Google’ın vergi davaları bitmiyor. 2007-2008 döneminde 71 milyon TL’lik vergi cezası bir yandan, 2011 yılında Türkiye’de reklamlardan kazandığı tahmin edilen 152 milyon Euro’luk gelir için tekabül ettirilen vergi diğer yandan. Ama ilki için ilgili dava 28 şubatta görülecek.
Google’ın –diğer pek çok ülkede olduğu gibi– Türkiye’deki kazançları da bilinmiyor. Çünkü alımlar internet üzerinden kredi kartları ile yapılabiliyor. Kazandığı rakamlar için de çok farklı tahminler var. Genellikle bir ülkedeki interaktif reklama benzer bir rakamı Google’un kazandığı düşünülüyor. Yani Google’un 152 milyonun çok daha üstünde para kazanmış olabileceği yorumu da yapılıyor. Ancak devlet elindeki bir takım belgelerle hareket ettiği için bu rakam ortaya çıkmış durumda.
28 Şubat’taki duruşmada vergi mahkemesinin Google ile ilgili alacağı karar, şirketi Türkiye’de “dar mükellef” olmaktan çıkarıp, “tam mükellef” olma yolunu açacak. Yani karar, emsal niteliğinde olacak. Google, söz konusu borca itiraz etmiş ama bir yandan da Maliye’ye başvurup, yeniden yapılandırmış ve 35 milyon liraya düşürerek, iki ayda bir ve toplam 18 taksitte ödemek için anlaşmıştı.

Kaynak : 