• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

İlginç Bir Başarı Öylüsü: Bebek.com

Bebek.com, ilginç bir başarı öyküsü. Spesifik, fakat dünyanın en önemli varlığı üzerine kurulmuş bir site. Bebekle ilgili her türlü eşyanın satıldığı ve içeriğin sunulduğu bebek.com'un yönetmeni Halil Erdoğmuş, projelerini ve bugün geldikleri aşamayı, turk-internet.com'a anlattı.

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
13 Aralık 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Bebek.com, ilginç bir başarı öyküsü. Spesifik, fakat dünyanın en önemli varlığı üzerine kurulmuş bir site. Bebekle ilgili her türlü eşyanın satıldığı ve içeriğin sunulduğu bebek.com’un yönetmeni Halil Erdoğmuş, projelerini ve bugün geldikleri aşamayı, turk-internet.com’a anlattı.

Bebek.com ne zaman ve ne amaçla kuruldu?

Hamilelik, bebek bakımı, sağlık ve doğum gibi konularda, anne ve anne adaylarına internet üzerinden rehberlik etme amacıyla yola çıkan Bebek.com, Şubat 2001’de açıldı.. Daha doğrusu, Bebek.com ismini aldı ve hem görsel hem de içerik olarak yenilenme hamlesine girdi. Daha önceleri adı “bebeksitesi.com” şeklindeydi. İnternette domain isminin önemini bildiğimizden isime yatırım yapmaktan kaçınmadık. Keza bu konuda Amerika’daki Baby.com gibi siteleri de örnek verebilirim.

Nasıl bir teknik altyapı ile yola çıktınız?

Teknik alt yapımızı, Garanti Bankası gibi önemli kuruluşlarla da çalışan internet firması Digilane sağlamaktadır. Bu alt yapı bize, yenilenme ve özellikle raporlama konusunda büyük bir esneklik sağlamaktadır. Açıkçası, sitemizin ziyaret edilme istatistikleri konusunda her türlü bilgiyi kolaylıkla raporlayabilmekteyiz. Elbette, reklam alanlarımızı da…

Ayrıca her hafta üyelerimize sitemizin güncellemelerinin ve çeşitli önemli konuların yer aldığı bir “bebek bülten” yollamaktayız. Bu gönderdiğimiz e-bültenlerimizin tıklanma oranlarını –hatta kimlerin hangi satırı tıkladığına kadar- görebilmekte ve raporlayabilmekteyiz. Bu raporların sitemize sponsor olan firmalar için de çok önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Üye sayınız ve ziyaret edilme sıklığınız nasıl?

Kasım ayı itibarıyla 6000 civarında üyemiz var. Kasım ayında 27.000 farklı ziyaretçi tarafından (Bebek.com olarak) 520.000 page view aldık.

Hedef kitleniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bebek.com ziyaretçilerinin %89’ i evli, %72’ si anne ve anne adayı, %18’ i baba ve baba adayı, %68’i lise ve üzeri, %55’ i üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahiptir. Bu ziyaretçilerin mesleklerine baktığımız zaman daha çok finans, eğitim ve bilgi işlem sektörlerinde bir yoğunlaşma olduğunu görmekteyiz.

Ziyaretçilerimizin %10’u ev kadınıdır. Bu yüzdeyi anne ve anne adayı yüzdesi ile karşılaştırdığınızda ne kadar yüksek bir kadın ziyaretçi grubunun çalıştığını görebiliyoruz. Bu profilleme sonucunda ziyaretçilerimizin büyük bölümünün eğitim düzeyinin ortalamanın üstünde olduğunu, gelir düzeylerinin dolayısıyla satın alma güçlerinin yüksek olduğunu görebiliyoruz.

Gelir kalemlerinizi yani sponsorluk konusunu biraz daha açabilir misiniz?

Bizler kendi alanımızda, sponsorluk noktasında Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. “İçerik sponsorluğu” dediğimiz bu mekanizma, hem sosyal bir fayda sağlıyor, hem de sponsor firmanın, bu fayda ile birlikte kendisini/ürününü/hizmetini tanıtmasına yarıyor.

