Avrupa Komisyonu (AK), 2023 başında dijital euro için bir yasa tasarısının teklif edileceğini duyurdu[1]. AK finans başkanı Mairead McGuinness, bir fintech konferansında Avrupa Birliği’nin dijital euro mevzuatını değerlendirdiğini resmen açıkladı :
“Hedefimiz 2023’ün başlarında mevzuatı masaya yatırmak. Önümüzdeki haftalarda hedefli bir yasama danışmanlığı yapmak”
Tasarı, Avrupa Merkez Bankası’nın bir euro banknot veya madeni paranın sanal versiyonu üzerinde devam eden teknik çalışması için yasal bir temel teşkil edecek.
Girişimin finansal sistemi istikrarsızlaştırmasını önlemek için hangi önlemlerin gerekli olduğunu ölçmek için bir etki değerlendirmesi yapılacak. Örneğin bankalar, başka bir finansal kriz olması durumunda tasarruf sahiplerinin mevduatlarını tek bir tıklamayla merkez bankası destekli dijital para birimine çevirebileceğinden korkuyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2023’ün sonlarında bir prototipi çıkarılması beklenen dijital euro için tasarımlar ve sistemler üzerinde denemeler yapıyor. Avrupa Birliği yöneticileri yeşil ışık yakarsa, dijital euro 2025 yılına kadar ihraç edilmeye hazır olabilecek.
Dijital euro, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olarak çıkacak. Dünya çapındaki diğer merkez bankaları da bu konuyu araştırıyor. CBDC’lere artan ilgi, yerel para birimlerinin sonunda kripto para birimlerinin artan popülaritesi tarafından zayıflatılacağına dair artan endişelerden kaynaklanıyor.
ECB, dijital para birimleri konusunda geçen yıl bir araştırma yaptı ve bir rapor yayınladı. Dijital euronun faiz oranlarını düşürmeye, işlem süreçlerini hızlandırmaya ve nakit kullanımını azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Bildirilen faydalardan bağımsız olarak, merkez bankacıları halkı kazanmak için zorlu bir savaşla karşı karşıya. İngiltere Ekonomik İşler Komitesi ve Almanya merkez bankası tarafından yürütülen araştırma , ankete katılanların çoğunluğunun devlet destekli dijital para birimlerine karşı olduğunu, faydalara şüpheyle yaklaştığını ve hükümetlerin takip edebielceği korkularını gösteriyor.
Kenya merkez bankasının son zamanlarda dijital şilin etrafında kamu girdisi arayışıyla CBDC’lere olan resmi ilgi, Tayland’ın gelecekteki bir perakende CBDC için düzenlemeyi uygulamaya başlamış olmasıyla birlikte hızlandı. Bahamalar Merkez Bankası, Ekim 2020’de CBDC olan Sand Doları’nı piyasaya süren ilk bankalardan biriydi .
Ancak Çin, dijital para birimi dünyasında ilk hamle avantajını koruyor. Dijital yuana doğru yolculuğuna 2014 yılında başladı. Ülke, CBDC alanında sürekli ve önemli atılımlarla uluslararası toplumu geride bıraktı. Şu anda sürmekte olan kış olimpiyatlarında dijital yuanın kullanımını bazı alanlarda mecbur bıraktı (vize gibi).