Bir süre önce, sitesine giriş yapan kullanıcılara ‘kişisel gizlilik'(privacy) konusunda şirket uygulamalarını anlatan ilgili bir link sunmadığı için eleştirilere maruz kalan Google, sonunda istenileni yaptı ve linki koydu. Ancak, bazıları düzeltmenin, geçmişe dönük olarak yapılan yanlışları ortadan kaldırmayacağını belirtiyorlar. Kaliforniya’da, 2003 yılından beri geçerli olan yasalar çerçevesinde, bir ticari web sitesinin ana sayfasında ‘gizlilik’ konusuna izafeten bir linkin görülebilir bir şekilde bulunması gerekiyor.
Google, kamuoyunda yükselen eleştirilere, ‘gizlilik politikası’ hakkında bilgilere kolaylıkla ulaşılabildiği, bunu yapmak için Google arama motorunda; “Google privacy policy” yazmanın yeterli olduğu şeklinde bir cevap vermişti.
Google, dün sessiz sedasız bir biçimde şirket blogu üzerinden yaptığı açıklamada gizlilik politikasında yaptığı değişikliği duyurdu. Ancak, kimileri Google’ın uygulamayı 3 gün sürecek olan tatile denk getirmesinin bir tesadüf mü yoksa belli bir amaç doğrultusunda mı gerçekleştirdiğini sorguluyorlar. Zira, Kaliforniya yasasındaki konuya ilişkin maddenin kullanıcılar tarafından çok fazla bilinmesi istenmiyor.
Öte yandan, New York’ta bir hakim Google’ın, YouTube üzerindeki bazı bilgileri içeren veri tabanını telif hakları sahibi Viacom’a iade etmesine karar verdi. Hakimin kararı, kşisel gizlilik konusunda hassas çevreleri harekete çevirdi. Endişelerin kaynağını, kullanıcı isim ve bilgilerinin kamuoyuna ve başka şirketlere sunulması oluşturuyor. Ancak, Viacom ve Google, YouTube izleyicilerinin isimlerinin anonim kalmasına çalışacakları konusunda ortak bir açıklamada bulundular.
Google gibi internet şirketlerinin elde ettikleri kullanıcı bilgileri üçüncü kişilere vermesi endişesini taşıyan kullanıcılar , hakimin Google’ın elindeki kullanıcılara ait bilgileri Viacom’a iade etmesi kararı üzerine, bilgilerinin sürekli el değiştirmesinden ötürü büyük rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar.
Viacom’dan yapılan açıklamada kullanıcıların kimlik bilgilerine ulaşmak gibi bir gayret içerisinde olunmadığı ve elde edilen bilgilerin, mahkemenin belirttiği şekilde yasalara uygun olarak değerlendirileceği açıklandı.
Google, mahkemede karşı görüş belirtirken, kendisinden istenilen verinin 12 terabyte, yani 12 milyon adet kitaba eşdeğer bir bilgi olduğunu ifade ederek bu büyüklükte bir bilgi transferinin zorluğuna dikkati çekti.
Viacom’un, YouTube üzerinde izlenen video klipler dolayısıyla maruz kaldığı telif hakkı zararına dikkati çekmek için bu yola başvurduğu ifade ediliyor. Kablodan yayın yapan televizyon kuruluşu Viacom, “South Park”, “The Colbert Report” ve Nickelodeon çizgi filmleri gibi popüler programlara sahip bulunuyor.

Kaynak : 