Covid-19 hastalığı ile mücadelede bireysel tedbirlerin başında gelen maskeler, çevresel boyutlarıyla gezegenimizi tehdit ediyor. Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia’nın raporuna göre okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maske yüzüyor ve tek bir maskenin tamamen yok olması 450 yıl sürüyor. Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Hifyber, sürdürülebilir yaşam için geri dönüştürülebilir hammaddelerden ürettiği “Nanofiber Filtre Medyası” ile maskelerin artık çevresel bir sorun teşkil etmeyeceğini açıkladı.
Dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs hastalığı (COVID-19) nedeniyle dünya zor bir dönemden geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bir pandemi olarak kabul ettiği Covid-19 hastalığı ile mücadelede bireysel tedbirler hayati önem taşıyor. Bireysel tedbirlerin başında gelen maske, çevresel boyutlarıyla gezegenimizi tehdit ediyor.
Avrupa’da maskeden kaynaklı atık miktarı günde yaklaşık 445 milyon
Koronavirüs salgınına karşı birçok ülkede kamuya açık alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi ile birlikte günde yaklaşık 3.4 milyar tek kullanımlık yüz maskesinin atıldığı tahmin ediliyor. Covid öncesinde de çevreyi tehdit eden maskeler, salgınla birlikte ciddi bir atık sorununa neden oldu. Tahminlere göre Avrupa’da maskeden kaynaklı atık miktarı günde yaklaşık 445 milyon.
Türkiye’de maskeden kaynaklı atık miktarı günde yaklaşık 6 milyon ton
84 milyon nüfusluTürkiye‘de ise maske kullanım oranının %80, atılan günlük yüz maskelerinin yaklaşık 51 milyon ve toplam plastik atık miktarının ise yaklaşık 6 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
Okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maske yüzüyor
Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia’nın Aralık 2020 tarihli ‘Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution’ başlıklı raporuna göre okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maske yüzüyor.
Tek bir maskenin tamamen yok olması 450 yıl sürüyor
Raporda; maskelerin 4.680 ila 6.240 ton arasında deniz kirliliğine yol açtığı ve tek bir maskenin tamamen yok olmasının 450 yıl kadar süreceği belirtiliyor.
Çevre felaketi ile karşı karşıyayız
Dünya genelinde maskelerin nasıl güvenli bir şekilde atılacağı ve geri dönüştürüleceği konusunda çok az rehberlik sağlanıyor. Bu konuda dünyada iyi bir bertaraf uygulaması olmadığı için ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız.
Hifyber’ın“Nanofiber Filtre Medyası”ilemaskeler, geri dönüştürülebiliyor
Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Hifyber, yüz maskesi ürünleri için çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyerek, geliştirdiği çevreci“Nanofiber Filtre Medyası”nı piyasaya sürdü.
Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, şirket olarak çevredeki plastik atıkların azaltılmasını yönünde çalışmalarına hız kesmeden devam etiklerini ve bu kapsamda biyolojik olarak doğada parçalanabilir özellikte filtre medyası geliştirdiklerini açıkladı. Özbecetek, şöyle konuştu;
“Hifyber olarakAR-GE çalışmalarımızı; “çevreyi, insanıveinovasyonu” odağımıza alarak yürütüyoruz. Hifyberyüz maskelerinde kullanılmak üzere geliştirdiğimiz“Nanofiber Filtre Medyası”nı çevreye duyduğumuz sorumluluk bilinci ilegeri dönüştürülebilir hammaddelerden üretiyoruz.
Maskelerin %90’ı uzun ömürlü plastik malzemelerden üretiliyor
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan maskelerin yüzde 90’ı uzun ömürlü plastik malzemelerden üretiliyor. Kullanım sonrası çevreye rastgele atılan bu maskeler, 450 yıl çevrede kalarak; doğayı, canlıları ve insan yaşamını tehdit ediyor. Hifyber olarak maskelerin çevresel bir tehdit oluşturmasını önlemek amacıyla yaklaşık bir yıl süren AR-GE çalışmalarımızın sonunda geliştirdiğimiz “HF-BIO60yüz maskesifiltrasyon katmanı” ile çevre dostu bir yaklaşım benimsiyoruz.
“Sürdürülebilir yaşama katkı sağlıyoruz”
EN13432 standardına uygun olarak kontrollü koşullar altında, yüksek teknoloji nanofiberlerle birlikte biyolojik olarak parçalanabilen ürünümüz ile; çevre dostu bir şekilde yaşamak, bireysel karbon ayak izini azaltmak ve gezegenimizi korumak isteyen herkese yardımcı olarak, sürdürülebilir yaşama katkı sağlıyoruz”
HF-BIO60 yüz maskesi filtrasyon katmanı ile maskelerde; N95, N99, FFP1, FFP2 ve FFP3 gibi çeşitli verimlilik seviyeleri elde edilebiliyor.