Türkiye’deki bilgisayar mühendisliği bölümleri ile ilgili araştırmalarımızda şimdiki durağımız Yıldız Teknik Üniversitesi. Bilişim sektörüne insan kaynağı yetiştiren bilgisayar mühendisliklerinin durumunu Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oya Kalıpsız ile görüştük.
Turk-internet.com: Bölümünüz hangi yıl kuruldu?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: 1982 yılında kuruldu.
Turk-internet.com: Bilgisayar Mühendisliği eğitimi verdiğiniz kişilerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Evet, bilgi sistemleri problemlerine hızlı ve doğru çözüm üretebilen bilgisayar mühendisleri yetiştirmekteyiz.
Turk-internet.com: Öğrenciler genellikle nerelerde iş buluyorlar?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bilgisayar mühendisi olarak mezun olan öğrencilerimiz genellikle yazılım ve donanım şirketlerinde, büyük firmaların bilgi işlem merkezlerinde olmak üzere; yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve iletişim konularında çalışmaktadır.
Turk-internet.com: Hangi üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümleri yeterlidir?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Öğretim üyesi eksikliği Türkiye’deki birçok bilgisayar mühendisliği bölümünün en önemli problemidir. İyi eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği bölümleri, öğretim üyesi sayısı, üniversite kaynakları ve öğretim üyelerinin eğitimde verimli olarak çalışmasıyla doğru orantılı olarak belirlenebilir. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü, bu yıl Üniversite giriş puanlarına göre, yaklaşık 40 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü arasında 7. sırada yer almaktadır.
Turk-internet.com: Neden Bilgisayar Mühendisliği bölümleri aynı zamanda araştırmalar yapmazlar?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde bilgi teknolojileri geliştirme ve teknolojiyi doğru kullanmaya yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bilgisayar kullanım oranları gibi araştırmalar işletme, ekonomi ve istatistik bölümlerinde gerçekleştirilmektedir.
Turk-internet.com: Türkiye’de verilen Bilgisayar Mühendisliği ile ihtiyaç duyulan Bilgisayar Mühendisliği aynı mıdır?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 1.5 yıldır devam eden EKSIP (Eğitimde Kaliteyi Sürekli İyileştirme Projesi) kapsamında bölümümüz mezunları ve mezunlarımızın çalıştığı kurumların temsilcileriyle bölüm öğretim üyelerinden oluşan bir kurulun çalışmaları sonucunda, sektörün bilgisayar mühendislerinden beklentileri ortaya konmuştur. Aynı zamanda ABET kriterleri, IEEE ve ACM tarafından önerilen öğretim planı şablonlarını da dikkate alarak yeni öğretim planımızı oluşturduk. Türkiye’deki çalışma ortamında, yazlım alanında çalışanlara daha fazla gereksinim olması nedeniyle yazılım dersleri oranı arttırılmıştır. Bu yıl Üniversitemize yeni başlayan öğrencilere bu öğretim planı uygulanmaya başlanmıştır.
Turk-internet.com: Bilişim teknolojileri zaman içinde bilişim ve haberleşme teknolojileri haline dönüştü. Acaba telekoma yönelik bir eğitim var mı?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bilgisayar mühendisliği eğitimi çerçevesinde lisans eğitiminde bilgisayar ağları ve data komünikasyon olmak üzere zorunlu derslerimiz vardır.
Turk-internet.com: Türkiye’de Bilgisayar Mühendisi yetiştirilirken yazılımcı donanımcı farkı gözetiliyor mu?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bizim bölümümüzde bilgisayar mühendisliği eğitimi içinde gerekli olan yazılım ve donanım temel dersleri zorunlu olarak veriliyor ama öğrenci seçimlik derslerle kendisini yönlendirebiliyor.
Turk-internet.com: Özel şirketlerle arge çalışması için ortaklaşa araştırma yapıyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Lisans bitirme projeleri ve lisans üstü tez çalışmalarında sanayide ihtiyaç duyulan araştırmalara yer vermeyi amaçlamaktayız.
Turk-internet.com: Özellikle yazılım tarafında verdiğiniz eğitimin güncel olduğuna inanıyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Evet. Bu konuda kaynak sağlamak üzere Microsoft ve IBM gibi firmalardan da destek almaktayız. Öğretim üyelerimiz ve uygulamaları gerçekleştiren araştırma görevlilerimiz güncel yazılımları kullanmak ve kullandırmak yönünde çaba sarfetmektedir.
Turk-internet.com: Piyasadaki belli başlı programların (örneğin Oracle) eğitimi, öğrencilerin geleceği için çok önemli. Bu konuda bu şirketlerle ortak öğrenim planlaması yapıyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bu firmalardan uygulamalarda kullanacağımız kaynakları temin ediyoruz. Ancak Oracle eskiden bu konuda eğitime destek olma politikasında iken, son yıllarda böyle bir yaklaşımda bulunmamaktadır.
Turk-internet.com: Bilgisayar parkınızın öğrencilerinizin etkin eğitimi için yeterli olduğuna inanıyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Hem yazılım hem de donanım laboratuvarımızın yeterli olduğunu söyleyemeyiz.
Turk-internet.com: Öğretim elemanı kadronuzun ışık hızıyla değişen bilgisayar dünyasına adapte olabilecek şekilde bilgilerini güncellediğini düşünüyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Evet. Öğretim üyelerimizin hepsi konularında gerçekleşen ilerlemeleri takip etmektedirler.
Turk-internet.com: Özellikle e-devlet gibi konularda akademik olarak devlete destek veriyor musunuz?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: Bu konuda devletten talep geldiğinde katkı sağlayacak kapasitede öğretim üyelerimiz vardır.
Turk-internet.com: Geçen sene en son kaç puanla öğrenci ve kaç öğrenci aldınız?
Prof. Dr. Oya Kalıpsız: 60 öğrenci aldık. Yatay geçiş, dikey geçiş ve çift anadal ile bu sayı 10-15 arası artıyor. 2003-2004 öğretim yılında YTÜ Bilgisayar Mühendisliği için giriş puanı verisi: En yüksek puan 364.270, Başarı sırası 2059, Yüzdelik dilimi 0.85 idi. En düşük puan 358.986, Başarı sırası 4386 ve Yüzdelik dilimi 1.80 oldu.