Bütün dünyada “kişisel veriler” yani mahremiyet konusunda endişe var. İnternet uzayında gezinirken, kim, hangi bilgilerimizi alıyor, stokluyor ve raporluyor? Facebook’un veri sızıntıları, gölge profillemesi, Google’un öncülük ettiği reklam dünyası, hatta hükümetlerin kendi vatandaşlarını takibi. Bütün bunlarla ilgili bir sürü olay son yılların popüler konuları arasında.
Bir yandan da “sansür” konusu var. Yani bazı sitelere giriş, IP adresleri bloklanarak engellenebiliyor.
Oysa interneti kuranlar, adil, tarafsız bir internet dünyası hayal etmişti. Şimdi de, bunu sağlamak için çalışanlar var. Mozilla Vakfı da böyle bir gelişmeyi duyurdu.
Firefox Tarayıcı içinde VPN Eklentisi Var
Hem mahremiyet, hem de sansüre karşı önemli bir araç bildiğiniz gibi VPN’lerdir. Yani sanal özel ağ. Başka deyişle, internette size özel açılan ve nereye gittiğinizi göstermeyen tünel [1].
Mozilla, online etkinliğinizi şifrelemeyi ve web sitelerinin ve reklamverenlerin sizin hakkınızda bildiklerini sınırlamayı amaçlayan bir tarayıcı uzantısı olarak “Firefox Private Network (Firefox Özel Ağ)” adlı yeni bir gizlilik odaklı VPN hizmeti başlattı[2].
Firefox Özel Ağ hizmeti şu anda henüz beta olarak kullanılıyor. Mozilla’nın yeni başlattığı “Firefox Test Pilot” programının bir parçası olarak yalnızca ABD’deki masaüstü kullanıcıları için açılmış durumda. Resmi olarak piyasaya sürülmeden önce yeni deneysel özellikleri deneniyor.
Firefox Özel Ağ hizmeti şu anda ücretsiz ama Mozilla, şirketin gelecekte kendi kendine sürdürülebilir kalması için hizmet için bir fiyatlandırma getirecek gibi gözüküyor.
Şimdilik bir Firefox hesabınız varsa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet ediyorsanız , Firefox Özel Ağ web sitesine kaydolarak, Firefox VPN hizmetini ücretsiz olarak test edebilirsiniz[3]. Hizmet tarayıcının araç çubuğunun yanına bir ikon olarak yerleşiyor. Oradan istediğiniz anda açıp, kapatabilirsiniz.
Firefox Test Pilotu programı
Firefox Test Pilotu programı, Mozilla tarafından ilk olarak üç yıl önce başlatıldı[4]. Ancak bu yıl ocak ayında kapatılmıştı[5]. Şirket şimdi programı bazı değişikliklerle –Firefox tarayıcısına eklenti olarak– geri getirdi [6].
Firefox Özel Ağ, diğer VPN servisleri gibi IP adresinizi üçüncü taraf çevrimiçi izleyicilerden gizliyor. Wi-Fi hizmetleri kullanırken ziyaret ettiğiniz web siteleri ve finansal bilgileriniz gibi hassas bilgilerinizi koruyor.
Firefox Özel Ağ VPN hizmeti, uzaktaki bir grup proxy sunucusu üzerinden, İnternet’teki her gezinme etkinliğini şifreliyor ve tüneller oluşturuyor. Böylece gerçek konumunuzu / kimliğinizi gizliyor. Devlet ve ISS’niz de dahil olmak üzere üçüncü tarafların bağlantınızı görmesini engelliyor.
Proxy Sunucular CloudFlare Üzerinde ve Veriler 24 Saatte Silinecek
Firefox Özel Ağ uzantısı için proxy sunucuları, en büyük ve en hızlı CDN, DNS ve DDoS koruma hizmetlerinden birini sunan Cloudflare sağlıyor.
Tabi bu sefer, “verileri CloudFlare’in toplamasında sorun yok mu?” diye sorabilirsiniz. Mozilla, Cloudflare’nun hangi verileri toplayabileceğini ve bu verileri ne kadar süreyle saklayabileceğini sınırlamak için “güçlü gizlilik kontrolleri” vaat ediyor. Cloudflare’e sınırlı bir veri gönderildiğini belirtiyor.
“Talepler Cloudflare proxy’sine gönderildiğinde, Cloudflare IP adresinizi, eriştiğiniz IP adresini, kaynak bağlantı noktasını, hedef bağlantı noktasını, zaman damgasını, Mozilla tarafından sağlanan ve Firefox Özel Ağı olduğunuzu belirten bir jeton ile izleyecektir. Tüm Proxy Verileri 24 saat içinde silinecektir. “
Tavsiye Eder miyiz?
VPN servisleri konusunda zaman zaman turk-internet.com’a soru sorulur. Biz de bu servisler konusunda cevap veremeyeceğimizi, çünkü bazılarının gizli servisler tarafından da işletildiğini söyleriz. Sonuçta VPN sizin ve hedeflediğiniz internet adresi arasında güvenli olsa da, servisi veren uç sizin nereye gittiğinizi görüyor.
Ancak hem Opera, hem de Firefox tarayıcı ile birlikte gelen VPN için “en fazla bunlara güvenebilirsiniz” diyebiliriz. Ama yeniden hatırlatalım, Firefox için henüz sadece ABD’de, henüz sadece masaüstünde ve henüz sadece “beta” olarak servis veriyorlar.
[1] Wiki – Turk : VPN (Virtual Private Network)
[2] Firefox Tarayıcı Uzantıları
[4] Mozilla Test Pilotu Eklentisini Duyurdu
[5] Mozilla Firefox Test Pilotu Programını Kapattı
[6] Firefoxs Test Pilot Program Returns with Firefox Private Network Beta