• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER Yeni Teknolojiler Sağlık Teknolojileri

Günlük Vaka Sayılarına Göre Her 3-4 Dakikada 1 Kişi COVID-19 Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

turk-internet.com Basin-turk-internet.com Basin
7 Mayıs 2021
-*ARAŞTIRMA, Sağlık Teknolojileri
0
Koronavirüs Sonrası Olası 7 Mega Trend

Günlük Vaka Sayılarına Göre Her 3-4 Dakikada 1 Kişi COVID-19 Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Covid-19, görüldüğü ilk günden bu yana 2,5 milyondan fazla can kaybı ve 120 milyona yakın teyit edilmiş vaka sayısıyla tüm dünyayı sarstı. Ülkemizdeki vaka sayıları dünyada ilk üç sırada ve ilk defa ilk sıralarda yer alan ABD’den yüksek durumda. ABD’de vaka sayıları 10 kat azalmışken, Türkiye’de iki kat arttı. Buna paralel ölümler de artmaya devam ediyor. Günde 350 kişinin yaşamını Covid-19 nedeniyle yitirdiği raporlara yansıyor. Bu hesapla her gün 3-4 dakikada bir kişi Covid-19 nedeniyle yaşamanı kaybediyor.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası(AHESEN) Yönetim Kurulu üyesi ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akpınar, şöyle konuştu;

“Maalesef toplum, son aylarda salgın hastalıkla mücadele konusundaki özdenetimini kaybetmiş durumda. Şehirlerde yaşayanlar, özellikle hafta sonları artan taşıt trafiğinden bu hali somut olarak gözlemleyebilirler. Salgın karşısındaki kolektif bilinç yoksunluğumuz, salgın yönetimi konusundaki önlemlere uymakta yaşanan hatalarla birleşince, ortaya hepimizin çok rahat gözlemlediği bu tablo çıkıyor. İçinde bulunduğumuz durum, bilimin rehberliğinden uzaklaşmanın ve bilim insanlarının önerilerini dikkate almamanın sonucudur”

“VAKA SAYILARI DÜŞERKEN ÖLÜMLERİN ARTMASI SALGINDA 4. YÜKSELMEYE İŞARET EDİYOR”

Prof. Dr. Ersin Akpınar, dünyada hiçbir salgının hastanede hastaların tedavi edilerek sonlandırılmadığına dikkat çekiyor:

“Bütün salgınlar Aile Hekimliği/Birinci Basamakta kontrol edilerek sona erdirilmiştir. 30 Nisan tarihinde uygulanacak “tam kapanma” önlemlerinin mevcut durumunuz için şart olduğu aşikârdır. Vaka sayılarının düşerken ölümlerin artması salgında 4. yükselmeye işaret ediyor. Tam kapanma olarak duyurulan bu durum ise aslında kısıtlamaların biraz daha sıkılaştırılması olarak tanımlanabilir. Tam kapanmanın salgın sürecindeki anlamı, toplumu sosyo-ekonomik olarak tam kapatmak anlamındadır. Bu durumda hiçbir işyerinin çalışmadığı, hiç kimsenin evinden dışarıya çıkmadığı, sadece günlük ihtiyaçlar için kendi alanlarında gidilip dönüldüğü ve bütün bunların da denetlenerek uygulanmasıdır. İlan edilen kapanmanın süresi de salgın kontrolü için çok önemlidir. Covid-19’un kuluçka süresinin 14 gün olduğu düşünüldüğünde en az 28 günlük kapanma olması gerekliliği de göz önünde bulunmalıdır”.

27 Nisan 2021 tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı resmi verileri ve Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistik Yıllığı’na göre:

İstanbul’da 100.000’de;

  • Covid-19 Vaka Sayısı: 854
  • Hemşire ve Ebe Sayısı: 264
  • Uzman Hekim Sayısı: 136
  • Aile Hekimi Sayısı: 46

AHESEN Yönetim Kurulu üyesi ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akpınar, şöyle devam etti;

“Servis ve yoğun bakım doluluk oranlarından ziyade bu rakamlar ile durumu değerlendirdiğimizde, salgının kontrol altına alınabilmesi toplumun sosyal, ekonomik ve sağlık olarak tam bir iyilik halinin sağlanabilmesi için yapılması gerekenler bilimin ve mantığın izinde bellidir. Salgına Yanıt olarak bilinen temel öneri ise ‘gereken tedaviyi sağla ve ölümleri azaltmayı hedefle, salgının boyutlarını sınırla, aşılamayı güçlendir, destek aşılama hizmeti sağla, toplumda Covid-19 aşısı konusunda duyarlılığı arttır şeklindedir”

“AŞILAMA ORANI BAĞIŞIKLIĞA EŞİT DEĞİLDİR”

“%100’ü aşılanmış bir toplumda bile aşı etkinliği %80-90’larda olduğundan, her yıl o toplumun %10-20’si duyarlı havuza eklenecek ve virüsün dolaşabileceği yeterli sayıda duyarlı kişi biriktiğinde salgın patlak verecektir. Covid-19 virüsünün tamamen ortadan kaldırılması çok uzun zaman alacaktır. Bu nedenle gelecekte muhtemel salgınların önlenmesi için politika geliştirilmesi ve yaşanan bu salgından kazanılan tecrübelerin planlı olarak hazırlıklarımıza dönüşmesi şarttır. %85 aşılama oranı x %80 aşı etkinliği = %68 bağışıklık, %80 aşılama oranına ulaşılsa bile toplumun %32’si duyarlı kalabilmekte ve hastalığa yakalanabilmektedir.

