Endeavor Türkiye tarafından online olarak gerçekleştirilen seçim panellerinde Papara kurucusu Ahmet Karslı Endeavor Girişimcisi seçilirken, Qumpara ve Twin Bilim Endeavor Türkiye ülke adayı oldular.
Papara Kurucusu Ahmed Karslı yılda 8 kere gerçekleştirilen ve tüm dünyadan girişimci adaylarının katıldığı Endeavor Uluslararası Seçim Paneli’ni geçerek Endeavor Girişimcisi olmaya hak kazandı. Papara kurucusu ve CEO’su Ahmet Karslı, 17 yaşından bu yana pek çok farklı sektörde girişimci olarak yer almış başarılı bir isim. Yılda ortalama 8.8 kat büyüyerek 2020 yılında 4 milyon bireysel kullanıcıya ulaşan Papara ise basit, hızlı ve kolay erişilebilir ürünlerle finansal hizmetleri tabana yaymak ve finansal kapsayıcılığı artırmayı amaçlıyor.
Öte yandan Qumpara kurucuları Banu Ahıska ve Nilhan Gür (Qumpara) ile Twin Bilim kurucuları Asude Altıntaş ve Ömer Görgülü ise Endeavor Yerel Seçim Paneli’ni geçerek ülke adayı oldular. Girişimciler, seçim sürecinde final aşama olan Uluslararası Seçim Paneli’ne ülke temsilcisi olarak katılacaklar.
Endeavor Girişimcileri’nin seçiminde ilk basamaklardan biri olan ve yılda sekiz kere düzenlenen Yerel Seçim Paneli’nin 61.’si Agah Uğur, Ahu Serter (Farplas), Barbaros Özbugutu (iyzico), Cansen Başaran-Symes, Ebru Dorman, Ebru Özdemir (Limak) ve Teymur Şanlılar’ın (Limak) katılımıyla gerçekleşti. Girişimcilerin iş modelleri, planları ve stratejilerinin konuşulduğu etkinliğin sonunda panelistler değerlendirme yapmak için biraraya geldiler ve girişimcilerin Endeavor Ülke Adayı olup olamayacaklarına karar verildi. Seçim süreci kuralları gereği, girişimcilerin ülke adayı olabilmeleri için tüm panelistlerin olumlu oy kullanması gerekli.Yapılan değerlendirme sonucu Qumpara ve Twin Bilim kurucuları, başarıyla bir üst basamağa geçtiler.
Endeavor Türkiye girişimci ve girişimci adaylarının kısa hikayeleri ise şöyle:
PAPARA (ENDEAVOR GİRİŞİMİ SEÇİLDİ)
Papara 2016 yılında basit, hızlı ve kolay erişilebilir ürünlerle finansal hizmetleri tabana yaymak ve finansal kapsayıcılığı artırmak amacıyla kuruldu. Her yıl ortalama 8.8 kat büyüyerek 2020 yılında 4 Milyonun üzerinde bireysel kullanıcıya ulaştı. Son 4 yılda Papara kullanıcıları geleneksel finansal ürünler yerine Papara’yı tercih ederek 500 Milyon TL’nin üzerinde tasarruf ettiler. Kurumsal ve sosyal başarıları neticesinde Papara, KMPG ve H2 Ventures tarafından her yıl yayınlanan Global Fintech 100 Listesinde yer aldı. VISA tarafından Türkiye’de yılın girişimi seçildi. Bireysel kullanıcılarına ücretsiz bir hesap, ücretsiz bir kart ve ücretsiz para gönderme hizmetleri sunan Papara; Uber, Yandex, Binance gibi 500’ü aşkın işyerine de kurumsal ödeme hizmetleri de sunuyor.
