Hindistan devleti, ülkenin önde gelen iki büyük operatörü Vodafone Hindistan ile Bharti Airtel ofislerine eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınların, 2001 yılında gerçekleştirilen mobil spektrum ihalesindeki bazı düzensizliklerden kaynaklandığı belirtildi.
Hindistan merkezi soruşturma bürosu CBI, 2001 yılında mobil operatörlere frekans tahsisi dolayısıyla gerçekleştirilen ihalelere fesat karıştırdıkları gerekçesiyle 2 devlet görevlisi ile 3 mobil operatör hakkında inceleme başlattı. CBI’ın, resmi web sitesi üzerinden yapılan açıklamada, bu olay nedeniyle 2001-2007 yılları arasında devletin 100 milyon dolar para kaybettiği ifade ediliyor.
Vodafone Hindistan ile Bharti Airtel, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada yapılan bir yanlışın söz konusu olmadığını belirterek, faaliyetlerinin mevcut yasalara paralel bir biçimde devam ettiğini duyurdular. Soruşturma çerçevesinde 2001-02 yıllarında telekom bakanlığı yapan Shymal Ghosh ile o dönemde kamu kuruluşu olan telekom şirketi Bharat Sanchar’ın yöneticisi J.R. Gupta’nın evleri de arandı.
Arama ve soruşturma dolayısıyla Vodafone hisseleri yüzde 2 nisbetinde düşüş gösterirken olay nedeniyle en büyük yarayı mevcut Manmohan Singh hükümeti aldı. Gözlemciler, hükümetin seçmen nezdinde önemli ölçüde puan kaybettiğini belirtiyorlar. Devlet otoriteleri, bir süreden beri birbiri ardına patlak veren yolsuzluk karşıtı eylemlerle zor durumda bulunuyor. Hindistan’ın, yolsuzlukla mücadeleyi içine alan bir yasayı önümüzdeki günlerde parlamentodan geçirmesi bekleniyor.
Konu, daha önce de Hindistan parlamentosunda hararetli tartışmalara neden olmuş, muhalefet partileri, rüşvet iddialarını soruşturmadığı gerekçesiyle parlamento oturumlarını bloke etmişlerdi.

Kaynak : 