ABD hükümeti bugün Google’a rekabet davası açtı. Bir çok alana dağılmış iş hacmine karşın, Google rakiplerini alt etmek için yasadışı olarak pazar gücünü kullanmakla suçlanıyor. Hatırlayacaksınız AB de yakın tarihte buna benzer bir konuyu belirtmiş ve Amerikalı internet devlerini bölmek için yasa hazırlığı içinde olduğunu kaydetmişti.
Amerikalılar da Google’u bölmeye mi çalışıyor? En azından bir şirketin bu düzeyde güçlü olmasının korkutucu olduğu kesin. Ama bu davanın başarılı olma şansı nedir? Ya da acaba kaç yıl sürer?
1998’de Microsoft’a benzer bir rekabet davası açılmıştı. Microsoft o davadan sağlam çıktı. ABD ondan önce de, dünyanın en büyük şirketi olan AT&T şirketine dava açmıştı. Ancak 1974’de açılan dava 1982 yılına kadar sürmüş. Şirket “Baby Bell” olarak adlandırılan 9 bölgesel Bell şirketine bölünmüştü. Bugün bu şirketler yeniden birleşmiş ve ana şirket AT&T adını almış durumda.
Google’a sadece ülkesinde değil, Avrupa’da ve de Türkiye’de çeşitli rekabet davaları açılıyor. Bunların sonucunda da bazı cezalar çıkıyor. Ama sonuçta Google’un “arama motoru” ve “Android işletim sistemi” ve “Reklam” alanındaki büyüklüğü sayesinde, el attığı alanlarda başka firmalara yaşam şansı bırakmadığı da görülüyor.
Amerikan hükümetinin, Google’ın internette arama ve reklamcılık alanında rekabete aykırı davrandığı davasına 11 eyaletin yerel hükümetlerinin de katıldığı kaydediliyor. Davada, Google’ın ABD’deki tüm genel arama motoru sorgularının yaklaşık% 90’ına ve mobil cihazlardaki aramaların neredeyse% 95’ine sahip olduğu belirtiliyor.
Adalet Bakanlığı şikayetinde, Google’ın eylemlerinden Amerikalı tüketicilerin etkilendiği ve “yapısal yardım” arandığını notu var. Antitröst konularındaki “yapısal rahatlama” genellikle bir varlığın satışı anlamına geliyor :
“Nihayetinde daha az seçenek, daha az yenilik ve daha az rekabetçi reklam fiyatlarından muzdarip olanlar tüketiciler ve reklamverenlerdir. Bu nedenle, mahkemeden Google’ın arama dağıtımındaki kontrolünü kırmasını istiyoruz, böylece rekabet ve yenilik devam edebilir.”
Google ise, davayı “son derece hatalı” olarak nitelendirdi ve insanların Google’ı kullandıkları için seçtikleri, mecbur oldukları veya alternatif bulamadıkları için olmadığı kaydedildi.
Bu konuyu daha inceleyeceğiz.
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?