Fedex, paket toplama ve dağıtım bilgilerini Supertracker Scanneri ile otomatik olarak Global Cosmos sistemine aktarıp, bütün bilgileri Astra Printer ile etikete dönüştürerek paket takip performansını maksimum düzeye ulaştıracak. FedEx Express Türkiye Sistem Geliştirme ve Kalite Güvence Müdürü Olcay Cengiz sorularımızı yanıtladı.
FedEx’in Global Servis Ortağı Coneks interneti ne zaman ve ne şekilde kullanmaya başladı?
Oktay Cengiz: Coneks 1994 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başladıktan sonra, 1995 yılında lokal olarak interneti kullanmaya başladı, 1996 yılında ise Webserver kurulumunu gerçekleştirerek şirket genelinde kullanıma geçti.
Web siteniz ne zaman ve ne amaçla kuruldu, şu an ne tür işlevler bulunuyor?
Cengiz: FedEx International olarak her ülkede yerel web sitesi oluşturma yerine, global anlamda tek ve ortak bir web sitesi kullanmaktadır. Global www.fedex.com adresinden FedEx ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilir, dünyanın heryerinden paket takibi yapabilirsiniz. Alınan son kararla, bütün ülkelerde yerel web sitesi oluşturulması planlanmıştır ve şu anda FedEx Türkiye için web sitesi çalışmalarımız devam etmektedir.
İşlerinizde interneti ne şekilde kullanıyorsunuz?
Cengiz: FedEx International ve ülke içindeki bütün şubelerimiz ile iletişimimizi internet üzerinden sağlamaktayız. Ayrıca, pazarlama bölümümüz tarafından kullanılan bütün FedEx Brand ürünleri, FedEx’in intranet sistemi üzerinden elektronik olarak alınmaktadır. Siparisler mail sistemi ile ve e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleşmektedir. FedEx’in Global Cosmos sistemine internet üzerinden bağlanmak için, VPN programını kullanmaktayız. Bu program, Server üzerinden bağlantı yapmayan şubelerimizin internet üzerinden FedEx’in network ağına ulaşmalarını sağlamaktadır.
Müşterileriniz internet üzerinden takip yapabiliyorlar mı?
Cengiz: Müşterilerimiz, fedex.com adresinde bulunan 12 haneli AWB numaralarını kullanarak, dünya genelinde 212 ülkede online olarak paketlerini takip edebilmektedirler.
“Made In Turkey” kampanyanız ve amaçları hakkında bilgi verir misiniz, bu kampanyada bilişim teknolojilerini kullandınız mı?
Cengiz: FedEx Türkiye tarafından taşınan tüm gönderilere, üzerinde çeşitli Türk ürünlerinin resimlerinin oldugu ve “Made in Turkey” yazılı etiketleri yapıştırıyoruz. Yazılı her etiketin dünyada kaliteyi çağrıstırması, Türk mallarının dünya markası haline gelmesi, bu ürünlerin dünya markaları arasında avantaj saglamasına yardımcı olmak, Türkiye’nin ihracatının artırılmasına katkı sağlamak, yabancı yatırımcıların Türk markalarına olan ilgisini artırmak ve yabancı markalar için Türkiye’nin üretim merkezi olmasına katkıda bulunmak amaçlarımız arasında yer alıyor. Başlangıçta üç ay olarak planlanan bu kampanyanın süresi talep ve beklentiler ölçüsünde uzatılabilecek. FedEx Türkiye, bu kampanya ile 1 milyon kişiye ulaşmayı hedeflemektedir.
Kampanyanın hazırlanması sırasında kullanılan, FedEx Brand malzemeleri FedEx intraneti üzerinden sağlanmıştır. Ayrıca kampanyanın tanıtılması sırasında mail sistemi ve internet haber portalları yoğun bir şekilde kullanıldı.
Merkeziniz nerede, bağlantılı kuruluşlarınız ile aranızdaki iletişimi nasıl temin ediyorsunuz?
