• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa INTERNET İnternet Gelişimi & Sosyolojisi Reklamcılık

İlk Türk İnternet Reklamcılığı Zirvesi

turk-internet.com tarafından, İstanbul Hilton Oteli’nde dün gerçekleştirilen geleneksel kahvaltı forumu, Türk İnternet Reklamcılığı konusunda; reklamveren, reklam ölçüm şirketleri ve web yayıncılarını biraraya getirmesi açısından zirve niteliği taşıyordu.

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
17 Ocak 2001
-Reklamcılık
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Ziyaretçilerini ayda 230 milyondan fazla sayfaya ulaştırabilen, dünyanın en büyük İnternet endüstrisi portalı internet.com’un geleneksel İnternet Breakfast Forumları’ndan ikincisi 17 Ocak 2000 Çarşamba günü İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi. Konusu “İnternet Reklamcılığı” olan forumda, İntel Pazarlama Müdürü Ayşegül İldeniz, Noktacom Genel Müdürü Uğur Ergün, AGB Ürün Müdürü Volkan Bilgin, Universal Mc Cann Reklam Satınalma Müdürü Bahar Erdoğan konuşmacı olarak ve turk-internet.com Genel Müdürü Fusun Nebil ise Moderatör olarak katıldılar.

Turk-internet.com Genel Müdürü Fusun Nebil yaptığı açılış konuşmasında; “Türkiye İnterneti ile ilgili konularda koordinasyon eksikliğine” dikkati çekerek, turk-internet.com olarak gündem yaratma iddiasında olduklarını belirtti. İnternet reklamlarının dünyada 6, Türkiye’de ise yaklaşık 2 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Nebil, “2000 yılı için reklam hacminin; dünyada 9 milyar dolar, Türkiye’de ise, 5 ila 9 milyon dolar” olduğunu belirtti. Reklamverenlerin ilk kez 2001 yılı içerisinde reklam bütçeleri içine İnternet’i de kattıklarının altını çizen Nebil, “Credit Suisse’ye göre, 2000 yılında 9 milyon dolar olan online reklam harcamalarının, 2001 yılında 75 milyon dolara çıkacağını” dile getirdi. Ülkemizde web sitelerinin kendilerini ölçtürmek konusunda isteksiz davrandıklarını ifade eden Nebil, “online reklamların artışının, ölçüm tekniklerinin uygulanmasına ve güvenilir bilgilerin alınmasına bağlı olduğunu” vurguladı.

Turk-internet.com’dan Gülden Tozkoparan da gerçekleştirdiği sunumunda, “İnternet reklamcılığı konusunda yeterli araştırma yapılmadığına” dikkati çekti: “Kampanya başarısını ölçümlemelerde sorunlar yaşanıyor. Kampanyaların verimliliği tespit edilemiyor. Bu durum, ülkemizde rakamların günlük veya haftalık değil aylık olarak topluca alınmasından ve ölçme tekniklerinin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Reklamveren, reklam ölçümü konusunda güvenilirlik kriterinin Batı standartlarına yükselmesini istiyor.” İçerik sitelerinin de, Türkiye’de az sayıda olduğunu vurgulayan Tozkoparan, turk-internet.com için hazırladığı araştırmasında literatürün Batılı kriterler esas alınırsa Türk İnternet’ine yeni vizyon kazandıracağını dile getirdi. Turk-internet.com sayfalarında çalışmasını sektörün dikkatine sunulduğunu ifade eden Tozkoparan, henüz emekleme devresindeki Türk internet reklamcılığının büyük gelişme göstermesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

İnternet Kullanıcısının Satınalma Gücü Yüksek

IBS Research Genel Müdürü David Tonge ise; son sene içerisinde ülkemizdeki İnternet kullanımında patlama olduğunu belirterek şöyle dedi: “Türkiye’de, İnternet kullanıcı sayısı, kayıtlı kullanıcılar sayısının 1,5 katıdır. Araştırmalarımız kayıtlı kullanıcı sayısının 2.3 milyon olduğunu gösteriyor ki; tahmini toplam kullanıcı sayısı aslında 4 ila 4.5 milyon civarındadır.” Tonge, internet kullanıcılarının A ve B gelir grubuna dahil olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında; kullanıcıların yüzde 70’inin erkek, yüzde 30’unun kadın olduğunu belirtti. İnternet kullanıcılarının 12 – 17 yaş arasındaki gençler olduğu yönündeki yanlış algının, reklamverenleri negatif etkilediğine işaret eden Tonge; Satınalma gücü olmayan çocuklar için neden reklam verelim? Bankacılar, brokerlar yok internette” argümanının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Tonge; “Bizim araştırmalarımız, gençlerin toplam kullanıcılar içindeki oranının yüzde 25 olduğunu gösteriyor. Hepsi İngilizce konuşuyor ve yüzde 25’i üniversite mezunu” dedi.

