SpaceX roketinin fırlatılma testleri sırasında meydana gelen bir patlama ile Facebook’un ilk uydusu zarar gördü. 200 milyon $ değerinde olduğu bildirilen AMOS-6 isimli uydu Facebook’un internet.org programının yani gelişmekte olan ülkelere ucuz internet erişimi sağlama projesinin bir parçasıydı. Uydu yörüngesine bu cumartesi günü fırlatılacaktı.
İlk bulgulara göre AMOS-6’yı taşıyan roketin patlamasının nedeni fırlatma platformundaki bir sorun. Ancak sorunun tam nedeni belirlenmiş değil.
SpaceX has confirmed the loss of both the Falcon 9 rocket and its $200 million payload in today’s explosion at the launch pad.
— Spaceflight Now (@SpaceflightNow) September 1, 2016
SpaceX’in müşterisi olan Facebook, ilk uydusunu Eutelsat işbirliği ile hazırlamıştı. Bu uydu Sahra Çölü altındaki Afrika ülkelerine kablosuz internet sağlayacaktı. Mark Zuckerberg, hafta başında Nijerya’ya gitmişti. Facebook sözcüsü “Uydunun zarar görmesinden ötürü hayal kırıklığı duyuyoruz. ama dünya üzerindeki insanları internete kavuşturma misyonumuza sadık kalmaya devam ediyoruz” şeklinde bir açıklama yayınladı.
Fırlatmanın zararlarının sigortadan alınabileceği bildiriliyor. Ancak uydunun kaybolmasıyla proje de gecikecek gibi gözüküyor.




Kaynak : 