Yani amacımız, Bebek.com’un kendi içeriği ile ilgili, aynı faydayı sağlayan kuruluşlarla işbirliği yapmak… Bu noktadan hareketle, Bebek.com ve GlaxoSmithKline sponsorluk anlaşmamız da bu amaçla imzalandı. Glaxo, bu sözleşmeyle birlikte, hem “Bebeklerde Pişik – Drapolene”, hem de “Bebeklerde Ateş” konularında içerik sponsorumuz oldu. Bebek.com sitemizde de ilgili bölümleri görebilirsiniz. Bu tanıtım modelinin hem reklamveren, hem de tüketici için çok daha etkili olduğunu düşünmekteyiz.

Hangi firmalarla görüşüyorsunuz?

Sponsorluk konusunda halen, Prima, Chicco, Intertoy, Goldaş, Milupa, Advantage Tatil, Galaxy Card, Philips, Organon, -Zenith Medya ve Atlantis Ajansları kanalıyla- İstikbal, Eti, Molfix, Sütaş ve ayrıca Universal McCann kanalıyla Nestle, Turkuaz, Vichy, Ülker, Braun gibi önemli kuruluşlarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Elbette ülkenin ekonomik durumu, bazı gecikmelere neden oluyor. Ancak 2002 için umutluyuz.

Bunların yanısıra, ziyaretçilerimizin büyük ilgi gösterdiği “bebek ve çocuk dergileri” hakkındaki bölümümüz de, Anne-Bebek ve Çoluk Çocuk dergilerinin de değerli katılımlarıyla sürmekte. Her ay, bu dergilerin içeriklerini sitemizde yayınlamakta ve ziyaretçilerimizle buluşturmaktayız. Ülkemizin zorlu koşullarına rağmen Bebek.com olarak her geçen gün, büyük bir aşama kaydetmekteyiz.

E-Ticaret siteniz yani E-Bebek.com fikri nasıl doğdu?

Bebek.com’un sahip olduğu bu kaliteli işlem trafiği ve profillenmiş üye yapısından yola çıkarak bu sektörde büyük bir boşluk olduğunu farkettik. Türkiye’ de hem bu süreçte olan ailelere hitap eden, onlara seslenen bir içerik sitesi yoktu hem de bu ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sektördeki tüm firmaları onlara ulaştıran, onlara tanıtan ve hatta tüm ihtiyaçlarını buradan karşılayabilecekleri bir e-ticaret yapısı yoktu. Biz bu boşluğu farkettik ve bu özel süreçte ailelere ulaşmayı misyon edindik. Bebek.com bu işin ilk aşamasıydı ve belirli bir noktaya geldikten sonra ikinci aşama olan e-bebek.com’ u da hayata geçirmeyi düşündük ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendirmeye başladık.

Yani e-bebek.com, bebek.com’ un kardeş sitesi ve bu iki yapı birbirinden güç alarak büyüyecek diye düşünüyoruz.

E-Bebek.com ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

E-bebek.com bebeğin ve anne/babasının tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir alışveriş merkezidir. Bebek.com içeriği itibariyle -1, +3 yaş bebeğin anne/babasını hedeflemektedir fakat ebebek.com’ da yaş 12’ ye kadar çıkabilmektedir. Bu bakımdan bu proje bu sektörde ürün ve hizmet veren kuruluşlar için, ürünlerini müşterilerine tanıtabilecekleri yeni ve güçlü bir tanıtım aracıdır.

Aynı zamanda birbirlerini tamamlayıcı markalar için bir sinerji ve artı değer merkezi, ürünlerini dijital ortamda satabilecekleri bir alışveriş merkezidir. Sistemimiz, bebek, hamilelik dönemi, hamilelik sonrası dönemi, hizmetleri, ürünleri ve yayınları sektöründe tüketicilere satın almada uygun koşullar, üreticilere optimum internet satış ve tanıtım kanalları yaratma amacıyla düzenlenmiştir.

E-bebek.com’ da neler satılıyor?