Noktacom Genel Müdürü Uğur Ergün ise; gerçekleştirdiği sunumda, İnternet’te reklam vermesi gerekenlerin yelpazesinin geniş olduğunu; finanstan, otomotive, imkanları büyük olan büyük reklamverenlerden küçük reklamverenlere; İnternette hizmet verenlerden, hedef kitlesi gençlik olana kadar geniş bir kitlenin İnternet’e reklam verebileceğini, İnternet reklamının sadece hedef kitleye erişen ve reklamı görenlerin hemen deneyebilmelerini sağlayan yegane reklam tür olduğuna dikkat çekti. Internet reklam birim maliyetlerinin alternatif mecralardan çok daha uygun olduğunu belirten Ergün, Noktakom şirketinin 182 sitede günde 4 milyon banner gösterim kapasitesine ulaştığını ve bunun Türkiye’deki en geniş erişim ağı olduğunu belirtti.

Online Reklamda Bilişimin Payı: Yüzde

İntel Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Pazarlama Programları Müdürü Ayşegül İldeniz de konuşmasında “Bilişim Sektörü’nde İnternet Reklamcılığı” na değindi. Online reklamlarda bilişim sektörünün payının %24 olduğunu belirten İldeniz, “reklam verilen sitelerin gizlilik politikasına bağlı ve güvenilir olması gerektiğini” belirtti. İntel’in görsel İnternet’i geliştirme ve gelişimini destekleme misyonunun içerik açısından zengin ve yüksek teknoloji kullanan sitelere reklam vermek olduğunun altını çizdi. Amaçlarının “doğru siteye doğru reklam” olduğunu vurgulayan İldeniz, bu seneki İntel toplam reklam bütçesinin yaklaşık % 18’inin İnteraktif medyada kullanılacağını ifade etti. ABD’de İntel’in reklam bütçesinin % 20’sinin banner reklam; %80’inin zengin içerikli interaktif sponsorluklardan oluştuğunu belirten İldeniz, Avrupa’da bu oranın %40 banner ve %60 sponsorluktan oluştuğunu, Türkiye’de ise; bu oranın % 60 banner %40 sponsorluk olduğunu belirterek bu oranı gelecek yıl artıracaklarını açıkladı. Türkiye’deki Online yayın politikalarının, bilişim sektörüne yönelik içerik sağlayan siteler, haber siteleri ve finans siteleri olduğunu belirten İldeniz, “yönetici hedeflerinin üst düzey yöneticiler ve bilgi işlem yöneticileri” olduğunun altını çizdi.

AGB Red Sheriff İşbirliği Umut Yaratıyor

AGB Ürün Müdürü Volkan Bilgin ise, sunumunda RedMeasure’den bahsetti. RedMeasure sistemi’nin site ziyaretçi sayısını “server-log file” analizleri ile belirleyen yöntemlerden temelde ayrıldığını RedMeasure’ın ise browser tabanlı bir yöntem olduğu için İnternet kullanıcısının gördüğü tüm sayfaların (firewall, proxy server cache sayfalar, bilgisayar önbelleği ve ileri geri tuşları ile yapılan tüm sayfa ziyaretleri) eksiksiz ölçülüyor ve tam sayım sonuçları elde edildiğini belirtti. Gerek site sahipleri, gerekse reklamverenler açısından kritik nitelikteki “ web sitemizdeki her sayfayı “gören” kişilerin ziyaret sırasındaki davranışlarının ayrıntıları acaba nelerdir?” gibi sorulara güvenilir ve doğru yanıtlar alınabildiğini de sözlerine ekledi. Objektif ölçüm konusundaki güvenceyi de AGB’nin titizlikle koruduğu bağımsız yapısının sağladığını belirten Bilgin AGB Anadolu sistemine dahil olan tüm abone siteler için sayfa ziyaretlerine ait verilerin derlendiğini ve ayrıntılı raporlar halinde abonelerin kullanımına sunulduğunu belirtti.

Universal McCann Reklam Satınalma Müdürü Bahar Erdoğan internet reklamcılığını “yeni mecra” olarak tanımladığı konuşmasında İnternet’in, TV’ye göre peretrasyon oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. İnternet’in alt yapısının gelişmesiyle birlikte, reklamverenlerin bu alana daha sıcak bakacağını dile getiren Bahar Erdoğan, şöyle konuştu:


    Doğrudan pazarlamaya doğru bir kayış var. Bu da internet reklamlarının önemini artıracak. Türkiye’de yaklaşık 2 bin site var. İşyerlerinden internete bağlanma oranı daha yüksek. Ancak, kullanıcıya yönelik bilgiler çok yetersiz. Hedef kitleye uygun mesaj için, bilgiye ve araştırmalara ihtiyaç var.

Etiketler: ETKİNLİK

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.