Dubai’deki Ulusal Meteoroloji Merkezi, Birleşik Arap Emirlikleri, yağmur yapmak için yeni bir yol bulmuş. Yapay olarak yağış üretmek için lazer ışın atan drone’lar kullanıyor.
Dubai yılda ortalama 10 cm yağmur alıyor. Dolayısıyla hayli kurak bir ortam. Üstelik bu yıl 50°+ sıcaklıklar daha sık görülüyor.
Bu teknoloji Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İngiltere’deki Reading Üniversitesi işbirliği ile geliştirdi [1]. Sistem şöyle çalışıyor; Dronelar, bulutlara lazer ışınları göndererek onları elektrikle yüklüyor. Yük, daha büyük yağmur damlaları oluşturmak için su damlacıklarını bir araya getirmeye zorlayarak yağışı tetikliyor. Başka deyişle yağmur oluşturmak için havayı elektriklendiriyor.
BAE Yağmur Geliştirme Bilimi Araştırma Programı (UAEREP) Direktörü Alya Al Mazroui, “Drone’lar elektrik alan oluşturan bir meteorolojik direğin etrafında alçak irtifalarda uçuyor. Yük, İHA tarafından yayılıyor ve elektrik alan aracı tarafından yüzeyde algılanıyor.” dedi.
Şarj emisyon teknolojisi, geleneksel bulut tohumlamadan farklı olarak, bulutlara şarj sağlamak için küçük, hafif bir araç kullanır. Bu yöntem, gümüş iyodür veya tuz gibi bulutlara herhangi bir katı parçacığın emisyonunu içermiyor.
Dubai’deki Ulusal Meteoroloji Merkezi yağmur yağdırılası süreci ile ilgili bir video yayınladı.
Bu sistem, ABD’de uzun süreli kuraklık dönemleriyle mücadele etmek için 1923’den beri kullanılan “bulut tohumlama”dan tamamen farklı değil. BAE’nin son birkaç yılda toplamda yaklaşık 15 milyon dolara mal olan dokuz yağmur iyileştirme projesine yatırım yaptığı kaydediliyor. Bu projelerin çoğu, geleneksel bulut tohumlama tekniklerini içeriyordu.
Drone teknolojisinin eleştirmenleri, bu tür teknolojilerin iklim değişikliğini daha da hızlandıracağı düşüncesinde.