web analytics
Çarşamba, Temmuz 22, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK Devlet & eDevlet

e-Devlet Kapısı’na bir Uzman Görüşü

e-devlet kapısı 20 kadar uygulamayı üzerinde toplayacak bir sistem. Bu sistemin ihalesi geçen hafta sonuçlandı ama bazı eleştirileri de alarak. Bu eleştirileri size cuma günü sunmuştuk. Bu yazımızda eleştirilere verilen bir yetkili cevabını sunuyoruz.

Turgay Seçen-Turgay Seçen
25 Ekim 2005
- Devlet & eDevlet
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Türk Telekom tarafından gerçekleştirilen ve Oytek’in kazandığı e-Devlet Kapısı ihalesine bazı eleştiriler var. 4 firmanın katıldığı ve fiyatın temel kriter olmadığı, tekliflerin diğer özellikleri ile de değerlendirildiği bu ihale ile Türkiye’nin e-devlet uygulamalarının toplandığı bir sistem yapılması planlanıyor.

Size cuma günü sunduğumuz “e-devlet Kapısı Konusunda Okuyucu Görüşleri” başlıklı yazımızda aktardığımız 4 eleştiri mailini bir bilene sorduk. Bu yazımızda, görüşlere aldığımız uzman cevabını aktarıyoruz;


    Yıllardan beri, en düşük fiyatlı ihalelerin aslında iyi ihaleler olmadığını konuşuruz. Çünkü malum “ucuz malın vardır bir illeti” diye atasözümüz de var. Alın işte bu sefer ki ihalede fiyat en önemli kriter değil. % 30 etkiliyor. Peki şimdi neyi şikayet ediyoruz?

    Tabi, yönetimin şeffaf olmadığı alanda, ihalelerin niceliksel özelliklerle ölçülmesi gerekir. Nitelikler söz konusu olduğu zaman ortaya yorum farkı çıkabilir. Ama fiyatın ölçüt olması durumunda da istenilen kayırma yapılamaz mı? Bazı devlet ihalelerinde şartnamelerin bizzat alıcı firma tarafından yazıldığı iddiaları yok mu? Belli şartlar ileri sürülerek, çok daha ucuza yapılabilecek işler, başka bir seviyeye çıkarılıyor denilmiyor mu?

    İkinci eleştiriye gelelim. Microsoft’un tecrübeli tek firma olduğu iddiası yer alıyor. Ama Microsoft tartışması sadece bizim ülkemizde değil, her ülkede var. Bizim bildiğimiz kadarıyla, pek çok hükümet Microsoft’tan hem kapalı sistem olduğu hem de başka nedenlerle vazgeçiyor. İşte Almanya, işte Finlandiya, Japonya, Çin. Hatta diğer yanda, kendi ülkesinde, tarayıcısı kendi hükümeti tarafından geçen yıl tehlikeli bulunmuştu. Bunu bizzat siz yazdınız, sizin siteden okuduk. Yine Ziraat Bankası örneğinde görüldüğü gibi, Microsoft orta seviye büyüklüklerde kullanılabilir. Çünkü temeli bireysel kullanıcılara hitap ediyor. Ama kurumsal yapılarda, özellikle de büyük devlet yapılarında yetersiz kaldığı düşünülüyor.

    Hani, bir Ezop masalı vardır. Bir baba-oğul, eşeklerini satmak üzere kasabaya götürmeye karar verirler. İlk çıkışta, ikisi de eşeğin üstündedir. Yoldakiler, acaip karşılar ve “ne ayıp, zavallı eşeğin üzerine 2 kişi birden binmişler” derler. Bunu duyan baba, oğlana “sen in” der ama bu sefer rastladıkları başka birileri “ne ayıp, koskoca adam, kurulmuş eşeğin üstüne, çocuğu yürütüyor” derler. Bu sefer oğlan biner, ona da “ne ayıp, koskoca babasını yürütüyor” derler. İkisi birden eşeğin yanında yürümeye başlayınca da “bunlar aptal herhalde,eşek boş gidiyor” diyen insanlarla karşılaşırlar. Son sahnede baba-oğul eşeği ayaklarından bir kalasa bağlayıp sırtlarında taşımaktadırlar.

