Google Drive, dünyanın en popüler bulut depolama hizmetlerinden biri ve Gmail kullanıyorsanız, sahip olduğunuz 15 GB’lık ücretsiz depolama alanını gmail ekleri için de kullanabilirsiniz. Peki en yararlı özellikleri nelerdir?
Telefonunuzu Ve Dizüstü Bilgisayarınızı Yedeklemek İçin Google Drive’ı Kullanın
Google Drive depolama alanınız varsa, telefonunuzu veya bilgisayarınızı yedeklemek için kullanabilirsiniz. Windows veya Mac için Google Drive uygulamasını edinebilir ve tüm dosyaları yedekleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Tüm dosyalarınızı senkronize etmek veya yansıtmak arasında seçim yapmanız gerekecek ve Google, destek sayfasında farkı oldukça güzel bir şekilde açıklıyor.
Telefonunuzda Google Drive uygulamasını açın ve sol üst köşedeki üç satırlı menüye basın. Başlamak için Ayarlar > Yedekle > Yedeklemeyi Başlat’ı seçin .
Depolama Alanınızı Hızlı Bir Biçimde Boşaltın
Google Drive hesabınızda depolama sınırına ulaşıyorsanız, birkaç basit ipucunu izleyerek hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Google Drive’ın depolama kotası sayfasına gidin, tüm dosyaları boyuta göre sıralanmış düzgün bir listede göreceksiniz. Bu, bazı dağınıklığı gidermek için iyi bir başlangıç noktasıdır.
Ayrıca, ihtiyacınız olmayan gereksiz dosyalardan kurtulmak için Benimle paylaşılanlar klasörünü de kontrol edebilirsiniz.
Klavye Kısayolları
Google Drive’ın arayüzü başlangıçta temel görevleri gerçekleştirmek için genel yoldan gidebilirsiniz. AMa Google Drive’ın desteklediği bazı klavye kısayollarını öğrenirseniz işinizi hızlandırabilirsiniz. Ekranın sağ üst köşesindeki dişli çarkı “Klavye kısayollarını” seçerseniz, biraz karmaşık gelse de alışabileceğiniz klavye kısayol listesini bulabilirsiniz. Örneğin, dosya yüklemek için Shift + U, klasörleri yüklemek için Shift + I ve Google Drive ayarlarınızı açmak için T kısayollarını kullanabilirsiniz.
Drive’da Dosyalarınızı Çevrimdışı Kullanın
Google Drive, bazı dosyalara çevrimdışı olarak erişmenize izin verir, ancak bu özellik yalnızca Google Chrome’da çalışır. Tarayıcınız varsa, Google Dokümanlar Çevrimdışı uzantısını yükleyin. Google Drive’a dönün ve dişli simgesi > Ayarlar > Çevrimdışı seçeneğine gidin ve Oluştur’u etkinleştirin, çevrimdışıyken en son Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar dosyalarınızı açın ve düzenleyin.
Android ve iPhone’da Google Drive uygulamasına gidin ve ardından çevrimdışına kaydetmek istediğiniz dosyayı açın. Sağ üstten üç noktaya dokunursanız, Çevrimdışı Kullan seçeneği ile dosyalarınızı çevrimdışı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Drive’a Spam Gönderen Kişileri Engelleyin
Birisi Google Drive aracılığıyla sizinle istenmeyen dosyaları paylaşmaya devam ederse, sonunda bu rahatsızlığı durdurabilirsiniz. Benimle Paylaşılan sekmesine tıklayın ve istemediğiniz kişi tarafından paylaşılan dosyayı sağ tıklayın. Ardından, Engelle sekmesine tıklarsanız, kişiyi engelleyebilirsiniz.
Paylaştığınız Dosyanın Yabancılar Tarafından İndirilmesini Engelleyin
Biriyle dosya paylaşmak istiyor ancak dosyayı kopyalamasına, yazdırmasına veya indirmesine izin vermekten çekiniyorsanız, bu Google Drive özelliğini kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Google Drive’a bir dosya yükleyin ve sağ üstteki Paylaş simgesine basın. Şimdi iki yeni seçeneği ortaya çıkarmak için paylaşım izinleri penceresinin sağ üst köşesindeki dişli simgesine basın. İzleyiciler ve yorumcular indirme, yazdırma ve kopyalama seçeneğinin işaretini kaldırın.
Önerilen Dosyaları Ana Sayfadan Kaldırın
Google Drive ana sayfanızı düzenlemeye başlamak istiyorsanız, sayfanın üst kısmındaki “önerilenler” kısmı dikkatinizi dağıtabilir. Önerilenler sekmesini kaldırmak dosyalarınızı silmez, ancak Drive’ın ana sayfasına rastgele dosya atmaz ve daha odaklı çalışabilirsiniz.
Bunu yapmak için, Google Drive ana sayfasına gidin ve dişli simgesi > Ayarlar > Genel’e gidin ve Önerilen sekmesi altında Önerilen dosyaları Drive’ımda göster ve Önerilen dosyaları Benimle paylaşılanlarda göster ‘ in işaretini kaldırın.
Drive’dan En İyi Şekilde Yararlanmak İçin Uzantılar/Uygulamalar Kullanın
Google Drive, Adobe Acrobat, Asana ve DocuSign gibi birçok popüler hizmetle çalışır, böylece üretkenliğinizi artırmak için bazı yararlı uygulamaları Google Drive’a bağlayabilirsiniz.
Dosyalarınızı Açmadan Kopyalayın
Bu biraz tuhaf görünebilir, ancak sürekli dosya kopyalayan veya “Dosyam iki yerde/klasörde kalsın” diyen biriyseniz, dosyayı açıp kopyalamak yerine, dosyaya sağ tıklayıp “kopyasını oluştur” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Gelişmiş Arama Filtresi
Google Drive, ihtiyacınız olan dosyalara odaklanmanıza yardımcı olan kullanışlı gelişmiş arama filtrelerine sahiptir. Bunları kullanmak için arama anahtar sözcüklerini öğrenmeniz gerekmez, bu da gelişmiş aramayı herkes için daha erişilebilir hale getirir. Google Drive’ı açın ve sayfanın üst kısmındaki arama çubuğunun içindeki üç satır simgesini tıklayın. Bu size tüm gelişmiş arama filtrelerini gösterecek ve bunları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Dosyaları türe, sahipliğe, klasöre, ada, zamana ve diğer filtrelere göre daraltmanıza olanak tanır.
En Son Açtığınız Dosyalarınıza Hızlı Bir Biçimde Erişin
Yakın zamanda Google Drive’ı kullanarak bir dosya açtıysanız ve onu artık bulamıyorsanız, Google, hesabınızda depolanan, açtığınız tüm dosyaların kapsamlı bir günlüğünü tutar. Google Drive’ın “En Son” sayfasında geçmişten bugüne açtığınız tüm dosyaları göreceksiniz.