21ci yüzyıl, dünya ülkelerinin neredeyse Platon’dan (M.Ö.427) bu yana 2500 yılda geliştirdiği yasama-yargı-yürütme dengesinin bu kadar açıkça bozulduğunu ortaya konulduğu yıllar olacak anlaşılan. Huawei CFO’su ve Kurucunun kızı olan Meng Wanzhou’nun, İran yaptırımlarını deldiği iddiasıyla 3 gün önce tutuklanması, dünyada böyle bir yorumla karşılandı.
Wanzhou’nun kefalet duruşmasının gidişatı Çin’de “siyasetin yargı işlerinde rol oynadığını açıkça gösterdi” şeklinde yorumlandı. Çin, derhal Kanada ve Amerikalı büyükelçileri protesto gösterileri yapmak için çağırdı ve Çinli iş kadınının serbest bırakılmasını istedi.
Arkasından Çin, diplomatik bir yanıt verdi. Eski diplomat Michael Kovrig ve işadamı Michael Spavor adında 2 Kanadalıyı tutukladı ve bu tutuklamaların misilleme eylemleri olduğu gerçeğini gizlemedi. Çin’in Kanada Büyükelçisi Lu Shaye,The Globe and Mail’debir yazı yazdı ve“Bayan Meng’in tutuklanması nedeniyle Çin’i misilleme yapmakla suçlayanlar, önce Kanada tarafının yaptığına baksın” dedi.
Diğer tarafta ise Donald Trump adeta oyun oynuyor. Davaya karışma isteğini ve yardım ederse yapılmış en büyük ticaret anlaşmasını gerçekleştirmiş olacağını söylemesi, dünyada “gerçek niyetini ortaya koydu” yorumu ile “rehine diplomasisi” olarak tanımlandı. Çin, Meng’in tutuklanmasını, Trump’ın Çin’i ticaret anlaşmasında imtiyazlara zorlama taktiği olarak görülmeye başlandı.
ABD bir yandan da dünyadaki farklı ülkelere baskı yaparak, 5G altyapıda Huawei kullanılmasını engellemeye çalışıyor. Fransa, Almanya, Japonya listeye katılan son ülkeler. Ondan önce 5 Göz olarak adlandırılan ittifak içindeki ABD-Kanada-İngiltere-Avustralya-Yeni Zelanda zaten Huawei alımını durdurmuştu. Anlayacağınız, tüm ülkeler ABD’nin baskısıyla Huawei’e ve dolayısıyla Çin’e karşı taraf tutmaya zorlanmaya başladılar.
İngiliz BT Group Hala Huawei’den ‘5G Ağ Ekipmanı’ Almaya Devam Ediyor
Öte yandan, İngiltere’nin önde gelen telekom servis sağlayıcısı BT’nin sözcüsü Pazartesi günü Xinhua’ya yaptığı açıklamada, Huawei şirketlerinin 4G ve 5G ağındaki erişim ekipmanlarının ve sabit ağının “önemli tedarikçisi” olarak kalmaya devam ettiğini söyledi.
BT yalnızca İngiltere’deki en büyük mobil operatör değil, aynı zamanda ülkedeki en büyük sabit hat telefon ve geniş bant hizmetleri sağlayıcısıdır. Sözcü, şirketin 2005 yılından beri Çin’in önde gelen bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) altyapısı ve akıllı cihazlar sağlayıcısı olan Huawei ile çalıştığını söyledi.
Basında çıkan bazı haberlerde, Huawei’nin donanımının BT’nin 5G mobil ağının merkezinde kullanılmayacağı iddia ediliyordu. BT sözcüsü, Huawei’nin 5G mobil kor teknoloji tedarikçileri içinde zaten yer almadığını, ancak 5G Radyo Erişim Ağı için hala önemli bir ekipman tedarikçisi olduğunu söyledi.
BT, 2016 yılında İngiltere’nin en büyük mobil operatörü olan EE’yi satın almasının ardından BT, yeni bir mobil çekirdek inşa etmek ve kendi ağ mimarisini kurmak için kademeli olarak Huawei’nin 3G ve 4G çekirdek ağ ekipmanlarını kullanımdan kaldıracak bir program başlatmıştı.
Huawei, İngiltere pazarında 5G ağ ekipmanlarının lider sağlayıcısı konumunda bulunuyor. 2017’de, BT ve Huawei, iki şirketin Cambridge Üniversitesi’nde ortak bir araştırma ve işbirliği grubu kurmasını amaçlayan beş yıllık bir girişimi başlattıklarını açıklamışlardı.
BT sözcüsü ayrıca, Huawei’nin “değerli bir inovasyon ortağı” olduğunu vurguladı.