Birleşik Arap Emirlikleri’nin kripto paralara yönelik yargı yaklaşımında önemli bir güncelleme yaparak, Dubai İlk Derece Mahkemesi, kripto parayla yapılan maaş ödemelerini iş sözleşmeleri kapsamında geçerli kabul etti.
Kendisini Kripto avukatı olarak tanımlayan Irina Heaver, kararın, Web3 finansal işlemlerinin gelişen doğasını göz önünde bulundurarak, istihdam sözleşmelerinde kripto para biriminin giderek daha fazla kabul gördüğünü gösterdiğini söyledi.
BAE’li hukuk firması NeosLegal’in ortağı Irina Heaver, 2024 tarihli 1739 sayılı davadaki kararın, mahkemenin 2023’teki önceki tutumundan farklı olduğunu gösterdiğini, o tarihte benzer bir iddianın, söz konusu kripto paranın kesin değerlemesinden yoksun olması nedeniyle reddedildiğini açıkladı.
Heaver yeni kararın, dijital para birimlerinin ülkenin yasal ve ekonomik çerçevesine entegre edilmesine yönelik “ilerici bir yaklaşım” gösterdiğine inanıyor. Heaver, davanın, işverenin kendisine ücret, haksız fesih tazminatı ve diğer hakları ödemediğini iddia ederek dava açan bir çalışanla ilgili olduğunu söyledi.
İşçinin iş sözleşmesi, aylık maaşın flat cinsinden ve 5.250 EcoWatt token cinsinden olmasını şart koşmuş. Anlaşmazlık, işverenin çalışanın maaşının token kısmını altı ay içinde ödeyememesinden kaynaklanıyor.
Mahkeme 2023’te EcoWatts token’larının sözleşmeye dahil edildiğini kabul etti. Yine de, çalışanın para birimini itibari para cinsinden değerlendirmek için net bir yöntem sağlamaması nedeniyle ödemeyi kripto para cinsinden zorunlu kılmadı.
Ancak avukat, mahkemenin 2024’te “bir adım ileri gittiğini”, çalışan lehine karar verdiğini ve kripto maaşının fiat’a dönüştürülmeden iş sözleşmesine göre ödenmesini emrettiğini söyledi. Heaver şunları söyledi:
“Bu karar, kripto para biriminin iş sözleşmelerinde daha geniş bir şekilde kabul edildiğini yansıtıyor ve mahkemenin Web3 ekonomisindeki finansal işlemlerin gelişen doğasını kabul ettiğini vurguluyor.
Bu karar, bir istihdam sözleşmesi bu tür şartları içeriyorsa, hem şirketin hem de çalışanın bunlara uyması gerektiğini teyit ediyor. Mahkemenin, ister itibari para ister kripto para birimi olarak ödensin, ücretlerin çalışanın üzerinde anlaşılan iş için haklı hakkı olduğunu kabul ettiğini görmek güven verici.”
Heaver, mahkemenin her iki kararında da BAE Medeni İşlemler Kanunu ve 2021 tarihli 33 sayılı Federal Kararname’ye dayanmasının, ücret belirlemede hukuki ilkelerin tutarlı bir şekilde uygulandığını gösterdiğini sözlerine ekledi.