Dijital yayın yapan yayıncı şirketler ile dijital platform işletmecisi şirketlere ilişkin beklenen Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun Uydu Yayını Lisans ve İzin Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylelikle batıda uygulanan dijital platform işletmeciliğini Türkiye’de kuran Digiturk, iletişim sektöründe önemli bir adımı atmış ve bir ilki gerçekleştirmiş oluyor.
29 Mart 2001 tarihi, 24357 sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan Yönetmelik, uydu ortamından doğrudan kamuya yönelik yayın hizmeti vermek isteyen kuruluşlarla, bu yayının uydu ortamından iletimini sağlayan platform işletmecileriyle, uydu işletmecilerini kapsıyor. Söz konusu Yönetmelik çerçevesinde dijital yayın yapan yayıncı ve bu yayınları ileten dijital platform işletmecisi şirketler böylece yasal zemine kavuşmuş oldu.
3984 sayılı Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 2, 8, 16, 29 uncu maddeleri uyarınca hazırlanan bu yönetmeliğe göre, dijital platform işletmecileri, Ulaştırma Bakanlığı’ndan alacakları Telekominkasyon ruhsatını RTÜK’e ibraz edeceklerdir. Söz konusu ruhsata başvuru koşulları ise Ulaştırma Bakanlığı’nın 28 Mart 2001 tarih ve 24356 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Telekomünikasyon Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
1999 yılında kurulan ve bugüne kadar Türk Telekom’dan almış olduğu TSUP lisansı ile faaliyet gösteren DIGITURK yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı’na söz konusu ruhsat için başvurdu. Böylelikle Türkiye’nin ilk dijital platform işletmecisi olan DIGITURK ile ilgili yasal tartışmalar da son buluyor.
Türk halkının gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle 2000 yılının Mart ayında hizmete başlayan DIGITURK bugün 265.000 üyeye hizmet veriyor. Türkiye Birinci Futbol Ligi maçlarını da üyelerine iletmeya başlaması ile DIGITURK, 2001 yılı üye hedefini 1.000.000 olarak belirledi.