• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

IBM’in Yeni Sunucusu UNIX

IBM, bugüne kadar ürettiği en hızlı UNIX sunucusu Regatta kod adlı, eServer pSeries 690’ı tanıttı. İlk kez bir çip üzerinde iki işlemci ile performansta büyük artış sağlayan POWER4 teknolojisinin kullanıldığı ilk UNIX sunucu, “Her şeyi değiştiren IBM UNIX sistemi” olarak anılıyor.

Gülden Tozkoparan-Gülden Tozkoparan
3 Ekim 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

IBM, bugüne kadar ürettiği en hızlı UNIX sunucusu Regatta kod adlı, eServer pSeries 690’ı tanıttı. İlk kez bir çip üzerinde iki işlemci ile performansta büyük artış sağlayan POWER4 teknolojisinin kullanıldığı ilk UNIX sunucu, “Her şeyi değiştiren IBM UNIX sistemi” olarak anılıyor.

IBM, UNIX sunuculardan oluşan tüm eServer pSeries ailesini yeniledi. IBM’in, 3 Ekim Çarşamba günü Ceylan InterContinental Otel’de düzenlediği, “pSeries Regatta Roadshow”da tanıttığı ailede, en çok öne çıkan ürün, Regatta kod adlı eServer pSeries 690 oldu. p690, ilk kez bir çip üzerinde iki işlemci sunan POWER4 teknolojisiyle dikkat çekiyor. Yeni sunucularıyla IBM, “kendi kendini yönetme” özellikleri sunan bir sistemler serisi yarattı.

“Datacenter” sınıfında yeni bir sistem

Yeni üyeler arasında; büyük sistemlerden esinlenilerek üretilmiş “datacenter” sınıfında yeni bir sistem ile hem performansı yüksek hem de ciddi maliyet avantajları sunan giriş seviyesinde sunucular bulunuyor. Ultra güçlü pSeries 690’da, IBM patentli Silicon-on-Insulator (SOI) ve bakır teknolojlerinin yanı sıra ilk kez bir çip üzerinde iki işlemci sunan POWER4 teknolojisi de kullanıldı. IBM POWER4, piyasanın en hızlı çipi oldu.

p690’ın ilk müşterileri arasında Dupont, Cap Gemini Ernst and Young, Ahold Corporation, Telia Net, Tokyo Metro Üniversitesi, Oak Ridge Ulusal Laboratuarı ve Max Planck Topluluğu gibi dünyanın önde gelen şirketleri ve araştırma kuruluşları bulunuyor.

Regatta’nın özellikleri

  • Kendi kendini yönetebilen sistemler:
    Teknolojinin yönetimi için yine teknolojiyi kullanmak, bugünkü ortamlardan çok daha karmaşık olanlarının bile yönetilebilirliğine olanak sağlıyor.
    Esnek konfigürasyon seçenekleri: Bir bölümleme içinde Linux’un da dahil olduğu geniş bir dizi esnek konfigürasyon seçeneği, rakipsiz uyumluluk ve birlikte çalışma olanağı sunuyor.
    Anabilgisayarlardan esinlenen mantıksal bölümleme: Tamamen mantıksal, iş yüklerini konsolide etme desteği ve etkin maliyet sunuyor.

  • Müthiş bellek bant genişliği:
    Belleği yoğun kullanan uygulamaların ürettikleri iş miktarını artırıyor.

    IBM eServer pSeries 610

    Toplantının p690 kadar dikkat çekici bir başka duyurusu ise, IBM eServer pSeries 610 oldu. 1 veya 2 yollu paralel çoklu işlemci (SMP) sunuculardan oluşan iki modelinde, bakır temelli 375 veya 450 MHz hızında POWER3-II mikroişlemcileri kullanılıyor.

