Google ilk yapay zeka (YZ) merkezinin yeri olarak Pekin’i seçti. Şirketin YZ bölümü şefi olan Fei-Fei Li, 13 Aralık Çarşamba günü merkezin açılacağı haberini verirken, “Bilimin ulusal sınırları yoktur” dedi [1].
Google’ın New York, Toronto, Londra ve Zürih’te zaten benzer tesisleri var, ancak bunun Asya’daki ilk merkezi olacağı söyleniyor. Bölgedeki yerel yetenekleri çekmek için kullanılacak ve bir dizi alanda “temel AI araştırması” yapacak. Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre, Google AI China Center, “birkaç yüz Çinli mühendisin desteklediği küçük bir araştırmacı grubundan” oluşacak.
Bu haber, Çin’in hızlı teknolojik ilerleme yolundaki ısrarından ve bu amaçla YZ endüstrisine gelecek yıllarda 150 milyar dolar yatırım yapılacağının belirtilmesinden sonra açıklandı.
Bu arada Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in, “YZ konusunda lider olacak ülkenin dünyanın da gidişine yön verecek” sözleri dikkat çekti. Pekin’de kurulacak YZ merkezi, kendi çalışmaları dışında, Çin YZ sektörünü ve bu alanın araştırmacı topluluğunu da konferans ve atölye çalışmaları düzenleyerek destekleyecek.
[1] Opening the Google AI China Center



Kaynak : 