Cengiz: Şirket merkezimiz Amerika Memphis’te bulunmakla beraber, FedEx Türkiye olarak, EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) merkezi olan Brüksel’e bağlı olarak çalışmaktayız. İnternet ve Network bağlantı merkezimiz Brüksel. iletişimimizi tamamen internet üzerinden sağlıyoruz. Aynı zamanda kohferans aramalarımızı da AOL Instant Messanger ile online sağlamaktayız. Site üzerinden bağlandığımız FedEx’in Global Cosmos sistemi, 212 ülkede aynı anda online olarak kullanılmaktadır ve NASA’nın network ağından sonra dünya genelindeki en geniş ikinci bilgisayar ağı olarak nitelendirilmektedir. Yurtdışıyla olduğu gibi, yurtiçinde de şubelerimizle ve merkezde şirket içi bütün iletişimimizi internet üzerinden mail ile sağlamaktayız.
Toplam kaç personeliniz bulunuyor ve kaçı internete çıkabiliyor?
Cengiz: Türkiye genelinde toplam 196 personelimizin 135’i, günün belli bölümlerinde veya tamamında bilgisayar kullanmakta ve tamamı internete ulaşabilmektedir.
İnternet altyapınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Cengiz: Şirketimizde web server ve exchange serverımız bulunmakta ve internet erişimimizi 64 K lık Netone bağlantısı ile sağlamaktayız.
Kullandığınız cihazlar ve yazılımlar nelerdir?
Cengiz: Şirketimizde, Nt Server, Web Server ile uluslararası FedEx networküne erişmemizi sağlayan SNA Serverımız bulunmaktadır. SNA server ile Cosmos sistemine bağlantı sağlamaktayız. Müşterilerin AWB doldurdukları FedEx’in Global programı FedEx Ship Türkiye’deki müşterilerimiz tarafından da kullanılmaktadır. AOL Instant Messanger yurtdışı ile yapılan konferans aramalar için telefona alternatif olarak kullanılmaktadır. 2002 yılında, müşterilerimizin gönderileri için bütün evrak işlemlerini ve takiplerini yapacakları, halen ABD ve Avrupa’da kullanılan FedEx Internetship programını Türkiye’de de hizmete açacağız.
İnternet üzerinde en çok kullandığınız uygulama nedir?
Cengiz: Mail sistemini şirket içinde ve özellikle müşterilere duyuruların yapılması ile paket teslim detaylarının iletilmesi amacıyla kullanmaktayız. Ayrıca finans bölümümüz tarafından bütün bankacılık işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Bütün personelimiz bölümleri ile ilgili bütün bilgilere internet üzerinden ulaşabilmektedir. FedEx’in global network ağına internet üzerinden bağlanmak üzere VPN programını kullanmaktayız.
Projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Cengiz: FedEx International’ın son aldığı karar neticesinde, ülkelerde yerel web sitesi yapılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu amaçla FedEx Türkiye için de web sitesi çalışmamız devam etmekte olup, içerik ve görünüm açısından diğer ülkelerle aynı standartlara sahip olacağından çalışmalar EMEA grubundaki ülkeler ile ortak devam etmektedir.
Proje hangi aşamada
Cengiz: Elektronik veri aktarımı sağlayacak olan Supertracker Scannerları ve Astra Printer Label projemiz son aşamasındadır. Bu proje ile, kuryeler yaptıkları paket toplama –dağıtım bilgilerini otomatik olarak Global Cosmos sistemine aktaracaklar. Scanner aracılığı ile alınan bilgiler ise Astra Printer aracılığı ile etikete dönüştürülecek ve bütün paketlerin üzerine Astra Label yapıştırılacaktır. Böylece sistem içerisindeki paket takip performansı maksimum düzeye ulaşacaktır.
FedEx GSP ülkelerinin kullanımı için kapsamlı bir yazılım projesi devam etmekte olup, FedEx Türkiye olarak bu projenin en büyük stratejik ortaklarından biri durumundayız. Proje kapsamında, yazılımın prototype versiyonu tamamlanmış olup, çalışmalar sistem analizi ve yazılım yönüyle FedEx EMEA, ITD Departmanının koordinasyonu ile devam etmektedir.
E-lojistik ile ilgili çalışmalarınız var mı?
Cengiz: 2001 yılı ikinci yarısında FedEx Co. bünyesindeki FedEx Lojistik ile FedEx Express firmaları birleştirildi. Bu birleşme ile FedEx klasik depo ve nakliye yönetimi hizmetleri yerine Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management) alanında yatırım hizmetlerini arttırdı. 2002 yılında bu hizmetleri Türkiye’de de sunmayı düşünüyoruz.