E-bebek.com’ da ziyaretçiler biberondan tuluma, mamadan bebek mobilyasına, doğal ürünlerden bebek arabasına kadar çok geniş bir ürün yelpazesini bulabilecekler. Ayrıca bu sistem içerisinde daha önceden hiç yapılmamış birkaç projemiz var. Daha önce de bahsettiğim gibi ziyaretçiler e-bebek.com’ da ayrıca bu sektörde hizmet veren firmaları da bulabilecekler. Bunlar hamile eğitim merkezleri, bakıcı dadı yetiştiren kurumlar, eğitim merkezleri gibi…

Böylelikle ziyaretçiler sektördeki tüm firma ve ürünlerini bir arada bulabilecekler, ürün ve hizmetlerden daha hızlı haberdar olacaklar ve kredi kartı ile güvenli, zahmetsiz ve avantajlı alışveriş yapma imkanına kavuşacaklar.

Hamilelik döneminin zorluklarına karşın ne gibi avantajlarınız var?

Hamilelik gibi zor bir dönemi yaşarken anne ve baba adaylarının ne kadar çok alışveriş yapmaları gerektiğini biliyoruz. Hamile kıyafetleri, bebek odası, patikler, tulumlar, biberon…. Almaları gereken bir sürü ihtiyaç oluyor ve anne adayı karnında bebeğiyle oradan oraya koşturmak zorunda kalıyor. Bu koşturmaca bebek dünyaya geldikten sonra da azalmıyor üstelik artıyor. E-bebek.com sayesinde aileler akıllarına gelebilecek tüm ihtiyaçlarını sanal mağazalardan online alışveriş ile alabilecekler. Biberondan, pusete, tuluma kadar her şeyi bu mağazalarda bulmanın keyfini yaşayacaklar. Ürün ve hizmetlerden daha hızlı haberdar olacaklar.

E-Bebek.com’da nasıl bir işleyiş var?

E-bebek.com’ da firmalar mağazalarını 4 adımda basit ve kolay bir şekilde açabiliyorlar. Kendileri veya bizimle birlikte departmanları ve ürünleri belirleyebiliyorlar. Sınırsız sayıda ürünün girişini son derece akıllı bir program sihirbazı sayesinde yapabiliyorlar. Kendi mağazalarına özel indirim ve promosyonlar düzenleyebilmektedirler.

İstedikleri zaman fiyatları güncelleyebilmekte, otomatik stok kontrol yapısından faydalanabilmektedirler. Sistem sayesinde müşteri ve satış raporlarına ulaşabilmektedirler. E-bebek.com’ un firmalara sunduğu banka ve lojistik desteğinden faydalanabilmektedirler.

Ziyaretçi E-bebek.com’ da bir veya birden fazla mağazadan kredi kartı ile alışveriş yaptığı anda bu sipariş hem e-bebek hem de firmaya ulaşıyor. E-bebek.com bu siparişi firma aracılığıyla onayladığı an siparişi veren müşteriye e-posta dışında ayrıca telefon aracılığıyla da ulaşıyor ve siparişinin alındığına dair kendisine bilgi veriyor.

Bu aşamadan sonra Cargotech Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri bu siparişi müşteriye ulaştırıyor.

Yani bu sistemde biz her şeyi satan konumunda değiliz. Burada firmaların kendi mağazaları var ve bu mağazalar onlara ait. Mağazaları istedikleri formatta açabiliyorlar, istedikleri kadar ürünü yerleştirebiliyorlar, fiyat güncellemelerini kendileri yapabiliyorlar, 2-3 tıkla indirim ve promosyon düzenleyebiliyorlar, satış ve müşteri raporlarını kendileri takip edebiliyorlar.

E-Bebek.com’da işlem hacimleri ne düzeyde?

Eylül ayının sonlarına doğru test satışlarımıza başladık ve bu yılın sonuna kadarda kendimizi testte görüyoruz. İlk 15 günde toplam 24 alışveriş oldu, Ekim Ayında bu rakam 56 alışverişe Kasım Ayında ise 67 ye yükseldi. Aralık ayının ilk on gününde ise 53 işlemimiz oldu. Dolayısıyla Nisan ayına doğru aylık 500 gönderiye ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Bunun için hem e-bebek daha fazla bilinir olmalı hem de ürün yelpazemiz genişlemeli.

Şu an için, hangi firma ve markalara ulaşılabiliyor?