    Geniş bir alana dağılmış ortamlar için tasarlanan p610, yüksek performans ve genişleyebilme özellikleriyle, özellikle KOBİ’lerin tüm bilgi işlem gereksinimlerini karşılayabiliyor. Etkin maliyetli p610; 8GB bellek, 6 adet “sistemi durdurmadan değiştirilebilen disk yuvası”, 5 PCI slot ve pek çok “kendi kendine yönetim” özellikleri sunuyor.

    IBM Kurumsal Sunucular Grubu Başkan Yardımcısı Michel Teyssedre

    IBM Kurumsal Sunucular Grubu Başkan Yardımcısı Michel Teyssedre, IBM’in UNIX stratejisini anlatarak, UNIX’teki iddialarını her geçen gün yeni ürün ve teknolojiler geliştirerek sürdürdüklerini ifade etti. IBM’in UNIX alanındaki gelecek planları ile pSeries’deki gelişmelere de değinen Teyssedre, bu gelişmelerin IBM’in UNIX dünyasındaki etkinliğini her geçen gün artırdığını söyledi.

    IBM’in, Silicon-on-Insulator (SOI) ve bakır teknolojlerinin ardından yakın bir geçmişte geliştirdiği ve bir çip üzerinde iki işlemci bulundurarak performansta büyük artış sağlayan POWER4 teknolojisiyle rakiplerine karşı sağladığı üstünlüğü pekiştirdiğini belirten Teyssedre, IBM’in Linux stratejisini hakkında da bilgi verdi. Linux’un geleceğin işletim sistemi olduğuna inandıklarını söyleyen Teyssedre, Linux’a 5 milyar dolarlık yatırım yapmakta olduklarını, bu çerçevede IBM’in tüm sunucularını Linux uyumlu hale getirdiğini ifade etti.

    IBM WebServer Bölümü Uzman BT Danışmanı Giorgio Richelli

    Regatta duyurusu için Türkiye’ye gelen IBM WebServer Bölümü Uzman BT Danışmanı Giorgio Richelli, pSeries ürün ailesindeki yenilikleri anlattı. Richelli, “Yeni sunucular, anabilgisayarlardan esinlenilerek geliştirildi. Böylelikle üstün özelliklere sahip olan bu ürünler, ayrıca, etkin maliyet düzeyleriyle piyasaya sunuldu” dedi.

    Konuşmasında Regatta’yı anlatan Richelli, “Regatta kod adlı p690, UNIX dünyasında bir çığır açacak. Büyük karışıklık yaratacak bu sunucu, rakiplerimizi şaşırtacak ve korkutacak. p690, tüm diğer üstün taraflarının yanı sıra, kendi kendini yönetme özelliğiyle rakiplerine göre fark yaratacak. Ayrıca, IBM’in yeni geliştirdiği POWER4 teknolojisiyle p690’ın farkı daha da artacak” dedi. Richelli, IBM eServer pSeries 690’ın, IBM’in yüksek performanslı, açık, Linux uyumlu UNIX versiyonu AIX 5L tarafından da desteklendiğini söyledi.

    pSeries 690, iş zekası, kurumsal kaynak planlaması, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve hesaplama yoğun uygulama ortamları için gerekli tüm özelliklere sahip, eksiksiz, “bir kutu içinde BT yatırımı” çözümü sunuyor. Mimarisi, IBM’in UNIX ve anabilgisayar sistemleri deneyimiyle yönlendirilen donanım ve yazılım yeniliklerini içeriyor. Bakır temelli SOI, POWER4 mikro işlemci teknolojisi ve çok işlemcili paketleme deneyimi ile endüstrinin en gelişmiş kendi kendine yönetim özellikleriyle donatılmış p690, en üst düzey performans, konfigürasyon, ölçeklenirlik, esneklik ve kullanılırlık düzeylerine erişecek şekilde tasarlandı.

