Geçtiğimiz günlerde 610 milyon dolar gibi astronomik bir rakam karşılığında 1.lig futbol maçlarının 3 yıl boyunca televizyon yayın hakları, DigiTürk yayın buketinde yer alan Işık TV tarafından alındı. Artık maçlar yeni bir “dijital kanal”dan yeni decoder ve yeni çanak antenlerle izlenecek. Daha önce maç yayınlarını izlemek için alınan decoderler’in üzerinde yeni bir decodere yer açın.
Bundan önce 1.Futbol Ligi yayınlarını şifreli olarak yayınlayan Cine5 ve Star Grubu, bu yayınları yayın yaptıkları uydunun iz düşümüne bağlı olarak, Avrupa’dan da biraz daha büyük çanak antenlerle rahatlıkla izletebiliyorlardı. Türkiye dışındaki ülkelere decoder satışı 30.000’li rakamlara varmışken, şimdi yurt dışındaki futbol meraklısı Türkler de yeni decoderler almak zorundalar. Yine de bu kesim şanslı, yurt dışında yaşayıp uydunun iz düşümü dışındakilerin böyle bir imkanı da yok.
WWW’nun sunduğu imkanlardan yararlanmak henüz bu büyük yayın kuruluşlarının öncelikleri içinde değil. Amerika, Rusya, Avustralya’ya gibi ülkelerde yaşayan Türkler maç yayınını değil ancak sonuçları internet üzerinden takip edebiliyorlar. (Amerika merkezli livegoal.net görüntüleri veremese de online futbol sonuçlarını duyuran bir hizmeti geçtiğimiz aylarda başlattı.) Bunun yanında Türkiye de decoder koleksiyonu yapmaktan sıkılmış, sadece kendi takımının maçlarını seyretmek ve daha az ücret ödemek isteyen Türkiye’deki Türkler’de bunu ancak radyo üzerinden yapabiliyorlar. Sadece kendi takımının önemli maçlarını seyretmek isteyenler için henüz hiçbir seçenek yok.
İnternet bu tür yayınlar için aslında harika bir seçenek sunuyor.Canlı yayınlarını web sayesinde dünyanın her noktasına aynı anda ulaştırabilen bu yayıncılar, hem yayınların ulaşmadığı bölgelere alternatif bir servis sunuyor hem de ek gelir kaynağı oluşturabiliyorlar. Amerika’da NBA Basketbol karşılaşmalarının ses ve görüntü yayınını Real Gold Pass sistemi ile ödemeli olarak gerçekleştirebilen NBA.com kısa zamanda 150.000 ödemeli üyeye ulaşmış durumda. Yayınların tüm dünya’da kaliteli bir şekilde izlenebilmesi için dünya’yının her noktasını sunucu filoları ile donatmış, kesintisiz yayın sağlayan servisler de yayıncılara her türlü teknik desteği saylıyorlar. Artık bizlerin de bu nimetlerden yaralanmaya başlaması gerekiyor, kaldı ki telekomünikasyon konusunda ileri ülkeler 3-4 yıl sonra bu yayınları cep telefonları üzerinden yapmayı planlıyorlar.
Web üzerinden yayıncılık ile birlikte yeni bir soru da akıllara geliyor; “Internet üzerinden futbol naklen yayın hakları kimde?” İnternet’i radyo, televizyon gibi yeni bir yayın mecrası olarak düşündüğümüzde bu mecra’nın yayın haklarına kim sahip? Bunun için yeni bir ihale mi yapılması lazım yoksa “ben 600 milyon dolar ödedim bu da benim hakkım olmalı” diyecek olan TV yayın hakları sahibinin görüşlerine göre mi hareket edilecek? Önümüzdeki yıllarda coğrafi sınırlamalardan uzak, bu yeni medya’nın teknik sınırlamaları azaldıkça bu soru gündeme gelecek ve biz yine geleceği planlamadığımız için bu soru, sorun haline geldiğinde, sanırım yine kavga gürültü ile apar topar bir çözüm bulacağız.