İçişleri Bakanlığı, “Bilişim ve İnternet Teknolojilerinin Ceza Hukuku Açısından Doğurduğu Yeni Sorunlar” konulu bir panel düzenledi. Bursa’da düzenlenen panelde internet ortamında oluşabilecek yeni suç yöntemleri, sanal ortamda terörizm ve Türk Ceza Kanunu yasa tasarısındaki yeni düzenlemelerin yanı sıra Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanan Kent Bilgi Sistemi de ele alındı. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, “Kent Bilgi Sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor” dedi.
Panelde bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, teknolojideki gelişmelerin, yaşamı kolaylaştırmasının, iktisadi ve sosyal hayata önemli katkılar sağlamasının yanı sıra pekçok olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini kaydetti. İnsanların özel yaşamları, kurumların özel bilgi ve stratejilerinin artık kolaylıkla ihlal edilebildiğine dikkati çeken Tantan, bilgisayar korsanlarının, şirketlerin, bankaların, kamu kurumlarının sitelerine girerek büyük zarar verebildiğini, sahtecilik, dolandırıcılık, sabotaj, hırsızlık, kaçakçılık, hakaret ve devlet alehine işlenen suçların artık sanal ortamdaki yerini aldığını ifade etti.
Bakan Tantan, Türkiye’de sık görülmese de dünyada organize suç örgütleri tarafından internet bankacılığı ve dijital transferle kara para aklama yoluna gidildiğine dair örnekler bulunduğunu, hatta yabancı ülkelerde internet üzerinden uyuşturucu madde satışının gerçekleştiğine ilişkin bilgiler bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Organize suç şebekeleri, iletişim teknolojisindeki bu gelişmelerden azami düzeyde faydalanarak, eylemlerini büyük ölçüde değiştirmişlerdir. Ulusal ve uluslararası bağlantı ve organizasyonlarla kamuoyunu derinden etkileyen, toplumda güvenliği, demokratik yaşamı, istikrar ve gelişmeyi tehlikeye sokan daha karmaşık bir yapıya bürünmüşlerdir. Ayrıca organize suç örgütlerinin yurt veya uluslararası bağlantıları ile internet tabanlı elektronik muhabere ortamlarında yapılan şifreli görüşmeleri de bulunmaktadır. Bu suretle, ileride aleyhlerine delil olarak kullanabilecek dinleme çalışmalarından kurtulmayı amaçlamakta ve interneti güvenli bir iletişim aracı olarak görmektedirler.”
Sadettin Tantan, organize suçlara karşı etkili mücadele konusunda azgelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere her fırsatta ders vermeye kalkan bazı gelişmiş ülkelerin, interneti dinleme casusluğunu da yoğun şekilde kullandıklarını söyledi. Tantan, “Böylece askeri ve siyasi bilgilerin yanı sıra sanayi, teknoloji, terör, uyuşturucu, turizm, tarihi eser, çevre gibi alanlarda da tüm verileri kolayca elde edebilmekte, bu bilgileri, kendi ekonomik ve siyasal çıkarları doğrultusunda kullanabilmektedirler” şeklinde konuştu. Tantan şöyle devam etti: “Diğer bir ifadeyle ülke güvenliğini tehdit eden mahiyetteki faaliyetler de bilişim teknolojisinin sunduğu nimetlerden faydalanmakta ve gizli servisler, bu doğrultuda kabuk değiştirerek yeniden yapılanmaktadır.” Bakan Tantan, internet teknolojisinin yarattığı olumsuzlukları giderecek kararlılığı ve kabiliyeti sergilemek, verimli ve sadece birey ve toplumun yararına kullanılabilmek için Avrupa Birliği bünyesinde olduğu gibi Türkiye’ nin de bir toplumsal eylem planı geliştirmesi gerektiğini söyledi. Tantan, “Yapılması gereken ilk iş, konuyu hukuki bakımdan değerlendirmek, bireyi, toplumu ve kurumları koruyacak yasal düzenlemeler yapmaktır” dedi.
