Turkcell’de, 3 büyük ortaktan 2si olan Çukurova ve Altimo arasında 2006’lardan bu yana gelen anlaşmazlık konusunda Londra’daki Yüksek Mahkeme’den gelecek nihai karar beklenirken, Turkcell’in Rus ortağı Altimo, halkla ilişkilerine özen gösteriyor. Sık sık basına yönelik açıklamalar yapıyor.
Altimo, Londra’daki mahkemeden lehlerinde bir karar beklediklerini iletiyor. Altimo ile Çukurova, 2006 yılında kredi ödemesi konusunda anlaşmazlığa düşmüşler ve birbirlerini karşılıklı mahkemeye vermişlerdi. 2 şirketin Turkcell’deki ortaklığı, British Virgin Adaları merkezli Turkcell Holdings şirketinde bulunuyor. Bu nedenle de mahkeme önce bu adaların mahkemesinde görüldü. Karar önce Turkcell, sonra Altimo lehine çıktı. Her 2sine de yapılan itirazla en son adaların bağlı olduğu İngiltere’nin Londra’daki yüksek mahkemesine taşındı. Karar ise bu yılın sonunda ya da gelecek yıl başında bekleniyor.
Kararın Altimo lehine çıkması durumunda, Turkcell’deki Çukurova ağırlığı değişecek gibi gözüküyor. Çukurova Holding’le asıl anlaşmazlık sebeplerinin Turkcell’in kurumsal yönetimi olduğunu söyleyen Dumalkin kazanmaları durumunu şöyle değerlendiriyor :
“Çok yakında açıklanacak olan nihai karar bu yüzden çok önem arz ediyor. Bütün yatırımcıların Turkcell’in kurumsal yönetiminde normal ve etkin bir kurumsal yönetime ihtiyacı var. Biz nihai kararın bütün ortakların en kısa zamanda bu durumu düzeltmelerini sağlayacağını umuyoruz.
Sonunda SPK tarafından onaylanmış bağımsız üyelerin de olduğu yeni bir yönetim kurulu oluşturulacak. Biz ısrarla temettü dağıtılmasını destekliyoruz. Umuyoruz ki, yeni yönetim kurulunun seçilmesinden hemen sonra temettü derhal ödenecektir.”
Tersine durumda ise, Çukurova güçlenecek. Altimo Başkan yardımcısına Londra’daki Yüksek Mahkeme’den kendilerini memnun etmeyecek bir sonuç çıkması halinde hisse satışı düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda Dumalkin,
“Hisselerimizi satmayı ve pazardan çıkmayı planlamıyoruz. Biz Türkiye’de uzun vadeli yatırımcıyız. Türkiye bizim için çok önemli, çok değerli” Turkcell’in diğer ortaklarından hisse satmak isteyen olursa alabiliriz”
Altimo Başkan Yardımcısı AA muhabirinin sorularını yanıtladı Çukurova ile aralarındaki anlaşmazlığa ait son kararın bu yılın sonu veya önümüzdeki yılın başı gibi çıkmasını beklediklerini anlattı.
Dumalkin SPK kararı konusunda ise;
“Tabi ki kesin sonucu bir an önce öğrenmek ve Turkcell’deki kurumsal yönetim çıkmazının çözümlenmesini ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlemelerine uygun bir şekilde yönetim kurulunun oluşmasını istiyoruz. Yasal durumumuzun güçlü olduğundan eminiz. Geri kalan her şeyi pek yakında öğreneceğiz”.




Kaynak : 