    Bu iş de buna benzedi galiba. Yıllardan beri, en düşük fiyatlı ihalelerin aslında iyi ihaleler olmadığını konuşuruz. Microsoft’un kapalı sistem olduğunu konuşuruz, yerli firmanın kazanması gerektiğini konuşuruz ve ihaleler bu 3 maddeyi de gözönüne almaz. Bu sefer ilginç bir yaklaşım gösteren bir ihale yapıldı ve yine eleştiriliyor. Neden ki?

    Bu arada, açık sisteme para ödenmesini eleştiren arkadaşınızın olayı tam anlayamadığını düşünüyorum. Açık kaynak sistem kendi kendine oluşmuyor ki! Onu da birileri geliştiriyor. O birileri de evine ekmek götürüyor.

    Açık kaynağın üstünlüğü, hem açık olması nedeniyle elinizdeki kod’un neler yaptığını görmenizdir ki bu bir devlet kuruluşu açısından çok çok önemli. Bir yandan bazı işleri yapan bazı yazılımlar, acaba arka planda neler yapıyorlar bilinmelidir. Öyle değil mi? Hem de açık sistem olduğu için, bir firma ile zaman içinde çalışmanızı kesmeniz durumunda, başka bir firma ile de devam edebilmenizdir.

    Bir de switch konusundan bahsettiniz. 20’ye yakın uygulamanın yönetilebilmesi için bu kadar switch gerekiyor.


Uzmanımızın dikkati çektiği son 2 husus da şu şekilde;


    Kaldı ki.. fiyat olsaydı da söylemek istediğim 2 nokta daha var. En düşük fiyatla, ihaleyi kazanan firma arasındaki fiyat 2.5 milyon $ deniliyor ama öncelikle belirteyim. En düşük fiyatı veren firmanın teklifinde istenen bir konfigürasyon eksik. Verilmemiş. Yazılan haberlerde bu konuya yer veren yok. Bu istenen ama verilmeyen konfigürasyonun değeri 900.000-1 Milyon $ gibi bir rakam. Yani fiyat teklifini böyle karşılaştırmak lazım.

    Bir de ihaleyi kazanan firma son anda 1 milyon $’dan imzalama aşamasında gönüllü olarak feragat etti. Bunu da hatırlatalım.

    Son olarak hatırlatmak istediğim bir nokta var. Kazanan firmanın ortağı Singapur e-Devlet kapısını da yapan firma. Yani bu konuda tecrübeli. İlginç bir ayrıntı olacak. Singapur önce Microsoft .NET ile başlamıştı. Sonra vazgeçtiler. Bu ayrıntıyı da siz araştırın. Bakalım neden vazgeçmişler.


İşte yetkili bunları söylüyor. Bir yandan da kriterleri soran okuyucumuza cevap için kriterleri yayınlıyoruz.

DEĞERLENDİRME
Tekliflerin değerlendirmesinde teknik unsurlar ve mali
unsurlar aşağıda verilen tablolar ve değerlendirme formülleri
çerçevesinde dikkate alınacaktır.
   
ANA KRİTER   AĞIRLIK
Teknik 70
Fiyat 30
Tablo-2 Değerlendirme Skalası

Herhangi bir değerlendirme kriteri veya alt kriteri için
zayıf ve yetersiz sınıfına giren puanı alan teklifler değerlendirme dışı
bırakılacaktır.

