Geçen hafta, siber güvenlik firması FireEye uzun süredir sürdüğü anlaşılan bir saldırıya uğradığını açıkladı[1]. Bilgisayar korsanlarının uzun süre farkedilmeden sistemlerin içinde kaldığı anlaşılan saldırı konusunda FireEye’ın durumu hayli hassas. Çünkü Amerikan devletinin ve istihbarat kurumlarının yatırımcı şirketlerinden yatırım almasıyla bilinen firma, çoğu Amerikan devlet kurumunun güvenliğinden sorumlu.
Ama saldırı daha da ilginç. Çünkü Fireeye, saldırının SolarWinds isimli ağ izleme programları firmasının kötücül kod bulaşmış yazılım güncellemeleri üzerinden yapıldığını açıkladı. Bu tür saldırılara “Tedarik Zinciri” saldırısı diyoruz.
2017’deki Petya saldırısı da Microsoft yazılımlardan doğan bir tedarik zinciri saldırısıydı [2]. Bilgisayar korsanlarının müşterilerinin ağlarına girmek için yasal şirketler tarafından sağlanan güvenilir yazılım güncellemelerini ele geçirdiği “tedarik zinciri saldırıları” denir. 2017’deki Petya saldırısının sadece TNT firmasına verdiği zarar 300 milyon $ olarak raporlanmıştı.
Fortune 500 firmalarının büyük kısmı networklerini SolarWinds ile izliyorlar. Yani saldırının boyutu tahmin edilenin çok üzerinde.
Saldırıya uğramış olması muhtemel firmalar ABD ordusunun her şubesi, Adalet, Devlet ve Savunma Bakanlıkları, Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Teşkilatı, Enerji ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi Bölümü, ABD’nin en büyük telekom şirketleri, Çeşitli Eyalet hükümeti ve dediğimiz gibi Fortune 500’deki bir çok firma.
ABD hükümeti için bir facia ya da kabus. ABD ulusal güvenliğine verilen zarar yanında, ülkenin en gelişmiş siber silahlarını korumaktan ve kullanmaktan sorumlu olan kilit kurumlarının itibarı yerle bir oldu.
Saldırıyı kim Yaptı?
Bilinmiyor, sadece “Devlet Destekli” açıklaması ve “Rusya” tahminleri var. Bu tür bir saldırı operasyonunu yürütmek ve aylarca tespit edilmemek, çok büyük beceri ve kaynak gerektiriyor.
Güncellemelerin mart 2020’den bu yana kötücül kod içerdiği kaydediliyor. Geçmiş siber operasyonlar için NSA ve CIA’ya karşı bu tür saldırıları yapan, en önemli şüpheli olarak Rusya ve Rusya’nın yabancı istihbarat servisi SVR’ye bağlı olan ve Cozy Bear olarak bilinen APT29 adlı bir grup görülüyor.
Saldırganlar, tüm kritik verileri anında indirmek yerine, erişimlerini ek arka kapılar kurmak ve izlerini örtmek için kullanmışlar ve yıl boyunca sunuculardan geçen verileri ve gelişmeleri izlemişler.
ABDli siber uzmanların şimdi operasyonda kullanılan IP adresleri üzerinden SolarWinds korsanlarının komuta ve kontrol sistemlerini hedef almaya başladığı kaydediliyor.
ABD hükümeti şimdi resmi yanıtını oluşturmaya yönelik olarak, kritik öneme sahip olan siber saldırının gerçek amacını belirlemeye çalışacak. Bunun klasik bir casusluk teşebbüsü olduğuna karar verilirse, ağ savunmalarını güçlendirmek için daha savunmacı siber araçlar kullanılacak. Muhtemelen bunu müttefiklerinden de istiyor olacaklar.
Ya da bilgisayar korsanlarının kritik altyapının peşinde olduğu veya ABD endüstrilerini çöktürmeye çalışacağı belirlenirse, daha ciddi aksiyonlar yapılabilir.
Ancak saldırıda elde edilen bilgilerle ABD’nin bazı gizli faaliyetlerini ifşa etme riski olduğu da kaydediliyor.
[1] FireEye Hacklendi; Pentest Araçları Çalındı
[2] Yeni Fidye Saldırısı Petya Dünyayı Vurdu; Shadow Brokers’ın Müşterilerini mi Görüyoruz?
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?