E-ticaret siteleri için taşıma yapıyor musunuz?
Cengiz: Direkt bannerlarımızın bulunduğu, ticari ilişkiler içinde bulunduğumuz e-ticaret siteleri www.mezun.com ve www.e-ticaretim.com dur. Bunun dışında, hediyelik eşyadan, halı, kilime kadar çok çeşitli ürünler satan web sayfaları ile abone müşteri olarak anlaşmalarımız mevcuttur.
Çalışma yönteminiz nedir?
Cengiz: .mezun.com ve e-ticaretim.com siteleri ile yaptığımız özel anlaşma sonucu, o siteler üzerinden verilen siparişlere uyguladığımız özel fiyat indirimlerimiz bulunmaktadır. Bu siteler üzerinden müşterilerimiz mail veya telefonla çağrı verebilmektedir. Ürün satışı yapan diğer siteler ise bizim onlara verdiğimiz özel fiyatları belirtmekte ve müşteriden ürün fiyatı ile birlikte tahsil etmektedirler. Daha sonra ilgili firmalar, bize çağrı vererek ürünü teslim etmektedirler. Faturalama web sitesi şirketlerine yapılmaktadır.
Tüketici bulunamadığında ne yapıyorsunuz?
Cengiz: Bu gibi durumlarda FedEx’in dünya genelinde uyguladığı prosedürleri uygulamaktayız. Alıcı yerinde bulunmuyorsa kapısına yazılı ihbar bırakılmakta ve bu işlem 3 kere tekrarlanmaktadır. 3 kere yerinde bulunmayan alıcının gönderisi, ilk ihbarın bırakılmasının ardından 5 iş günü sonunda göndericisine iade edilmektedir.
E-ticaret sitelerine uyguladığınız fiyatlar nedir?
Cengiz: Bu sitelere normal liste fiyatımızın oldukça altında özel indirimli fiyatlar uygulamaktayız. Ücretler varış ülkesine ve gönderinin ağırlığına göre değişmektedir. Ücretlerimizin internet üzerinden siparişi ve çağrı vermeyi teşvik edecek seviyede düşük olduğunu söyleyebilirim.
Bu maliyetler neye göre değişiyor?
Cengiz: FedEx’in Global olarak hazırladığı, ülkelerin bulunduğu bölgelere göre değişen fiyatlandırma sistemi bulunmaktadır. Ücretlendirme de uyguladığımız bu sistemde ülkeler sekiz bölgeye ayrılmıştır. Bu sekiz bölge, uzaklık ve kolay ulaşılabilirlik kriterlerine göre belirlenmiştir.
Bu sitelerle ne gibi anlaşmalar yapıyorsunuz?
Cengiz: www.mezun.com ve www.e-ticaretim.comsitelerine, yapılan gönderilerin toplam gönderi değeri üzerinden, belirli bir yüzde komisyon olarak ödenmektedir. Ürün satışı yapan sitelere ise verdiğimiz özel fiyatları fatura edip, haftalık tahsilatlar yapmaktayız.
Her türlü eşya taşınıyor mu, taşımadığınız eşya tipi var mı?
Cengiz: Hızlı Hava Kargo şirketi olmamız dolayısıyla, IATA tarafından taşınması yasaklı mallar ile, alıcı ülkenin gümrüklerinden geçmesi yasaklı mallar taşınmamaktadır. Ayrıca, FedEx’in global olarak şirket politikası ve güvenlik nedeniyle taşınmasını yasakladığı mallar da taşınmamaktadır. Örnek: Para, patlayıcı madde, dayanıksız gıda ürünleri, kumar makinaları, piyango bileti, canlı hayvan, ateşli silahlar, pornografik yayın vs.
Taşıma sigortası yapıyor musunuz?
Cengiz: Gönderilerimiz, dünya genelinde zarf ve paketlerde 100$, ağır gönderilerde ise kilo başına 20$ karşılığında sigortalanmaktadır. Ayrıca, müşterinin talep etmesi durumunda, mal bedeli ne olursa olsun IATA kurallarına göre maksimum 500$’a kadar sigorta yapılabilmektedir.
E-ticaret sitelerinde trafik akışı nasıl?
