İnternet üzerindeki yeni 2 trend “sahte haberler” ve “sahte haberlerle mücadele”. Sahte haber dediğimizde, magazin haberi sanılmasın. Amerikan Başkanı Trump’ı seçtirdiği iddia edilen sahte haberlerden bahsediyoruz. Bunu söyleyen de biz değiliz, bütün ABD ve Avrupa basını bu tür haberlerle dolu. Rusların ABD’deki seçimleri, Alman ve Fransız seçimlerini etkilediği iddiaları var. İnternet’in yeni kavramı “yankı odası” konseptini kullanan bu haberler, gördüğü haberi analiz etmeden retweet etme gayretindeki bilinçsiz kullanıcıların da yardımıyla zaman içinde bazı şeyleri ters yönde etkileyebiliyor deniliyor[1].
Bu konuya yönelik ilginç bir haber de, Danimarka’dan geldi. Danimarka Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen, NATO görevinin bir parçası olarak önümüzdeki yıl Estonya’da görevlendirilecek olan 200 Danimarkalı askerin, orada bulundukları dönemde, Rusların sahte haberlerinin tehdidiyle de mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Konu, bu askerlerin Nato görevlerinin başlamasından önce alacakları bir eğitim programıyla ilgili. Frederiksen;
“Bu tamamen yeni bir dünya. Danimarka askerleri bunun son derece farkında olmalıdır. Bu nedenle ocak ayında gönderilecek olan askerlere, kendilerini sahte bilgiler-haberlerden nasıl koruyacakları konusunda eğitim veriyoruz. Sindirme ve sahte söylentilere maruz kalacaklarınıı tahmin etmek zor değil”
dedi. Frederiksen, bu bölgede sahte haber, iftira ve taciz haberlerinin yer aldığını hatırlatarak, bölgedeki ülkelerin bu konuda uyanık olmalarını istedi.
Halen bölgeye gönderilen NATO askerlere yönelik yanlış bilgilendirmelerin gündelik olay haline geldiği kaydediliyor. Mesela şubat ayında sosyal medyada, bir Alman askerinin Litvanya’da yaşayan bir kıza tecavüz ettiğini iddia eden bir sahte hikaye yer aldı. Litvanya makamları, bunun yanlış olduğunu açıklayana kadar hikaye hızla yayılmıştı bile.
Hem NATO hem de AB yanlış bilgilere karşı savaşmak için özel birimler kurdu.
Danimarka askerleri, 2 ayrı 6 aylık dönem için Baltık bölgelerinde görev alacaklar.