DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 2 Temmuz 2024 tarihli kararıyla sosyal medya platformu Instagram’ın erişime engellenmesi hakkında soru önergesi verdi.
BTK tarafından Instagram’a getirilen erişim engeli hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na soru önergesi veren Yeneroğlu, Bakan Uraloğlu’nun yaptığı açıklamada, katalog suçlar kapsamında gerekli uyarıların yapılmasına rağmen bir karşılık alınamamasının ardından erişim engeli getirildiği yönündeki ifadelerine dikkat çekerek, tüm siteye erişim engeli getirilmesinin hangi suç tipine dayandırıldığı bilgisinin kamuoyu ile paylaşılmadığını belirtti.
Geçmişte YouTube, Twitter ve Wikipedia gibi platformların da erişime kapatıldığını ve kullanıcıların ifade özgürlükleri ile bilgiye erişim haklarının ciddi biçimde ihlal edildiğini belirten Yeneroğlu, idarenin sahip olduğu yetkiyi keyfi şekilde kullandığını belirten ve sadece suç teşkil ettiği iddia edilen içeriklerin engellenmesi gerekirken tüm siteye erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarını hatırlattı.
“Instagram’dan Ziyade Türkiye’deki Milyonlarca Kullanıcı Cezalandırılıyor”
Instagram’ın, İsmail Haniye’nin ölümüyle ilgili taziye mesajlarını kaldırması nedeniyle şirketin içerik politikalarını eleştiren Yeneroğlu, Twitter ya da benzer platformların zaman zaman kabul edilemez bir şekilde içerik kaldırdıklarını ve bu durumun uluslararası zeminde tartışılması ve elbette kınanması gerektiğini belirtti.
Yeneroğlu, iktidarın bu konuda makul bir denge bulması gerektiğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Instagram, Facebook, Twitter veya YouTube gibi platformların yanlış uygulamalarına itiraz etmenin ve bu yanlışları dizginlemenin yolu otoriter baskı yöntemleri olamaz. Bu yasakları getirenler, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Fakat yetkililerin ve BTK gibi idari kurumların önce hukuka yani kanunun çizdiği çerçeveye ve Anayasa Mahkemesi’nin içtihatlarına uyması gerekir. Mevcut durumda, yapılan uygulamalarla Instagram’dan ziyade Türkiye’deki milyonlarca kullanıcı cezalandırılmaktadır. Bu durum, sadece kullanıcıların haklarını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda ülkemizin Çin, İran, Kuzey Kore gibi otoriter rejimler sınıfına yerleşmeye çalıştığını dünya aleme göstermektedir.”
Yeneroğlu, Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“Katalog Suçlar Kapsamında Instagram Tarafından Kaldırılmayan Içerikler Hangi Suç Tiplerine İlişkindir?”
- Instagram, 5651 sayılı Kanunda sayılan katalog suçlar kapsamında BTK tarafından istenen içerik kaldırma taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle mi erişime engellenmiştir?
- Erişimin engellenmesi kararı sonrasında Instagram’dan katalog suçlar kapsamındaki içeriklerin kaldırılması/kısıtlanması dışında başka bir talepte bulunulmuş mudur?
- BTK tarafından Instagram’dan katalog suçlara ilişkin kaç tane içeriğin kaldırılması istenmiştir? Instagram tarafından kaldırılmayan/kısıtlanmayan içerik sayısı kaçtır?
- Katalog suçlar kapsamında Instagram tarafından kaldırılmayan içerikler hangi suç tiplerine ilişkindir ve kaç tanedir?
“Neden Sadece Suç Teşkil Ettiği İddia Edilen İlgili İçeriklere Değil de Tüm Siteye Erişimin Engellenmesi Yönünde Karar Alınmıştır?”
- Neden sadece suç teşkil ettiği iddia edilen ilgili içeriklere değil de tüm siteye erişimin engellenmesi yönünde karar alınmıştır? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarına rağmen neden tüm siteye erişim engellenmiştir?
- Instagram’a erişim engeli kararı alınırken, Anayasa Mahkemesi’nin YouTube ve Twitter’ın erişime engellenmesi hakkında verdiği kararlarda vurguladığı ifade özgürlüğünün önemi, bu platformların günümüzdeki işlevi ve kullanıcıların haklı menfaatlerinin yok sayılmaması gibi hukuk devletinin asgari gerekleri neden dikkate alınmamıştır?