Kaliforniya merkezli işlemci üreticisi, Sichuan eyaletinin Chengdu şehrinde kurulmakta olan fabrikanın inşaatının 2004’ün 2.yarısında başlayacağını ve fabrikanın 2005 ya da 2006 içinde açılmasının beklendiğini bildirdi. Şirket bu fabrikada çoğunluğu o bölgeden, 675 kişinin çalışacağını açıkladı.
Fabrikayla ilgili olarak 200 milyon $ ayrıldı. Geri kalan miktar proje ilerledikçe ve ihtiyaç duyuldukça karşılanacak.
Intel 2001 yılında da, Pentium 4 platformu için kullanılan 845 işlemci setlerinin kontrolü, testi ve birleştirilmesi aşamalrı için Şanghay’da bir işlemci üretim tesisi için 302 milyon $ yatırım yapmıştı.
Chengdu ve Şangay fabrikalarının yanısıra, Intel’in Çin’de, Pekin’deki Intel Çin Araştırma Merkezi, Şangay’daki Intel Mimarisi Laboratuarı ve çeşitli ARGE organizasyonları var. Şirket Çin operasyonlarına ilk kez 1985 yılında başlamıştı. Şu anda Çin içinde bir düzineden çok temsilciliği var. Ama batı bölgesinde ilk defa fabrika kuruyor.
Bu konudaki açıklama, işlemci üreticisi devin Asya’daki varlığını arttırma yolunda attığı adımların bir parçası. Şu anda Intel satışlarının % 40 kadarı Asya-Pasifik bölgesinden geliyor.
Şirketin Başkanı Craig Barrett bu haftanın başında Malezya’daydı. Orada da tadarım ve geliştirme tesisi için 40 milyon $’lık bir yatırım yapıldı. Barrett, Intel’in Çin, Hindistan ve Rusya’da yatırımlar yapmayı planladığını ve Malezya ile Filipinler’de de genişleyeceğini söyledi.
Barrett’in bu gezisi yıllık Asya gezisi kapsamındaydı. Gezi sırasında Güney Kore Başkanı Roh Moo-hyun ile de görüşmesi bekleniyor. Kaynaklar Güney Kore hükümetinin Intel’den ülkeye yatırım yapmasını isteyeceğini söylüyorlar. Bu yatırımın işlemci ya da araştırma tesisi olabileceği bildiriliyor.



Kaynak : 