    IBM pSeries 690 (Regatta) Hakkında Bilgi

    pSeries 690 (Regatta), iş zekası (business intelligence), kurumsal kaynak planlaması (ERP), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), tedarik zinciri yönetimi (SCM) ve hesaplama yoğun uygulamaların çalıştığı ortamların gereksinim duyduğu performans, kullanılırlık ve ölçeklenirlik becerilerine sahip, eksiksiz “tek bir kutu içinde BT yatırımı” çözümüdür. Çok sayıda kritik iş uygulamasının konsolidasyonunu desteklemek için gereken güvenilirlik ve sistem fonksiyon özelliklerini sunuyor. Bakır temelli SOI POWER4 mikro işlemci teknolojisi ve çok işlemcili paketleme ile endüstrinin en gelişmiş kendi kendine yönetim özellikleriyle donatılmış bulunan pSeries 690, en üst düzey performans, konfigürasyon, esneklik ve kullanılırlık düzeylerine erişecek şekilde tasarlandı. 8 ila 32 yollu bu UNIX SMP sunucu, iki adet 24 inç genişliğinde rafa monte edilmiş bir merkezi elektronik kompleksi çekmecesi, sekiz I/O çekmecesi ve bir medya çekmecesi içeriyor.

    Her bir pSeries 690, her biri dört p690 sunucuyu kontrol edebilen bir IBM Hardware Management Console for pSeries (HMC) üzerine takılıyor.

    IBM eServer, önemli endüstri benchmark’larında da lider konumunda bulunuyor. Örneğin, bir sunucunun büyük ölçekli veritabanları gibi ticari iş yüklerindeki hızını ölçen SPECint bencmark’ında p690, rakiplerini geride bırakıyor. Bilgisayar destekli mühendislik gibi yüksek “floating point” performansına gereksinim gösteren uygulamaların performans göstergesi olan SPECfp2000 benchmark’ında da p690, rakiplerine fark atıyor.

    pSeries 690, UNIX sistem performansı için 32-yollu paralel çoklu işlemci (SMP) konfigürasyonuna kadar ölçeklenebiliyor. 256 GB bellek, 160 PCI slot ve 4.5 TB’ın üzerinde dahili disk kapasitesiyle şirketlere geniş bir büyüme olanağı sunan p690, 16 mantıksal bölümlemeyle de kullanıcıların UNIX ve LINUX iş yüklerini konsolide edebilmelerini sağlıyor. “Integer” ve “scientific floating point” alanlarında lider performanslı POWER4 teknolojisine sahip sunucu, daha az yer kaplıyor ve etkin maliyet imkanı sunuyor.

    Regatta’yı rakiplerinden farklılaştıran özellikleri;

  • Kendi kendini yönetebilen sistemler: Teknolojinin yönetimi için yine teknolojiyi kullanmak, bugünkü ortamlardan çok daha karmaşık olanlarının bile yönetilebilirliğine olanak sağlıyor.
  • Esnek konfigürasyon seçenekleri: Bir bölümleme içinde Linux’un da dahil olduğu geniş bir dizi esnek konfigürasyon seçeneği, rakipsiz uyumluluk ve birlikte çalışma olanağı sunuyor.
  • Anabilgisayarlardan esinlenen mantıksal bölümleme: Tamamen mantıksal, iş yüklerini konsolide etme desteği ve etkin maliyet sunuyor.
  • Müthiş bellek bant genişliği: Belleği yoğun kullanan uygulamaların ürettikleri iş miktarını artırıyor. Kullanılırlık için kendi kendini yönetebilir sistem tasarımı

    pSeries 690’ın performans, ölçeklenirlik ve konfigürasyon esnekliği özellikleri, IBM’in kendi kendini yönetebilir sistemler geliştirmek için tasarladığı eLiza Projesi tarafından tamamlanıyor. p690, kullanılırlık düzeyini maksimize eden, diğer pSeries sunucularda da bulunan ve anabilgisayarlardan esinlenen özelliklere de sahip.

