Amerika’nın en büyük internet derneklerinden birisi olan “Internet Association (IA – İnternet Derneği)” Amerika-İngiltere arasında süre giden digital vergi ve diğer internet tartışmalarına yönelik 6 önerinin olduğu bir teklif yayınladı. “Internet Association” üyeleri arasında Amazon, Facebook, Google, DropBox, eBay, Linkedin, PayPal, Microsoft, Spotify, Twitter, Uber ve başka bir sürü internet hizmet firması var.
Amerikan İnternet Derneği, teknik incelemesinde İngiltere’nin 2006’dan % 56 artışla 2017 yılında ABD’ye 34,8 milyar dolar para gönderdiğini yazdı. Tersine ABD’den İngiltere’ye 48,8 milyar dolar gönderilmiş. İnternet Derneği ticaret politikası direktörü Jordan Haas şöyle dedi;
“ABD ve İngiltere dijital teknolojide dünyayı yönetiyor ve bu anlaşma bu başarıyı artıracak politikalar içermelidir.”
“Teknik incelememizdeki ortaya çıkan veriler, diğer ülkelerin çok farklı, kapalı internet planları yaptığı bir dönemde, her iki ülkenin dijital ticaret liderliğini güçlendirecektir.”
İngiliz Ticaret bakanı Liz Truss’un dün yaptığı açıklamada, İngiltere ile ABD arasında bir ticaret anlaşmasının tamamlanması için “belirlenmiş bir son tarih” olmadığını ve bir anlaşmanın yapılmasında “kalitenin hızdan daha önemli olduğunu” açıkça belirttiğini söylemişti.
İngiltere ABD ile ikinci ticaret müzakerelerini tamamladı. Bir sonraki oturum Temmuz sonunda yapılacak. Ticaret bakanı görüşmelerin “olumlu ve yapıcı olmaya devam ettiğini” söyledi, ancak herhangi bir ticaret anlaşmasının “adil, karşılıklı ve nihayetinde İngiliz halkının ve ekonominin çıkarına” olması gerektiği konusunda uyardı.
Biz Bu Haberle Neden İlgilendik?
Bildiğiniz gibi internet devleri, ülkelerde çeşitli ücretli-ücretsiz hizmetler sunuyor ve bunun karşılığında ücretlerden ve gösterdikleri yerel reklamdan milyar $’lar kazanıyorlar. Bu firmaların bugün değerleri ve ciroları, ekonomisi en büyük olan 20 ülke hariç, dünyanın neredeyse tüm ülkelerinden daha büyük. Bunun karşılığına çeşitli vergi oyunları sayesinde vergi vermiyorlar[1].
Dünyanın çeşitli ülkeleri son 10 yıldır artan hızla, bu vergiyi nasıl alabileceklerini araştırıyorlar. Çeşitli ülkeler ufak-tefek vergi koymaya başladılar. Ülkemiz de nisan ayında reklamveren üzerinden vergi planlad[2]ı.
Ama sonra ABD’nin bu vergi planlayan ülkeler aleyhine soruşturma başlattığı ortaya çıktı ve İngiltere ile yaptığı görüşmelerde de masadan kalktı [3][4].
Ama anlaşılan durum şu; internet gelirleri konusunda da ABD ve İngiltere dünyanın tüm gelirlerini paylaşma çalışması yapıyor. Bu haberi bu nedenle dikkatle okuyunuz.
Amerikan Internet Derneği, Raporunda Neler Diyor?
Amerikan İnternet Derneği (IA) yani küresel internet şirketlerini kamu politikası konusunda temsil eden ticaret birliği – ABD-Birleşik Krallık ticaret anlaşmalarının bir parçası olması gereken temel dijital hükümleri detaylandıran bir Beyaz Kitap yayınladı [5]. İnternet şirketleri, her iki dijital ekonominin faydalarının artırılmasını sağlayan ‘sınıfının en iyisi’ bir dijital bölüm oluşturmak için altı temel dijital hüküm ortaya koydu.
IA İcra Direktörü İngiltere Daniel Dyball şunları söyledi:
“Günümüzde Beyaz Kitabımızın vurguladığı gibi, internet hem İngiltere hem de ABD ekonomilerinin hayati bir parçasıdır. İleride yapılacak herhangi bir anlaşmanın internet sektörünün ekonomiye ve topluma olumlu katkısını artırabilmesini sağlamak çok önemlidir. Bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmamızı sağlamak için önümüzdeki aylarda İngiltere ve ABD hükümetleriyle yakın çalışmaya hazırız. ”
İngiltere-ABD STA müzakerelerinin her iki ülkedeki gelişen dijital sektörlere nasıl fayda sağlayabileceği hakkında internet sektörü ilk kez ayrıntılı olarak konuştu. Ticaret görüşmeleri devam etmekte olup, her iki taraf da iki tur müzakere gerçekleştirmiştir.
İnternet şirketleri gelecekteki herhangi bir UK-US free ticaret anlaşmasının (FTA) aşağıdaki hükümleri içermesini öneriyor :
- Sınırlar ötesinde serbest bilgi akışı ve mahremiyetin korunması.İnternet sınırsız bir ortamdır ve elektronik bilgilerin hareketi neredeyse tüm küresel ticareti mümkün kılmaktadır. Sınır ötesi bilgi aktarma ve bilgiye erişim tüm ekonomik sektörler için kritik öneme sahiptir ve bilgi kısıtlandığında ekonomi ve ihracat zarar görür.
- Dijital hizmetlerin ayrım gözetmeyen muamelesi.Özellikle dijital hizmetleri etkileyen vergilendirme önlemlerinde yapılacak herhangi bir reform uluslararası olarak koordine edilmiş bir şekilde geliştirilmelidir.
- Aracı sorumluluk korumaları.Dijital güvenliği artırmaya yönelik politikalar göz önünde bulundurulurken, internet ekonomisinin işleyişi için hayati öneme sahip aracı yükümlülüklerin korunmasına zarar vermeyecek önlemlere dikkat edilmelidir.
- Yenilik odaklı telif hakkı.Daha fazla ihracatçı internetten mal ve hizmet ticareti yapmak ve bu yenilikçi uygulamaları bir dizi kullanmakla birlikte, dijital ortama uyarlanmış telif hakkı sınırlamaları ve güvenli limanlar tüm ekonominin büyümesi için daha da kritik hale gelmiştir.
- Küçük e-ticaret satıcıları için gümrük ve ticaretin kolaylaştırılması.İngiltere KOBİ’lerinin yüzde elli üçü şu anda çevrimiçi satış yapıyor ve tek bir trader’ın yaptığı her 1 £ için çevrimiçi olarak ortalama 0,69 £ geliyor. E-ticaret, internet destekli işletmelere dünyanın dört bir yanındaki müşterileri bulma olanağı vererek ticareti güçlendiriyor – bu nedenle iki ülke arasındaki gümrük kuralları bunun mümkün olduğunca basit olmasına izin vermelidir.
- Şifreleme, kaynak kodu veya dijital gümrük vergilerinin açıklanması yasağı.Bazı yabancı hükümetler, çevrimiçi hizmetlere karmaşık ve gereksiz lisanslama gereksinimleri getirerek pazar erişimini sınırlamaya çalışmaktadır. ABD ve İngiltere’nin şifreleme ve kaynak kodunun bütünlüğünü sağlamak için çalışması önemlidir; dijital iletimde gümrük vergisi bulunmaması; ve çevrimiçi hizmetlerin gereksiz bir düzenlemesi olmadığını.