Google, Nature dergisinde bugün yayınlanan bir rapor ile “Quantum Supremacy” adını verdiği çalışmalarını duyurdu[1]. Makale, 54 süper iletken kuantum bitinden veya bitlerden oluşan bir kuantum işlemcisinin rastgele bir örnekleme hesaplaması yapabileceğini – temelde bir sayı setinin rastgele dağıldığını – anlatıyor. Bu herhangi bir standart bilgisayardan üssel olarak daha hızlı olduğu şeklinde raporlanıyor.
Google’un duyurusu bir anlamda, bir yarışın sonucundaki tarihi duyuru anlamına geliyor. Ama Kuantum bilgisayar konusunda çalışmaları olan diğer bir bilgisayar devi IBM, Google’un raporunu reddetti.
Google’un çalışması hakkında geçen ay da NASA web sitesinde kısa bir bilgi yer almış durumda. Makalede “Kuantum Supremacy” üzerinde çalışan John Martinis’in liderliğindeki bir ekibin, Sycamore adlı kuantum fiziğinin tuhaf problemlerle uğraşmak için kullandığı garipliği kullanan süper iletken bir kuantum işlemcisi kurduğunu anlatıyor.
Cihazın işlemsel becerisini göstermek için, bilim adamları onu bir dizinin rastgeleliğini kontrol eden bir görev verdiler. Kuantum bilgisayarın bu görevi 3 dakika ve 20 saniyede çözdüğü raporlandı. Buna karşılık ABD/Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’ndaki dünyanın en güçlü süper bilgisayarının aynı işlemi yapmak için 10.000 yıl harcayabileceği iddia ediliyor.
Makalede : “Bildiğimiz kadarıyla, bu deney sadece kuantum işlemcide yapılabilecek ilk hesaplamayı işaret ediyor. Kuantum işlemciler böylece kuantum üstünlüğü seviyesine ulaştı” denildi.
Ama IBM araştırmacıları çalışmaya cevaben yazılmış bir blog makalesinde, Oak Ridge süper bilgisayarının rastgelelik problemini nasıl programlandığına bağlı olarak 2,5 gün içinde ve belki daha önce çözebileceğini savunuyorlar. “Kuantum Supremacy, klasik bir bilgisayarın ötesindeki bir sorunu çözmek için kuantum bir bilgisayar gerektirdiğinden, Google’ın iddiası geçerli değildir” diyorlar.
Önümüzdeki günlerde bu konuyu takip ediyor olacağız.