ABD’de kurulacak derken, yeni bir Hyperloop projesi Hollanda’da planlanıyor[1]. Ulaşımın ekonomik verimliliği açısından uygun olduğu tartışılan proje ile yolcuların Amsterdam’dan Paris’e 90 dakikadan daha kısa sürede taşınacağı düşünülüyor. Bu 2 merkez arasındaki uçak seyahatinin (havaalanlarındaki süre dahil) yarısına tekabül ediyor.
Hyperloop, çelik bir boru içindeki kapsülde, saatte 600 milin üzerinde hızlarda seyahat etmeyi tanımlayan bir taşıma modu. Hyperloop savunucuları bu taşıma türünün seyahatin geleceği olacağını söylüyor. 2017 yılında Virgin Hyperloop One, Nevada’daki bir test pistinde saatte 387 kilometre hıza ulaşan tam boyutlu bir kapsül inşa etti[2]. Virgin Hyperloop One ve Dubai merkezli tedarik zinciri şirketi DP World, Mumbai ve Pune şehirleri arasında bir Hyperloop hattı geliştirmek için 2019’da Hindistan hükümeti ile görüştü.
Bu ayın başlarında Hollanda’nın kuruluşu Hardt Hyperloop, deneysel seyahat fikrini inceleyen Kuzey Hollanda eyaletiyle işbirliği içinde yürütülen bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Rapor, Avrupa çapında bir Hyperloop ağının Avrupa şehirleri arasındaki işe gidiş geliş sürelerini önemli ölçüde kısaltacağını, sınırları aşmayı kolaylaştıracağını ve “dikkate değer ekonomik faydalar” sunacağını gösteriyor. Raporda, Hyperloop’un saatte 200.000 yolcu taşıyabileceği belirtiliyor. Test tesisinin haziran 2019’da açıldığını not edelim.
Kağıt üzerinde bir verimli gibi görünüyor, ancak Hyperloop’un fizibilitesi hakkında sorular var. Konsept hala ilk aşamalarında. Kapsüllerin her yaş için uygun olup olmayacağı ve acil durumlarda bir kapsülü tahliye etmenin ne kadar kolay olacağına dair endişeler var. Dünyadaki diğer Hyperloop şirketleri, Tesla patronu Elon Musk’ın kafasından çıkan bu teknolojiyi ilerletme çabalarını sürdürüyor.
[1] New research: hyperloop has huge economic impact on Amsterdam Metropolitan Area
[2] Elon Musk’ın Hyperloop’u Öğrenci Yarışmasında 324 Km/s Hıza Ulaştı