10 Nisan akşamı sokağa çıkma yasağı getirilen 31 İldeki hanelerin %12’si saat 22.00 – 24.00 arasında alışveriş yapmak için sokağa çıktığını belirtti. Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne üye olan ve sokağa çıkma yasağı getirilmiş 31 ilden seçilmiş 850 hanenin yanıtlarına göre alışveriş için sokağa çıkanlar tarafından en çok temel gıda, ekmek, su, süt ve hafta sonu etkisi ile kahvaltılık ürün alımı yapıldı. Sokağa çıkma yasağı getirilen 31 İlde 10 Nisan akşamı alışveriş için sokağa çıkanlar en çok makarna, bakliyat, un, tuz, şeker gibi temel ihtiyaçlar ve ekmek satın aldı. En çok satın alınan diğer kategoriler ise hafta sonunun da etkisi ile zeytin, peynir gibi kahvaltılık ürünler oldu.
Korona Virüsü ile hayatımıza yeni giren kategoriler oldu!
- Salgın döneminde Kolonya alan hanelerin %56’sı son 1 yıl içerisinde kolonya almamış.
- 9-22 Mart tarihinde hanelerin satın alımlarına kategori bazlı baktığımızda belli kategorilerde hanelerin yüksek oranda bu dönemde ilk defa alım yaptıkları görüldü.
- Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinden akan kayıtlara göre Sağlık Bakanlığının açıklamasından sonraki 5.hafta alımlarında geçen haftaya göre artış gösteren kategoriler değişim gösterdi! 5 kategori ilk defa yüksek büyüme arasına girdi.
- «Maya ve Sirke» haftalardır büyümesini yüksek oranda korudu «kolonya ve salça» ise ilk haftaya göre daraldı.
- Dondurma, 5. hafta geçen haftaya göre en yüksek büyüme gösteren kategori oldu! Kategoriler arasında «balık konserveleri, zeytin, margarin, bulyon ve bulaşık deterjanları» ilk defa artış sıralamasına giren kategoriler
Ipsos Türkiye CEO Sidar Gedik verilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu:
“Tüketiciler için #EvdeKal Süreci Üreticiler için #RaftaKal Süreci Oldu. Tam da ilk haftalarda yapılan temel ihtiyaç maddesi stoklarının erimeye başladığı bir noktada sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çok tartışılan o “2 saat” içinde yapılan alımlara baktığımızda da aslında bu önermenin doğru olduğunu görüyoruz. O iki saat içinde en fazla satın alım yapılan ürünler makarna, bakliyat, un, tuz, şeker, ekmek gibi temel ihtiyaçlar.
Koronavirüs ilk vaka açıklamasının üzerinden geçen 5 hafta içerisinde Maya büyümeye devam ediyor, Ipsos bünyesinde yaptığımız diğer araştırmalardan şunu biliyoruz: Normal bir zamanda evde ekmek yapanların oranı %15 civarında iken bu dönemde %34’e yükseldi. 5. hafta sezon etkisinden de olabilir «dondurma» ciddi artış gösterdi, bu haftanın artış gösteren kategorileri arasında «kahvaltılık ürünler» hamur işlerinin yapımında kullanılan «margarin» ve çeşitli yemeklerin yapılması ile artan «bulyon» görülmekte. Tabi ki bu kadar yemek yapılan evlerde en çok kullanılan bulaşık makinesi olduğunu da artan deterjan alımını desteklemekte. Hanelerin alışveriş yapmak için bir çok nokta gezdiğini önceki tecrübelerimizden biliyoruz fakat bu dönemde gezmek dolaşmaktan ziyade gittiği noktadan alışveriş yapmayı tercih ettiklerini görüyoruz. Ortalama bir dönemde haneler ayda 6.5 nokta ziyaret ederken Mart 2020’de bu oran 6 noktaya düştü. Nokta sayısı azalırken sepette bulunan ortalama ürün sayısı ise artmakta. Evdekal sürecinde üreticiler icin de Raftakal süreci önemli oldu”.