QUMPARA (ENDEAVOR ÜLKE ADAYI OLDU)
Banu Ahıska ve Nilhan Gür tarafından kurulan Qumpara, alışveriş fişinin fotoğrafını çekip gönderen tüketicilerin dijital ödüller kazandığı, markaların bu sayede sahadaki tüketim alışkanlıklarını analiz ettiği bir uygulama. Bu sayede markalara birkaç saat içinde satış ve sadakat kampanyaları yapabilme imkanı sunuluyor. 2015 yılında kurulan ve 2017 yılında ticarileştirileşen Qumpara, markaların en etkili kampanyaları oluşturmalarına ve tüketici davranışları hakkında derin bilgi edinmelerine olanak tanıyor.
Qumpara, şimdiye kadar aralarında P&G, Coca Cola, Unilever, Ülker ve Henkel’in de bulunduğu 50’nin üzerinde marka ile çalıştı, Türkiye ve Kenya’da 1.25 milyon kullanıcıya, 4 milyonun üzerinde ödül verdi. Qumpara, Banu Ahıska ve Nilhan Gür tarafından kuruldu, Erdem Yurdanur, markanın tohum yatırımcısı oldu.
TWIN BİLİM (ENDEAVOR ÜLKE ADAYI OLDU)
Asude Altıntaş ve Ömer Görgülü tarafından kurulan Twin Bilim, çocukları bilime yönlendirmeyi ve onları dünyanın problemlerini çözmeye teşvik etmeyi amaçlayan bir eğitim teknolojisi şirketi. Twin, ürünlerini dijital ürünler ve fiziksel kitler olmak üzere iki ana kategori altında topluyor. Bu iki kategori de birbirleriyle bağlantılı ve birbirlerini besliyor, ancak ayrı ayrı da kullanılabiliyor. Twin, şimdiye kadar TED Ankara, Koç Okulu, Knightsbridge ve Marlborough College gibi 1.200 okulda, 400.000’den fazla öğrenciye ulaştı.
Endeavor Seçilme kriteri nedir?
Endeavor’ın seçim sürecine dahil olan girişimler, Start-up seviyesini aşmış, Scaleup aşamasında, büyüme potansiyeline sahip ve ölçeklenebilir girişimlerdir. Tercihen en az 1 sene önce kurulmuş, senelik cirosu %20’nin üstünde büyüme gösteren şirketler sürece alınır. Fakat Endeavor, sadece şirketi değil, girişimcinin etkisini de göz önünde bulundurur. Endeavor Girişimcileri, şirketlerinin aktif yöneticisi olup, liderlik ve rol model potansiyeli yüksek, topluma ve ekosisteme geri verme bilinci olan girişimcilerdir. Tüm dünyadan 1700’den fazla girişimci ve 3200’den fazla mentörü ağında bulunduran Endeavor’ın, Türkiye’den seçilen 68 şirketi arasında Yemeksepeti, Insider, Gram Games ve son dönemde exit yapmış olan Peak Games, iyzico ve Foriba gibi başarılı şirketler bulunuyor. Bugüne kadar 68 şirketten seçilen 108 Endeavor Girişimcisi, 3 milyar $’dan fazla değerlemeye ulaşmış, 3.3 milyar $’lık exit yapmış ve 180 milyon $’dan fazla yatırım almıştır.
Endeavor Girişimcileri seçildikten sonra ne oluyor?
Endeavor Girişimcileri’nin dört farklı alanda desteğe erişimi bulunuyor: Finansmana Erişim, Network & Pazarlara Erişim, Uzmanlığa Erişim ve Yeteneğe & Bilgiye Erişim. Türkiye ofisinden bir Endeavor temsilcisi, seçilen girişimcilerin ihtiyaçlarına destek olmaktadır. Sadece Endeavor ağının erişimine açık olan online iletişim platformu Endeavor Open’dan, Endeavor Girişimcilerine yatırım yapan Endeavor Catalyst’e, Harvard, Stanford ve INSEAD Üniversiteleri’nde indirimli eğitimlerden özel danışmanlık desteklerine kadar birçok farklı alanda destek, Endeavor Girişimcilerine açıktır.