Türk Eğitim Derneği tarafından düzenlenen 80. Yıl Uluslarası Eğitim Forumu 28-30 Ocak tarihleri arasında başlayacak. TED Ankara Koleji İncek Kampüsü’nde gerçekleşecek olan Forum’da, eğitim ile ilgili çözüm bekleyen sorunların masaya yatırılması hedefleniyor. “Eğitimin İdeolojik Olarak Anlamı” Forum’un ilk oturumu olacak.
Oturuma katılacak olan uzmanlar, eğitimi, kurumların ne yapması gerektiği, kime hizmet sunacağı ve bu kararları kimin vereceği üzerine süregelen bir mücadele alanı olarak ele alacak. Oturumda ayrıca, eğitimde ve sosyal politikaların yaratılmasında geniş kapsamlı bir ittifak oluşturmuş olan dominant grupların, daha demokratik eğitim politikalarını ve reformları engellemesi gibi sorunlar da mercek altına alınacak.
Eğitimde “yurttaşlık bilinci kazandırma amacı” ile “ideoloji” arasındaki çizgi nerede başlayıp nerede bitiyor? Modern demokrasi için uygun olan eğitim amaçları ile totaliter bir devlet anlayışını esas alan eğitim amaçları arasındaki ne gibi farklar var? Bu soruların cevapları da, Forum’un “Eğitimin İdeolojik Olarak Anlamı” başlığı altındaki ilk oturumunda, Avrupa ve Türkiye çerçevesinde tartışılacak.
Başkanlığını Galatasaray Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Gürsoy’un üstleneceği oturumun konuşmacıları, Wisconsin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael W. Apple ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam olacak.
Türk Eğitim Derneği, 80. Yıl Uluslararası Eğitim Forumu’nda uluslararası uzmanların katılımıyla, küresel gelişme ve değişmeler bağlamında Türkiye’de eğitim hakkının geliştirilmesini sağlayacak bir ulusal programa yönelik temel bir bakış açısının oluşturulmasını ve belgelenmesini hedefliyor.