    Anabilgisayarlardan esinlenen özellikler;

  • Sistem operasyonlarını izleyen ve önleyici ya da düzeltici önlemler alan, entegre servis işlemcisi
  • Bozulma potansiyeline sahip bir işlemcinin üzerindeki işleri otomatik olarak yeniden dağıtan ve böylece uygulamanın çalışmaya devam etmesini sağlayan Dynamic Processor Deallocation özelliği
  • Tak çalıştır (hot-plug) PCI yuvaları
  • Yedek, tak çalıştır güç kaynağı ve soğutma fanları
  • Chipkill bellek

    pSeries 690, gerçek anlamda mantıksal bölümleme özelliği sunan ilk UNIX sunucusu. Her biri kendi işletim sistemi kopyası – AIX 5L ya da Linux – tarafından kontrol edilerek fonksiyonlarını yerine getiren, 16 adede kadar mantıksal bölümleme (logical partitioning – LPAR) oluşturulabilir. IBM, 2001 yılının sonunda bir ya da daha fazla sayıda Linux dağıtımcısının bir LPAR’da çalışan 64-bit Linux’u destekleyeceğini tahmin ediyor.

    IBM eServer pSeries 690, IBM’in yüksek performanslı, açık, Linux uyumlu UNIX versiyonu AIX 5L tarafından destekleniyor. AIX, kritik iş uygulamalarının kullanımın en yoğun olduğu anlarda bile sorunsuz yanıt vermesini sağlayan Java teknolojisine, Web performansına ve ölçeklenirlik özelliklerine, Web tabanlı yönetim araçlarına ve Workload Manager’a sahiptir.

    pSeries 690’ın sahip olduğu benzersiz bir dizi “kendi kendini yönetme” özelliği, sistemin güvenilirliğine ve çalışır kalma süresine ciddi anlamda katkı sağlıyor. Chipkilll bellek, servis işlemcisi, düşen belleğin kullanım dışı bırakılması, hatalı işlemcinin dinamik olarak devre dışı bırakılması, L2 ve L3 cache, mantıksal bölümlemeler ve PCI bus’lar, bu özellikler arasında sayılabilir. Bu teknolojik üstünlükler, kullanıcıların sistem yönetimi maliyetlerini düşürmelerini ve işlerine daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlıyor.

    P690, en uç noktada sağlanabilirlik sunmak için IBM’in lider High Availability Cluster Multiprocessing (HACMP) yazılımı ile kümelenebiliyor. 16 sisteme kadar olan kümelenme olanağı ve IBM Parallel System Support Programs for AIX (PSSP) ile müthiş ticari ve teknik süper bilgisayarlar yaratmak mümkün.

    Etiketler: HaberSunucular
  • Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

    ABONELİKTEN ÇIK
    Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

    GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    YAZARLARIMIZ

    blank
    Ernur Öktem
    • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
    blank
    Fusun S.Nebil
    • TikTok’u Yasaklarlarsa, Biden ve Demokratlar, Z Neslinin Tokadını Yerler mi?
    blank
    Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
    • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
    blank
    Mehmet Taşnikli
    • Mozilla, “Güvenilir Yapay Zeka” Girişimi Mozilla.ai’yi Duyurdu
    blank
    turk-internet.com / Bilgi
    • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

    HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

    • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
    • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
    • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
    • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
    • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor

    HAFTANIN KELİMESİ

    3GPP

    3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

    3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

    Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
    blank

    Bildirimler

    Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

    Son Yorumlar

    • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
    • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
    • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
    • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
    • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

    Haber bültenimize abone olun

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    • Haber İndeksi
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Bildirimi
    • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
    • Destek
    • Bize Yazın

    © 2021 Turk-Internet.com

    No Result
    View All Result
    • Ana Sayfa
    • BİLİŞİM
    • e-TİCARET
    • INTERNET
    • TELEKOM
    • YENİ TEKNOLOJİLER
    • Hakkımızda

    © 2021 Turk-Internet.com

    Tekrar Hoşgeldiniz!

    Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

    Şifremi unuttum? Kayıt Ol

    Yeni Hesap Oluştur

    Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

    Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

    Şifrenizi geri alın

    Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

    Giriş yap
    Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.