Endüstri, ilk morötesi yonga üretim makinesini gerçekleştirdi. Bilgisayar yongaları üretiminde önemli bir kilometre taşı daha aşılıyor. ABD’de endüstri ve devlet işbirliği ile geliştirilen prototip makine ile bugünün en güçlü işlemcisinden 10 kat hızlı işlemciler üretmek mümkün olacak.
Intel’in de kurucuları arasında bulunduğu EUV LLC isimli şirket, tümüyle yeni morötesi teknolojinin geliştirilmesi için çalışıyor. Şu anki yonga baskı teknolojisinin gelecek bir kaç yıl içinde fiziksel sınırlarına ulaşması beklendiği için morötesi litografi tekniği geliştirilmeye çalışılıyor.
Endüstri ve hükümet yetkilileri, uç noktadaki morötesi ışınları (EUV – Extreme UltraViolet) kullanan bilgisayar yongalarını üretmek için ilk tam ölçekli prototip makinenin tamamlandığını duyurdular. Makine, bugünün en güçlü işlemcilerinden on kat daha hızlı işlemciler üretilmesini sağlayacak ve benzer şekilde bellek yongalarında da depolama kapasitesini artıracaktır.
Mikroişlemcilere devrelerin basımı için fotoğrafa yakın bir teknik olan litografi kullanılır. Şu anki yonga baskı teknolojisinin gelecek bir kaç yıl içinde fiziksel sınırlarına ulaşması beklendiği için morötesi litografi geliştirildi.
Şu anki litografi tekniğinin, 0.1 mikron veya insan saçının binde bir kalınlığı kadar bir genişlikte baskılı devre bağlantıları gerçekleştirilmesine izin vermesi bekleniyor. Morötesi teknolojisi ise, yarı iletken alanındaki yenilikleri en azından 10 yıl götürecek şekilde, baskılı devre bağlantılarının kalınlığını 0.1 mikronun altına (en azından 0.03 mikrona) indirilmesine izin vermesi için geliştiriliyor.
EUV Limited Liability Company (LLC) Program Müdürü Chuck Gwyn, “Denenmiş bir morötesi litografi çalışmasına sahip olmamızdan dolayı, prototip makinenin tamamlanmış olması programın en önemli adımlarından birini oluşturuyor. Bir sonraki adımımız, beta ve üretim araçlarını geliştirmeleri için, teknolojiyi litografi ekipmanı üreticilerine aktarmamız olacaktır” diyor.
Morötesi teknolojisi kullanılarak üretilen işlemcilerin 2005-2006 yıllarında 10 GHz’lik hızlara ulaşması bekleniyor. Bugünün en hızlı işlemcisi ise 1.5 GHz hıza sahip olan Pentium 4.
ETS (Engineering Test Stand) isimli prototip makine, ABD Enerji Bakanlığının üç ulusal laboratuvarı ve EUV LLC isimli yarı iletken şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum arasındaki endüstri-hükümet işbirliği sayesinde geliştirildi. Konsorsiyumda Intel Corporation, Motorola Inc., Advanced Micro Devices Inc., Micron Technology Inc., Infineon Technologies ve IBM yer alıyor.
Morötesi araştırmalarını bir Sanal Ulusal Laboratuvar’da toplayan Enerji Bakanlığı’nın üç laboratuvarı da, Lawrence Berkeley National Laboratory, Lawrence Livermore National Laboratory ve Sandia National Laboratories isimlerini taşıyorlar.
EUV LLC adını taşıyan şirket, 1997’den 2002 yılının başına kadar geçerli olan bir anlaşmayla tamamen morötesi araştırmalarını destekliyor.
Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi’nde yönetici olan John Gordon, “Morötesi alanındaki işbirliği, hem ticari hem de kamu alanlarında temel bilimlerin ve yenilikçi fikirlerin nasıl uygulanabileceğinin bir örneği niteliğinde. Bu tür çalışmalar, ulusal laboratuvarlarımızın yaptığı en iyi işlerdir” diyor.
ETS, California’daki Sandia Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Makine gelecek yıl, teknolojiyi geliştirmek ve seri şekilde işlemci üretimi için endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ticari bir prototip makine oluşturmak amacıyla, LLC iş ortaklığı ve litografi araç tedarikçileri tarafından kullanılacak. EUV LLC, önemli komponentlerin ticari olarak üretilebilmesini garanti altına almak için ABD’deki 40’dan fazla altyapı şirketi ile ilişki kurdu.
EUV LLC hakkında
Intel, 1996’da EUV araştırmasını desteklemeye başlamıştı. EUV LLC, Motorola ve AMD’nin katılımı ile 1997’de kuruldu. 2000’in başlarında da Micron Technology ile Infineon Technologies, EUV LLC’ye katıldılar. IBM ise 2001’de katıldı. İşlemci üreticilerinin ve tedarikçilerinin, birden fazla proses kuşağını destekleyebilen ve her tip yarı iletken yongasının uygun maliyetlerde üretilmesini sağlayabilen bu teknolojiyi tanımaları ile, EUV LLC programındaki hızlı teknik işlemler, EUV teknolojisine ilgiyi ve desteği artırdı.