20 ağustos 2020 perşembe günü saat 20:00’de Google’un son Rekabet Kurumu kararı ve öncekileri inceleyeceğiz. Serhat Ayan ve Füsun Sarp Nebil olarak sunduğumuz canlı yayına, Ussal Saşbaz ve Avukat Şahin Yavuz katılıyorlar ve bize olayın çeşitli yönlerini yorumlayacaklar.
Google şubat ayında sonuçlanan bir rekabet ihlali soruşturmasında 98 milyon TL ceza almış ve sayfasında bazı düzenlemeler yapmakla yükümlü tutulmuştu[1].
Soruşturma, Google Reklamcılık ve Pazarlama LTD Şti, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc firmalarının genel arama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak çevrim içi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı şikayeti üzerine açılmıştı[1].
Alışveriş ve fiyat karşılaştırmasının yapıldığı “Google Shopping” uygulaması için bazı karşılaştırma sitelerinin Rekabet Kurumuna yaptığı başvuru sonucunda alınan karara karşı, Google 20 gün kadar önce Türkiye’de arama motorunda çıkan alışveriş reklamlarını kaldırma kararı aldığını açıkladı [2]. İnternet devi 10 Ağustos 2020’den itibaren artık arama sayfasının en üst kısmında çıkan alışveriş reklamlarını Türkiye’de göstermemeye başladı.
Ancak bir yandan da Rekabet Kurumu ile bu konuda görüşmelere devam ettiğini açıkladı.
Daha önce de Google’un Android konusunda yaptığı rekabet ihlaline karşı Rekabet Kurumunun aldığı kararları, çeşitli yollara saparak aşmaya çalıştığını görmüştük [3]. Hatta bazı gazeteciler, açık kaynak olduğu için lisans almadan da kullanılabilir durumuna rağmen, nedense “Android gidiyor” yazıları bile yazdılar.
Google ve bazı başka çok uluslu firmalar bunu hep yapıyor. Sorunu çözmek yerine tribünlere oynuyorlar. Bir nevi provokatif hareketler yaratarak, muhtemelen müşteri kızıştırmak ya da reklam olarak adlandırdığımız hareketlere girişiyor ve uzantısında da düzenleyici çerçeveyi zorlamaya çalışıyorlar.
Oysa tekel hangi şirketten gelirse gelsin kötü bir şey ve bazen olaya tüm boyutları ile bakmak lazım.
Teknopolitik’te bu hafta olayın çeşitli yönlerini ve Google’un shopping tarafındaki uygulamaya bir göz atacağız. Bu konuda 2 konuğumuz var. Dünya Gazetesi yazarı Ussal Şahbaz ve Rekabet Kurumu davalarında uzman avukat Şahin Yavuz.
Kendilerine soracağımız sorular, şu şekilde;
- Rekabet Kurumu kararının içeriği nedir? Şikayeti yapanlar kimlerdir ve karşılığında ne tür bir karar çıktı
- Google bu karara karşı nasıl bir yaklaşım gösterdi? Bugüne kadar neler yaptı?
- Rekabet Kurumunun kararı, başka ülkelerde var mı? AB nasıl uyguluyor?
- Google’un karara neden olan iş modeli nedir? Nasıl çalışıyor?
- Karşılaştırma siteleri nasıl çalışıyor? Yani bu fiyat karşılaştırmalarının tüketici açısından yararı nedir? Burada rekabet ihlali hangi noktada oluyor? Bu ihlalin katmanları var mıdır?
- Google’un habercilik ve Android konularına bakarsak, Google’un vergi vermemesi ve arama motorunun gücünü tekel olarak kullanması nasıl yorumlanmalıdır?
Okuyucularımız arasında, soruları olanlar varsa, bize iletmelerini bekliyoruz. Görüşmek üzere;
Yayın linki;
[1] Google, 10 Ağustos’tan İtibaren Arama Motorundaki Alışveriş Reklamlarını Kaldırıyor
[2] Google Shopping Nedeniyle Rekabet Kurumu’dan 98 milyon TL Ceza Aldı