Tantan, sanal ortamda, sanal hukukun oluşturulmasının, bütün ülkelerde tartışma konusu olduğunu vurgulayarak, Birleşmiş Milletler, İnterpol ve benzeri uluslararası kurum ve kuruluşlarca konunun üzerinde yoğun çalışmalar yapıldığını söyledi. Bakan Tantan, Türkiye’de de bilişim alanındaki gelişmeler karşısında, ihtiyaçları karşılayabilmek için hukuki anlamda bazı düzenlemelere gidildiğini ve 1991 yılında Türk Ceza Kanunu’na bilgisayar suçlarını öngören, “Bilişim Alanında Suçlar” bölümünün ilave edildiğini hatırlattı. Tantan, 1995 yılında da bilgisayar programlarının fikir ve sanat eseri kapsamına alındığını, ancak bunların çok sınırlı olduğunu ve internetin getirdiği yeni suç türlerine karşı mücadelenin gereklerini karşılayamadığını kaydetti. Tantan, internet ve bilişim alanında yeni düzenlemelere gitmenin büyük bir zorunluluk haline geldiğini bildirdi. Bilişim suçları olgusunun, teknolojiyi kullanan ve kullanacak bütün ülkelerin ortak problemi haline geldiğini ifade eden Bakan Tantan, şöyle devam etti: “Bu denli karmaşık ve çok yönlü yapıyla mücadelede sınırlarötesi işbirliği, bilgi ve deneyim aktarımının önemi ve gerekliliği ortadadır. Evrensel boyutta oluşan eğilim ve davranış biçimlerinin bütün toplumları etkilemesinin kaçınılmaz olduğunun artık farkına varılarak, internet suçlarıyla uluslararası mücalenin hukuki ve kurumsal altyapısının oluşturulması zorunludur.”
Yapılacak düzenlemelerdeki amacın, özgürlükleri kısıtlamak olmadığına dikkati çeken Bakan Tantan, “İnternetin belli kurallarla düzenlenmesi, bireylerin ve toplumun haklarının korunması, ülke güvenliğine karşı faaliyetlerin bertaraf edilmesidir. Diğer bir ifadeyle, bilişim ve internet teknolojilerinin verimli ve amacına uygun olarak kullanılmasıdır” diye konuştu.
Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç de, halkın huzur ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışan güvenlik kuvvetlerinin hukuksal ve teknolojik altyapı eksiklikleri nedeniyle zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Oturum başkanı Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, panelin açılış konuşmasında bilişim ve internet teknolojileri ile işlenen şuçlarla ilgili olarak çeşitli zorlukla karşılaşıldığına dikkati çekti ve “Olumsuzlukların başında kanun eksikliği yer alıyor. Ayrıca, suçluların ve şüphelilerin faaliyetlerinin tespitinde, ele geçirilmelerinde uygulanacak usul kanunlarına da ihtiyaç var. Mevcut kanunlar bunu karşılamıyor. Bilgisayar şebekelerinin işlemiş olduğu suçlar, oluş itibariyle transnasyonel karakterdedir. Türkiye’de başlayan bir suçun etkileri, 15 ülkede birden görülebilmekte veya ABD’de oluşturulan sitenin içeriği, Türkiye’de suç olabilmektedir. Bu yüzden bilişim ve teknolojik suçlarla mücadele ile yasaların oluşturulmasında milletlerarası bir işbirliğine ihtiyaç vardır.” dedi.
Prof. Dr. Eşref Adalı, “Bilişim Ortamında Kişilere Özel Bilgilerin Korunması” konusunu ele alan konuşmasında günümüzde kişilerin bilgilerini bilgisayar ortamında sakladığına dikkati çekti ve bu bilgilerin korunmasının güçlükleri ve önemi üzerinde durdu ve kredi kartı, cep telefonu gibi vasıtalarla insanların yerlerinin dahi tespit edilebildiği günümüzde, kişilere ait özel bilginin korunmasının kazandığı önemi vurguladı.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Teknolojik Adaptasyon (BEMTAP-2000) projesi konusunda bilgi veren Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Müslüm Saylı, bu proje ile ilgili, bilgisayar destekli çalışan 15 aracın Bursa Emniyet Müdürlüğü’nde görev yaptığını bildirdi.
Bu sistemin Türkiye geneline yaygınlaştırılması hakkında sorulan soruya da izleyici sıralarından İçişleri Bakanı Sadettin Tantan “Kent Bilgi Sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor” şeklinde cevapladı.
Panelin öğleden sonraki oturumda internet iletişim ortamında oluşabilecek yeni suç yöntemleri, sanal ortamda terörizm ve Türk Ceza Kanunu yasa tasarısındaki yeni düzenlemeler konuları ele alındı.