E-bebek.com’da (şimdilik) üyelerimizle buluşturduğumuz firma ve markalar şöyle;

– Bebedor
– Capitol Eczanesi ( Vichy, Angel, Sebamed, Nivea, Novalac, SMA, Farley’s, Nutricia, Uni, Scholl, Milupa, Durex, Cellasene, Wee Talk )
– Ceylan Bebe (Bebek Giyim)
– Grup Baby ( Avent, Maxi-Cosi, İnglesina, Brevi )
– Popolin
– İda Dış Ticaret ( Prince Lionheart )
– Secret Show Çiçekçilik
– OnOn (Ayakkabı)
– TEMA Vakfı
– Kök Yayıncılık (Okul öncesi eğitim kitapları)
– ABK (Anne babalara yönelik eğitici kitaplar)
– INTERTOY (Hasbro, Palydooh)

Hediye puanı gibi promosyon sistemleri uyguluyor musunuz?

Elbette… Farklı bir promosyon sistemi olan “Kumbara Hesabı” ile, E-Bebek.com üyeleri, alışveriş yaparken puan değil, “gerçek TL” kazanıyorlar. Üstelik hesabınızda biriken bu para ile hediye almanız, diğer sistemlerden çok daha kolay olacak. Çünkü aktarılan bu oran E-Bebek.com’da % 15’lere kadar varabiliyor. Kısacası elimizden geldiğince bu özel kitleye layık olduğu hizmeti sunmaya gayret ediyoruz.

Sanal alışverişi artırmak için neler yapmak gerekiyor?

Sanırım müşteriye internetten alışveriş yapmanın daha hesaplı olduğunu anlatabilmek önemli. Zira herkes eliyle dokunduğu malı almak istiyor. Ancak daha ucuz olması durumunda daha kolay ikna oluyor. Amerika da bunu devlette desteklediği için İnternetten satılan ürünlere önemli vergi avantajları sunuluyor ama Türkiye’de devletten bir şey beklemek şimdilik hayalcilik olur. Bu yüzden bizde alışveriş yapan herkese sürpriz hediyeler kampanyası başlatacağız, bu tür aktivitelerde bir miktar satışlarımızı arttıracak diye düşünüyorum.

Son olarak, Türkiye de e-ticaret hakkında neler söylemek istersiniz.?

Ülkemizde e-ticaret kavramına hem herkes çok istekli hemde firmalar bu işe daha çok uzaklar. İlk zamanlar aman trene son binen ben olmayayım diye bir düşünceyle paldür küldür internete ve e-ticarete giren büyük kuruluşlar hatalarını daha yeni yeni sorguluyorlar. Denizbank B2B yatırımı yapmış binlerce dolar harcamış ama bu yatırımı yapmadan önce bu hizmeti vereceği müşteri olup olmadığını sorgulamış.

YKB sadece superonline müşterisine hizmet veririm demiş. Vakıfbank, İşbankası, Akbank bunların hep e-ticaret yatırımları var ama sadece menümüzde bulunsun diye yatırım yapılmış.

Şu an Garanti Bankası sektörde e-ticaretin ihtiyacını karşılayabilecek bir hizmet sunabiliyor. Geçen aylarda bu kervana Finansbank ın da katılmasıyla e-ticaretin güvenli ödeme alt yapısı sağlanabiliyor. Yavaş ilerlemenin bir diğer sebebi ise tüketicinin internet üzerinden alışverişi güvenli bulmaması. Bu tamamen zamanla aşılacak bir sorun. 2002 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye de internet ile yapılan alışverişin ciddi boyutlara geleceğine inanıyoruz. Kendi yatırımlarımızı da tamamen bu yönde yapıyoruz. Hatta bu yüzden stratejik ortaklar arıyoruz kendimize.

Elimizdeki database değerli bir veri bunu geliştirecek ve e-ticaret yapımızda bizimle işbirliği yapabilecek bir ortak bulmamız durumunda daha hızla ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz.

Etiketler: Portallar - SitelerSöyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • FBI, 2022’de Amerikalı Kullanıcıların İnternet Dolandırıcılarına 10,3 Milyar $ Kaptırdığını Açıkladı (590’ı Türk)
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Bölgesindeki Hakaret Davalarını Geri Çekti mi?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.