“NÜFUSUN %10’U AŞILANABİLDİ”

Prof. Dr. Ersin Akpınar;

“27 Nisan tarihi itibariyle ülkemizde Covid-19 aşısı 1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 13.406.215, 2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 8.361.419 olmak üzere yaklaşık %10’luk bir oranda nüfusun aşılaması yapılmış durumdadır. Bunun şu an için yeterli bir sayı olmadığı ve çok hızlı sürede tüm hedef nüfusun aşılanması gerektiği aşikârdır. Destek aşılama çalışmaları için hedef yaş grubunu aşılamak ve aşılama hızının olabildiğince artması çok önemlidir. Bunun için aşılama yerleri ve planı hazırlanarak aile hekimliği birimleri desteklenmelidir”

“HANGİ AŞI? SORUSUNU KARŞILAYACAK BİR ÇALIŞMA MAALESEF DÜNYADA YOK”

Prof. Dr. Ersin Akpınar, toplumda sıklıkla konuşulan ‘hangi aşı daha etkili / uygun / güvenli’ gibi soruların yanıtı için, uygun koşullarda yapılan bir çalışmasının olmadığına dikkat çekiyor:

“Bu gibi sorulara kesin bir cevap vermek için aynı toplumda rastgele esasına dayalı bir karşılaştırma çalışması yapmak lazım. Böyle bir çalışma yok dünyada. Etkinlikte Pfizer/Biontech önce %94.5 dedi, ardından yeniden güncelledi ve %91.3 olarak belirtildi, farklı oranlar mevcut. Maalesef Sinovac içinde böyle bir rakam telaffuz edemiyoruz. Ülkeler kendi sonuçlarını açıkladı, bizdeki %83 en yüksek değer. Brezilya’da %50 diye açıklandı ve tüm bu oranların yanında mutant virüse etkinlik çok önemli. Bununla ilgili de Biontech ya da Batı kaynaklı ülkeler aşı çalışmalarına başladı, sonuçlarını açıkladı. Aşı tarihinde %100 etkili aşı bulunamadı. Yan etki açısından bakınca Sinovac’ın daha az yan etkisi var, Biontech ile ilgili basında çıkan haberlerin nedeninin ise aşı ile ilgili olmadığı gösterildi. Genel anlamda ciddi yan etki olmadığını söyleyebiliriz. ‘Alerjik olanlar Biontech yaptırmasın’ diye bir bilgi dolaşıyor, iki aşı arasında alerji açısından fark olmadığını düşünüyoruz. Ne yapılmalı? diye sorulması halinde ise ‘aşı sıranız geldiğinde hiç düşünmeden aşılarınızı olun”

“17 MAYIS SONRASI ÖNLEMLER CİDDİYETLE DEVAM ETTİRİLMELİ”

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası(AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, şöyle konuştu;

“Geldiğimiz noktada tedbirlerin sıkılaştırılmasını olumlu görmekle beraber en az 4 haftalık tam kapanma uygulamasının ve aşılama çalışmalarının bir arada hızla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İdealde olmasa bile alınan bu önlemlerin heba olmaması için 17 Mayıs tarihi sonrası önlemler yine ciddiyetle devam etmelidir. Geçmiş deneyimlerimizde ki gibi ansızın normale geçiş uygulamasının tüm kazanımlarımızı yok edeceği uyarımızı tekrarlamak istiyoruz. Aile hekimliği çalışanları olarak üzerimize düşen görevlerin bilincindeyiz ve aşı tedariki sağlanırsa bu konuda azami gayretle üzerimize düşenin fazlasını yapma kararlılığındayız.”

Covid-19 salgınının yayılması ve can kayıplarının önüne geçilmesinde aşağıdaki kritik başlıkların öne çıktığını görebiliriz:

  • En az 28 gün tam kapanmanın sağlanması
  • Aşılama oranlarını hızlı ve %70’lerin üzerine çıkarmak için aşı merkezlerinin kurulması ve 18 yaş üstü herkesin aşılanmasının sağlanması
  • Sınırları kontrol etmek ve ülkeye girişleri takip etmek için erken ve etkili şekilde harekete geçilmesi
  • Enfekte olduğundan şüphelenilen herkese test yapılması, izlenmesi ve temas takibi yapılması
  • Virüsü kontrol altına almak için karantinaya alınanlara maddi destek verilmesi
  • Etkili liderlik gösterilmesi, kamuoyuyla tutarlı ve zamanında iletişim kurulması
Etiketler: ABD (Amerika Birleşik Devletleri)Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)AraştırmaBioNTechCovid-19Ersin AkpınarGürsel ÖzerSağlıkSağlık BakanlığıSinovac Biotech

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Ernur Öktem
  • Yakında Yerli Üretim Huawei Telefonlar mı Göreceğiz?
Fusun S.Nebil
  • SEÇSİS Nasıl Çalışır?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Dezenformasyonla İlgili Yeni Avrupa Uygulama Kuralları: Öz Düzenlemeden Ortak Düzenlemeye
Mehmet Taşnikli
  • ABD’de Firmalar Fidye Saldırılarında Hükümetten Destek Bekliyor
turk-internet.com / Bilgi
  • Kaldığınız Otel ya da Kiralık Evde Gizli Kamera Var mı?
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • BTK’da 3 Kurul Üyesinin Yenilenmesi Yaklaşırken
  • Big Data’nın Seçimde Kullanım Şekli; CHP Örneği
  • Cisco Hacklenmiş, Fidye Çetesi 2,8 GB Veri Çalmış
  • TELKODER Türk Telekom’un Fiberde Çizdiği Pembe Tabloyu Yorumladı: “Tedavi Ancak Hastalığın Kabulünden Sonra Başlar”
  • Amazon, Robot Süpürge Üreticisi iRobot’u 1,7 milyar $’a Satın Aldı, Evlerin Haritasına Göz Dikti

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.