 
KRİTER  AĞIRLIK  DEĞERLENDİRME (%) (100 üzerinden verilen
puan)
TOPLAM TEKNİK PUAN  
Teknolojik Altyapı (Donanım + Hazır Yazılım) 10
e-Hizmetler Fizibilite Çalışması 10
Entegrasyon 45
Eğitim 5
Toplam 70



Tablo-3 Teknik Kriterler ve Ağırlıkları
   
FORMÜL: Puan = Ağırlık * Değerlendirme
TEKNOLOJİK ALTYAPI ALT KRİTERLERİ VE AĞIRLIKLARI
TEKNOLOJİK ALTYAPI  
   
ALT KRİTER AĞIRLIK  DEĞERLENDİRME (%) (100 üzerinden
verilen puan)
TEK. ALTYAPI. PUANI  
Uygulama altyapısı 2
Veritabanı altyapısı  1
Güvenlik altyapısı 3
Çağrı merkezi ve diğer erişim kanalları  1
Yönetim sistemleri   2
Donanım   1
   
TOPLAM 10
Tablo-4 Teknolojik Altyapı Alt Kriterleri ve Ağırlıkları

FORMÜL:

Puan = Ağırlık * Değerlendirme
   
ENTEGRASYON ALT KRİTERLERİ VE AĞIRLIKLARI

ENTEGRASYON    ALT KRİTER  AĞIRLIK  DEĞERLENDİRME (%) (100
üzerinden verilen puan)

İsteklinin benzer nitelik ve ölçekteki işlerde
deneyimleri  
10
İsteklinin iş için önerdiği metodolojinin değerlendirilmesi 10
İsteklinin iş için önerdiği çalışma planı ve içeriğinin iş tanımına
uygunluğu 
13
İsteklinin organizasyonunun ve iş için önerdiği proje ekibinin iş
tanımına uygunluğu
12
   
TOPLAM    45
FİYAT DEĞERLENDİRME VE PUANLAMA

Fiyat puanlamasında en yüksek değer hesaplaması temel
alınacaktır. Aşağıdaki formül kullanılacaktır:

 
FORMÜL:
Toplam Teknik Puan
En Yüksek Değer Oranı = ———————————
Teknik Ağırlık (70)

En Yüksek Değer Katsayısı = (En Yüksek Değer Oranı) *
(Fiyat Ağırlığı  (30))

En Yüksek Değer Puanı = (En Yüksek Değer Katsayısı) *
(Fiyat Oranı)
Teklif edilen En düşük fiyat
Fiyat Oranı = —————————————
Teklif edilen fiyat
 
TOPLAM TEKLİF PUANI
Toplam teklif puanı Toplam Teknik Puanın En Yüksek Değer
Puanı ile  toplanması sonucu elde edilecektir.
 
FORMÜL:
Toplam teklif puanı = (Toplam Teknik Puan) + (En Yüksek
Değer Puanı)
Teklif değerlendirme işlemi sonucunda teklif toplam puanı
aynı olan birden fazla istekli olması durumunda, fiyatı en düşük olma şartı
uygulanacaktır.
NOT: Teknik kriterler ve alt kriterler, puanlama ve oranlar
değişmeksizin,  kesinleştirilmiş teknik şartnamede detaylandırılacaktır.
Etiketler: Haber
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed.
Turgay Seçen

Turgay Seçen

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Çin’deki Bir Üniversitede “Yapay Zekayı Yanıltma” Sınavı Yapıldı
  • 13 Yılda 3 Kurum, Aynı Soru: Türkiye Siber Güvenlikte Gerçekten Daha Güvende mi?
  • İnternet Altyapısı, Sosyal Ağlar ve Oyun Platformları Siber Güvenlik Başkanlığı Denetimine Giriyor
  • Yapay Zeka Halka Arz Patlaması, SBF Döneminden Sonra “Effective Altruism”e İkinci Bir Hayat Verebilir
  • CarbonNature, Yapay Zekâ ve Uydu Verileriyle Doğanın Karbon Değerini Gelire Dönüştürüyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile Karşılaştırmak Kaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.