web analytics
Cuma, Temmuz 17, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER ARGE - Inovasyon Eğitim

Erkin Fındık: FATİH Projesi’nde E-book Daha İyi Bir Çözüm Olabilir

Tübider Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Fındık: "15 milyon tablet PC'nin bakımı, onarımı, öğrenciler tarafından saklanması ciddi bir problem yaratacaktır. Burada mutlaka bir segmentasyona gitmek gerekir. E-book burada daha iyi bir çözüm olabilir. Çünkü projenin aslında temel amacı öğrencilere bilişimle birlikte eğitim sunabilmek. Projenin temel amacı, bilişimin sağlayacağı faydaları sunmak aslında. Yani öğrenci dersini de bilişim araçları kullanarak, bilgisayar kullanarak öğreniyor olacak. Dolayısıyla, bir e-bookla bu eğitimin daha verimli yapılabileceğini düşünüyoruz. Böylelikle, çok daha uygun bir maliyet olacaktır ve Türkiye'de bir e-book üretimi tabi ki tablet, PC'ye göre çok daha kolay olacaktır. Yani başlangıç noktasının e-bookla olmasının biz daha doğru olacağını düşünüyoruz. Biz konu hakkında hep birlikte değerlendirilerek bir karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Murat Çehreli-Murat Çehreli
4 Kasım 2011
- Eğitim
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında duyurulan FATİH Projesi, kamuoyunun olduğu kadar teknoloji çevrelerinin de ilgisini çekiyor. Zira, açılımı, eğitimde “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” olan proje, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre 1.5 milyar TL’ye mal olacak. (1)

Projeyle öğrencilere kendi sınıflarında bilgisayar ve teknoloji destekli araçları kullanabilme imkanı sağlanacak. Bu çerçevede, 42 bin okuldaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, internet ve çok amaçlı yazıcı ve akıllı tahta sağlanacak. Kullanılacak akıllı tahtalar üzerinden harita, grafik ve video gösterimleri yapılabilecek.

Öğretmen ve öğrencileri tebeşir tozu yutmaktan kurtaracak projenin dört yılda tamamlanması öngörülüyor. Hatırlanacağı üzere bilişim sektörü derneği olan Tübider, projeye ilişkin görüşünü geçtiğimiz ay yayınladığı bir raporla duyurdu. (2) Görüşünü sorduğumuz Tübider Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Fındık, turk-internet.com’a şu değerlendirmeyi yaptı:


    “Malum, Fatih Projesi çok güncel bir proje şu anda. Ortada çok ciddi bir bütçe var. 15 milyon tablet PC’den söz ediliyor. Milyonlarca öğrencinin bilişimle ilgili eğitimi söz konusu. Bu kadar güncel bir projede bizim de dernek olarak bir görüşümüz olması gerektiğini düşünüyorduk. Bu anlamda da öncelikle bilişim zirvesinde bir panel düzenledik. Konu Fatih Projesi’ydi ve panelimize değişik yönlerdeki insanlar katıldılar. Örneğin, basından Abbas Güçlü Bey katıldı. Vodafone’dan Hasan Süel Bey katıldı. Aynı şekilde Eğitek’ten bir katılım söz konusu oldu. Dolayısıyla, bir anlamda konunun taraflarını bir araya getirerek bir panel düzenledik. Panelin sonunda da dernek olarak biz konuda görüşümüzü sektöre ifade ettik.

    turk-internet.com: Peki sizin görüşünüz nedir?

    Erkin Fındık: Şimdi konuyla ilgili görüşümüz aslında birkaç ana bölümden oluşuyor. Birincisi projenin her şeyden önce çok olumlu bir proje olduğunu ve hem bilişim sektörüne hem de eğitim alanında öğrencilere çok büyük bir katma değer sağlayacağına eminiz. Öncelikle projenin çıkış noktasının çok doğru olduğunu düşünüyoruz.

    Projenin birinci fazının da doğru kurgulandığını düşünüyoruz; yani akıllı tahta, her sınıfa birer bilgisayar gibi. Bu konuda da yaklaşımın çok doğru olduğunu düşünmekteyiz. Ancak projenin özellikle ikinci fazındaki 15 milyon öğrenciye sağlanacak bilgisayar altyapısının değerlendirilmesinin biraz daha geniş tabanda yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

    Şu anda bildiğimiz kadarıyla Eğitek bünyesinde bu konuda çalışmalar yürüyor. Eğitek bazı pilot çalışmalar yürütüyor. Bir yandan tablet pc’ler denenirken bir yandan e-book da aynı şekilde deneniyor. Ama biz istiyoruz ki bu süreçte tüm bilişim STK’larının (Sivil Toplum Kuruluşları) da görüşü alınsın ve öğrencilerimize en uygun cihazın ne olduğunu hep birlikte tespit edelim.

    Çünkü konu direkt tablet pc olarak ortaya çıktı ama biz diyoruz ki mutlaka bunun daha geniş bir tabanda değerlendirilmesi lazım. Çünkü inanıyoruz ki 15 milyon tablet pc’nin bakımı, onarımı, öğrenciler tarafından saklanması ciddi bir problem yaratacaktır.

