekonomiler tarafından konulan ticaret engelleriyle karşılaşıyor.
Beyaz Saray, mayıs ayında Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergilerini dört katına çıkarmıştı; şu anda bu oranlar yüzde 100 seviyesinde.
Avrupa Birliği de, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 9 ila 36,3 arasında ek vergi uygulanacağını geçen ay açıklamıştı. Bu açıklama, anakarada üretilen pille çalışan otomobillere yönelik anti sübvansiyon soruşturması başlatmasının üzerinden 11 ay sonra yapılmıştı.
BYD’den Great Wall Motors’a kadar pek çok şirket, yüksek tarifelerden kaçınmanın bir yolu olarak tüketim pazarlarında veya tüketim pazarlarına yakın yerlerde elektrikli otomobil üretmeyi planlayarak yurtdışında üretimi agresif bir şekilde genişletiyor.
Bakanlık, toplantıda otomobil üreticilerine, bazı ülkelerin Çinli elektrikli araç montajcılarını fabrika kurmaya davet etmesinin, onlara adil davranmadığını, çünkü denizaşırı hükümetlerin de anakarada üretilen araçlara karşı ticaret engelleri koyduğunu veya koymayı düşündüğünü söyledi.
Çinli elektrikli araç üreticileri de kendi ülkelerinde acımasız bir fiyat savaşı veriyor. Goldman Sachs, nisan ayında yayınladığı bir araştırma raporunda, BYD’nin araçlarının fiyatlarından % 7 veya 10.300 yuan (1.447 ABD doları) daha düşürmesi durumunda, tüm Çin EV sektörünün karlılığının bu yıl negatife dönebileceğini tahmin etmişti.