Türkiye’de henüz e-ticaretin özellikle Amerika ve Avrupa’daki seviyelerde olduğunu söylememiz mümkün değil. İnternet sitelerinden yapılan alışverişlerde yurtdışı siteler daha çok, yurtiçinde temin edilemeyen kitap ve CD lerin temin edilmesi için kullanılmakta ve günümüzde hala sınırlı sayıda gerçekleşmektedir.
Ödeme şekli nasıl, üründe geri iade yapılıyor mu?
FedEx’in dünya genelinde COD (Cash On Delivery) – Teslim sırasında nakit ödemeli hizmet vermemektedir. Bu nedenle FedEx sisteminde taşınan bütün ürünlerin ücretleri satıcı tarafından önceden tahsil edilmiş bulunmaktadır. Bu yüzden satın alınan ürünün geri iadesi veya reddi durumu olmamaktadır. Geri iade durumu, sadece alıcının yerinde bulunamaması veya adres yanlışlığı durumlarında geçerli olmaktadır. Gönderi ücretinin ödenmesi ise gönderici tarafından yapılabileceği gibi, alıcı tarafından veya FedEx Müşteri hesabına sahip üçüncü şahıslar tarafından da ödenebilir.
Ürün hasarlı olursa ne tür bir uygulama yapılıyor?
Cengiz: Gönderinin FedEx’in hatası nedeniyle hasarlı olması durumunda, yukarıda belirtilen maksimum tazmin değerleri üzerinden geri ödeme yapılmaktadır.
Olcay Cengiz Kimdir?
Olcay Cengiz 1974 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini 1992 yılında Kayseri’de tamamladıktan sonra lisans öğrenimini 1997 yılında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde bitirdi. 2000 yılında Lisans Üstü eğitimini yine aynı bölümde tamamladı. Lisans Üstü eğitimi sırasında 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1999 yılında Ege Ordu Narlıdere-İzmir de askerlik görevini yerine getirirken, Muhabere İkmal Bakım Bölüğünün NATO AQAP-120 Kalite Güvence belgesini almasını sağladı. 2000 yılında Yüksek Lisans eğitimi sonrası akademisyenlikten ayrılarak Hunca Kozmetik’te Sistem Uzmanı olarak çalıştı. Halen FedEx Express’te Sistem Geliştirme ve Kalite Güvence Müdürü olarak görev yapan Olcay Cengiz, İngilizce ve Anadil olarak ta Çerkesce bilmektedir. Aynı zamanda, Marmara Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansına devam etmekte.
FedEx Hakkında Bilgi:
FedEx, 27 yıllık uluslararası tecrübesiyle şu anda 212 ülkede 1800 hizmet noktasında ve 145 bin adet eğitimli personel ile hizmet vermekte. Şirketin global cirosu 20 milyar dolar olup, 667 adet kendi malı olan uçağı ile dünyanın en büyük filosuna sahip hızlı hava taşımacılığı şirketi. Aynı zamanda bu uçak filosu ile United Airlines’dan sonra dünyanın en büyük ikinci uçak filosu konumunda. Amerika Memphis’te bulunan havaalanı, FedEx’in kendi malı olup, bu özelliğiyle FedEx, dünyada kendi havaalanı olan tek firma. Bu havalanı aynı zamanda dünyada en yüksek kargo kapasitesine bağlı havaalanı durumunda.
Türkiye FedEx 1994 yılında, GSP (Global Service Participant) ‘Dünya Çapında Servis Ortaklığı’ sistemi ile İstanbul’da kuruldu. FedEx Türkiye’deki faaliyetleri için lisansörü-servis ortağı olarak Express Kargo’yu seçti. FedEx Türkiye şu anda 6 Şube 7 Acenta ve 196 egitimli personel ve 92 araç ile hizmet vermekte. 1983 yılında kurulan ve FedEx’in Türkiye lisansörü olan Express Kargo Grup bünyesindeki sirketlerden biri olan Express Kargo; ISO 9002 kalite belgesine sahip bir kargo sirketi. Türkiye genelinde 7 Bölge Müdürlügü ve 170 gönderi kabul merkezi ile hizmet veriyor. Grup içinde yurtiçinde kargo hizmeti veren Express Kargo, lojistik hizmet veren Yanex Lojistik, FedEx Türkiye ve Mail Box Etc. Türkiye olmak üzere 4 şirket bulunuyor