    Burada mutlaka bir segmentasyona gitmek gerekir. E-book burada daha iyi bir çözüm olabilir. Çünkü projenin aslında temel amacı öğrencilere bilişimle birlikte eğitim sunabilmek. Projenin temel amacı, bilişimin sağlayacağı faydaları sunmak aslında. Yani öğrenci dersini de bilişim araçları kullanarak, bilgisayar kullanarak öğreniyor olacak. Dolayısıyla, bir e-bookla bu eğitimin daha verimli yapılabileceğini düşünüyoruz. Böylelikle, çok daha uygun bir maliyet olacaktır ve Türkiye’de bir e-book üretimi tabi ki tablet pc’ye göre çok daha kolay olacaktır.

    Yani başlangıç noktasının e-bookla olmasının biz daha doğru olacağını düşünüyoruz. Biz konu hakkında hep birlikte değerlendirilerek bir karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

    turk-internet.com : Diğer STK’lardan ve kullanıcı tarafından ne gibi geri bildirimler alıyorsunuz?

    Erkin Fındık: Şimdi öncelikle konunun taraflarından bir tanesi de bilgisayar öğretmenleri. Bilgisayar öğretmenlerinin de kadroyla ilgili bir takım sorunları ve sıkıntıları var. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde yaklaşımımız dolayısıyla bilgisayar öğretmenlerinin mutlu olduklarını düşünüyorum.

    Biz konuya öğrenci açısından bakıyoruz. Öğrenciler bu konuda ne kadar bilinçli tartışılır ama, STK’lar tarafından bakacak olursak, gördüğümüz kadarıyla STK’lar bu konuda şu an için çok aktif bir çalışma içinde değiller. Ama STK’lar olarak çok yakın zamanda başlattığımız bir ortak çalışma var. Sadece bu projeyle ilgili değil. Hem BTK’ya hem de Ulaştırma Bakanlığı’na sunmak için bir rapor hazırlıyoruz.

    Bu çalışma içinde mutlaka Fatih Projesi’nden de bahsediyor olacağız. Ama şu anda majör olarak Fatih Projesi’ne yönelik STK’lar arasında ortak bir çalışma söz konusu değil. Ama biz olması gerektiğini düşünüyoruz. Hem bizim bu çalışmayı STK’lar olarak başlatmamız gerekir, hem de konunun muhatapları olan Ulaştırma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu konuda mutlaka STK görüşüne başvurması gerekir diye düşünüyorum.

    Turk-internet.com : Peki diğer STK’ların bu konuda görüşlerini ortaya koyabilmeleri için önümüzdeki dönemde bir takvim var mı onları bir araya getirecek?

    Erkin Fındık: Şöyle ki, biz aslında bilişim STK’ları olarak her ay toplanıyoruz. Bu ayki toplantımız da bu Cuma günü 28 Ekim’de gerçekleşecek. Ben o toplantıda konuyu gündeme getireceğim. Yani bu konu aramızdaki bir majör problem olarak konuşulmuyor ama zaman zaman gündeme geliyor. Bunun, ayrı bir gündem maddesi haline getirilerek bilişim STK’ları arasında ortak bir düşünce, ortak bir görüş oluşturması gerektiğini düşünüyorum. Yani konu önümüzdeki günlerde bir sonuna varacaktır diye düşünüyorum. Özellikle ayın 28’indeki toplantıdan sonra.

    turk-internet.com: Erkin Bey, bu proje ekseninde eklemek istediğiniz başka şeyler var mı?

    Erkin Fındık: Tabi. Konunun bir de sağlık boyutu var aynı zamanda. Yani biz hep bilişim sektörü derneği olarak herhalde işin teknik boyutunu öncelikle değerlendiriyoruz. Sektöre ne fayda sağlayacağını düşünüyoruz ama bunun yanında mutlaka konunun diğer açılardan da yani çocukların sağlık ve güvenliği açısından da ele alınması lazım. Zaten dernek olarak belirttiğimiz görüşün parçalarından bir tanesi bu. Konu tabi ki bizim ilgi alanımızın dışında. Yani biz işin sağlık boyutunda direkt olarak bir görüş belirtecek durumda değiliz. Ama, nasıl teknik boyutta bir inceleme yapılıyorsa mutlaka sağlık boyutunda da bir inceleme yapılmalı. Yani sınıflarımızda 3G mi olacak, Wi-Fi’mı olacak, başka bir çözüm mü söz konusu olacak bunun mutlaka sağlık boyutunun da değerlendirilmesi ve ortaya buna göre bir çözüm konulması gerektiği düşüncesindeyiz.

    turk-internet.com: Erkin Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.

    Erkin Fındık: Ben teşekkür ederim.

    (1)

    (2)

    Etiketler: Haber
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed.
Murat Çehreli

Murat Çehreli

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Çin’deki Bir Üniversitede “Yapay Zekayı Yanıltma” Sınavı Yapıldı
  • CarbonNature, Yapay Zekâ ve Uydu Verileriyle Doğanın Karbon Değerini Gelire Dönüştürüyor
  • Nato’nun Ankara’daki Zirvesinin “Siber Savunma” Boyutu
  • Palantir’in Siyasi Yaklaşımı, Müşteriler, Yetenekler ve Uzun Vadeli Büyüme Konusunda Endişelere Yol Açıyor
  • Yapay Zeka Halka Arz Patlaması, SBF Döneminden Sonra “Effective Altruism”e İkinci Bir Hayat Verebilir

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile Karşılaştırmak Kaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.