Çin, kendi küresel konumlandırma sistemini geliştirme projesinde emin adımlarla yoluna devam ediyor. BeiDou-2 ismini verdikleri proje ile Amerikan GPS sistemine rakip olmayı hedefleyen Çin’de küresel konumlandırma sistemi ilk hizmetlerini bugün itibarıyla sunmaya başladı. Verilen haberlere göre BeiDou-2 sistemi, Çin ve çevresindeki ülkeler için konumlandırma, navigasyon ve zamanlama hizmetleri sunabilir seviyeye gelmiş durumda.
Lokasyon bazlı servislerin ve uygulamaların artmasıyla küresel konumlandırma sistemlerinin önemi de giderek artıyor. Şu anda tüm dünyanın hizmet aldığı tek bir küresel konumlandırma uydu sistemi mevcut o da ABD Savunma Bakanlığı’na ait olan GPS projesi. Ancak hem askeri gerekçelerle hem de ticari sebeplerle Avrupa Birliği ve Çin kendi projelerini geliştirmeye çoktan başlamış durumdalar. Avrupa Birliği’nin küresel konumlandırma uydu sistemi projesi olan Galileo projesinde pek çok sıkıntı yaşanıyor. Çin ise BeiDou-2 isimli projesiyle yoluna kararlı adımlarla devam etmekte.
2000 yılında başlayan ve Pusula anlamına gelen BeiDou-2 projesinde bugün çok önemli bir noktaya gelindiği açıklandı
Yapılan açıklamaya göre küresel konumlandırma uydu projesi bugün resmi olarak faaliyetlerine başlamış durumda. 2020 yılına dek 35 uydunun faaliyete geçeceği ve tam kapasiteyle kullanılacak olan BeiDou-2 projesi şimdilik sadece Çin ve yakın çevresi için konumlandırma, navigasyon ve zamanlama sağlayabiliyor. Ancak proje yoluna hızla ve kararlılıkla devam ediyor.
Çin’in söz konusu projenin arkasında son derece kararlı bir şekilde durması, GPS’in ileride ciddi anlamda pazar payı yitireceğini göstermekte. Üstelik GPS, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olan ve asıl amacı askeri kullanıma yönelik olan bir sistem. ABD Savunma Bakanlığı, istediği takdirde belirlediği ülkeler için GPS kullanımını kısıtlayabiliyor ve hatta tamamen devre dışı bırakabiliyor. Ancak şimdi Çin’in kendi sistemini geliştiriyor olması bu konuda ciddi bir endişe yaratıyor.
Ticari açıdan bakıldığında da durum çok farklı değil. Lokasyon bazlı servislerin ve uygulamaların artmasıyla küresel konumlandırma sistemlerinin önemi de giderek artıyor. AB projesi olan Galileo, sıkıntılı bir süreçten geçse de yoluna dev etmekte [1]. ABD ise GPS sisteminde ciddi güncellemeler yapmayı planlıyor [2]. Bu yarışa Çin’in de ortak olması ise güç dengelerinin değişmesi açısından son derece önemli.
[1]- AB, Galileo Uydu Navigasyon Sistemi’ne Ait İki Yeni Uyduyu Uzaya Gönderdi