Son yıllarda kullanım alanı gittikçe genişleyen ve pandemi döneminde de kritik rol üstlenen drone’lara ilgi artıyor. Uzmanlara göre Çin, sektöre ilişkin ilk uluslararası normunu lanse ettikten sonra artık dünya pilotsuz hava aracı sistemleri sektöründe egemen bir rol oynama arayışında. Çin tarafından yönlendirilen yeni norm, drone sektörünün güvenlikli işletme protokollerinin temelinde olan, pilotsuz sivil uçak sistemlerinin kategorileştirilmesine ve sınıflandırılmasına yönelik.
International Data Corp verilerine göre de Çin, en üst düzey üretici olan ve küresel sektörün %70’inden fazlasını kontrol eden DJI ile şu anda sivil drone alanının lideri konumunda.
Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı’nın rakamları, drone piyasasının Çin’de her yıl %40 oranında büyüyeceğini ve bu yılın sonuna değin 60 milyar yuanlık (8,75 milyar $) bir üretim değerine sahip olacağını gösteriyor.
Savunma ve havacılık prosedürleri normları oluşturma temel araştırma enstitüsü olan China Aero-Polytechnology Establishment AVIC baş mühendis yardımcısı Shu Zhenjie, gerekli onayları elde etmek ve söz konusu sistemlere ilişkin uluslararası ikinci normun yaklaşık 2,5 yıllık çalışmalardan sonra elde edildiğini söyledi. Bu alanda ilk normu, geçen yılın sonunda Birleşik Krallık oluşturmuştu.
Çin, üç yıl önce yeni nesil yapay zekanın geliştirilmesine ilişkin bir plan lanse etmişti. Bu, drone sistemlerinin geliştirilmesini bir ulusal öncelik durumuna getirdi ve ülkeye, 2030 yılından önce yapay zeka alanında küresel lider olmayı hedefleme yolunu açtı.
Drone endüstrisinin gelişimi, COVID-19 salgını sırasında, daha da ivme kazandı; çünkü bu dönemde dronelar tıbbi kaynaklar sağlama ve ulaştırmada ve ülkenin kentlerine dezenfektan püskürtme işlemlerinde temel araçlar olarak daha da çok kullanıldı.