Rolls-Royce, Airbus, Safran ve Singapur Hava Yolları; Singapur Havacılık Fuarında imzaladıkları “Küresel SAF Deklarasyonu”yla %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’nın (Sustainable Aviation Fuel – SAF) gelişimini, üretimini ve kullanımını hızlandırmak üzere taahhütte bulundu.
Havacılık endüstrisinin Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılmasında önemli bir role sahip olan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, sektörün karbondan arındırılmasını sağlayacak.
“Küresel SAF Deklarasyonu”, havacılık, uzay ve yakıt sektörlerinde yer alan endüstri ortaklarını, SAF kullanımının gelecek on yılda istikrarlı bir artış kazanması için ortak çalışmalar yürütmeye çağırıyor.
Sürdürülebilirlik taahhütlerinin bir tamamlayıcısı olarak tüm havayolu şirketlerine, havacılık ve uzay kuruluşlarına açık olan deklarasyonu imzalayan ilk havayolu şirketi Singapur Havayolları oldu.
Airbus’ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı Sabine Klauke, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı;
“Airbus olarak, 2050 yılına kadar havacılık sektörünün karbon nötr hedeflerine ulaşmasını taahhüt ediyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımı en önemli bileşenlerden biri. SAF yaşam döngüsü boyunca, %80’e varan CO2 azaltımı sağlıyor. Halihazırda, uçaklarımızın yalnızca %50 oranında SAF ile uçmasına izin veriliyor, 2030 yılına kadar bu oran %100’e çıkartılmış olacak. Bunun için şu an yapmamız gereken ise hem küresel olarak SAF kullanımının artırılması hem de SAF kullanımına yönelik teşviklerin ve uzun vadeli politikaların belirlenmesi. İmzaladığımız deklarasyon tam da bunu sağlıyor. Airbus olarak, sektördeki diğer oyuncuları da bu girişime katılmaya davet ediyoruz”
Değer zincirindeki tüm kuruluşlar bir arada
Bu deklarasyonun havacılık endüstrisi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Rolls-Royce plc Teknoloji ve Stratejiden Sorumlu Başkanı Grazia Vittadini, şunları söyledi;
“Değer zincirindeki tüm kuruluşların bir araya gelerek, daha fazla SAF kullanımını desteklemelerini bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı birleştirmek ve gerekli ivmeyi artırmaya odaklanmak oldukça önemli. Ortaklarımızla beraber, hidrojen, hibrit-elektrikli ve elektrikli alternatif tahrik sistemleri üzerinde çalışıyoruz. SAF’ın, uzun vadeli karbondan arındırma hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir yapı taşı olduğunun bilincindeyiz”
Küresel SAF Deklarasyonu’nu imzalayan şirketlerden bir diğeri olan Safran’ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı Eric Dalbiès de konu hakkında şu açıklamaları yaptı;
“Havacılık endüstrisinin 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşması ortak hedefiyle Küresel SAF Deklarasyonu’nu destekliyoruz. Safran olarak, havacılık sektöründe gerekli olan enerji geçişini sağlamak için ultra verimli motorlar ve %100 sürdürülebilir havacılık yakıtlarıyla ezber bozan yenilikler sunmaya kararlıyız.”
Singapur Havayolları Kurumsal Planlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Lee Wen Fen ise açıklamasında, şunları söyledi;
“Küresel SAF Deklarasyonu, Singapur Havayolları’nın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünü teyit niteliğinde. Sürdürülebilirlik hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız ve ortaklarımızla birlikte Singapur’da SAF kullanımının geliştirilmesi için aktif çalışmalar yürüteceğiz. Hedeflerimize ulaşmak için SAF kullanımına ek olarak, daha yüksek operasyonel verimlilik elde etmek ve yeni nesil uçaklara yatırım yapmak gibi birçok yöntem izliyoruz. Karbonsuzlaştırma ve çevresel sürdürülebilirlik için bizimle benzer düşünen ortaklarla küresel ölçekte iş birlikleri yapmaya devam edeceğiz”
Küresel SAF Deklarasyonunun oluşturulmasına, havacılık ve uzay sürdürülebilirliği alanında lider bir danışmanlık kuruluşu olan Roland Berger tarafından da destek verildi.