Epsilon’un düzenlediği seminerde İnternet’te Finans İşlemleri, Leasing, Factoring ve Borsacılık yönünden ele alındı.
14 Aralık’ta İstanbul’da Epsilon çatısı altında düzenlenen seminerde, İnternet üzerinden gerçekleştirilen finans işlemleri değişik açılardan ele alındı. HP- TETA’dan Gökçe Yaraşan İnternet’in ortak dili ‘e-speak’ konusunda izleyenlere bilgi verdi. Veripark Genel Müdürü Özkan Erener de, dinleyicileri, Online Finansal Portallar hakkında bilgilendirdi. Özkan, bu portalların haber ağırlıklı teknik analiz içeren, kişiye özel içerik sunan, portföy oluşturmada kolaylık sağlayan, filtreleme ve e-Alerts özelliklerine sahip siteler olduğunu belirtti. Özkan şöyle dedi: “Bu portallar, bir finans uzmanı gibi çalışarak kişiyi ödemeler, aidatlar, sigorta gibi finansal angaryalarlardan kurtarıyor. Veritabanı ya da online başvurulabilen uzmanlar sayesinde finansal önerilerde bulunabiliyor. Portföy ve farklı bankalardaki hesapların takibini sağlıyor.” Özkan, internet bankacılığının dünyadaki başarılı örnekleri arasında Yahoo Finance, OnMoney.com, Motley Fool ve Smart Money’i gösterdi.
Veri Park’ın, E-Branch çözümü ile Türk kullanıcılara çeşitli bankaların İnternet bankacılığının tüm hizmetleri yanı sıra güvenli çözüm de sunduklarını ifade eden Özkan, E-Branch ile online sigorta satın alınabilmesinin, sigorta prim hesabı açılabilmesinin ve takip edilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Hisse senedi alım – satım, portföy takibi, fon alım-satım ve repo işlemlerinin de E-Branch ile gerçekleştirebildiğini sözlerine ekleyen Özkan, portalın kayıt işleri, ekstra güvenlik ve sanal topluluk özellikleri, otomatik kolaylaştırıcı işlemler, hesapların tek bir yerde toplanması ve gelişmiş “Push” teknolojisiyle dünya standartlarında hizmet sunduğunu vurguladı.
e-Sigorta Sınıfta Kaldı
Epsilon’dan Dr. Sedat Özkol’un “Kurumsal Toplumsal Sorumluluk Bağlamında Türkiye Finans Sektörü” başlıklı konuşmasının ardından, Engin Atatüre İnternet Bankacılığımızın ne durumda olduğunu özetleyen bir sunum gerçekleştirdi. 11 banka arasında yapılan araştırmaya göre, genel bankacılık işlemlerinde en başarılıdan en başarısıza kadar % 86’dan, % 31’e uzanan bir başarı oranımız var. Web bankacılığımızın batı standartlarında olduğunu söyleyebiliriz. WAP konusunda ise, 8 banka arasında yapılan araştırmada % 75’ten, % 17’ye kadar olan bir başarı yelpazesi var. Geçiş dönemi teknolojisi olarak niteleyebileceğimiz bu teknolojide de başarılı sayılabiliriz.
Aracı kurumlar arasında yapılan araştırmada da % 100 ile % 45 arasında değişen oranlarla aracı kurumların İnternet üzerinden yapılan işlemlerde oldukça iyi oldukları görüldü. Sigorta, leasing ve web factoring gibi konularda ise henüz istenilen seviyede değiliz
e-crm: Müşteri Memnuniyetinin Yeni Adı
SFS Şirketler Grubu Genel Müdürü Ercan Turan konuşmasında CRM odaklı Elektronik Sigortacılık Çözümleri konusunda bilgi verdi. CRM konusunda Türkiye’deki tek üretici şirket olan SFS’in iş politikası hakkında da bilgi veren Turan, yeni müşteri kazanmanın eski müşterilere oranla 6 kat daha maaliyetli olduğunu da belirtti. Müşteri sadakati için yapılan % 5’lik bir yatırımın sene sonundaki % 85’lere ulaşan karlara denk düşebileceğine değinen Turan, SFS’in bunları göz önünde bulundurarak servis verdiğini, SFS ürünlerinin de bu amaca uygun olarak tasarlandıklarını belirtti.
CRM’in her aşamasının müşteri hakkındaki tüm bilgilerin şirketin tüm birimleri arasında paylaşılması demek olduğunu belirten Turan; Stramar, Winsure ve Stramar Insurence entegrasyonunun e-CRM konusunda gerekli tüm talebi karşıladığını dinamik bir anlatımla izleyenlere ifade etti. Örnek olarak bir KASKO hesaplamasını gösteren Turan, normal sigortacılıkta bunun cevabının müşteriye günler sonra verildiğini, STRAMAR ile ise, tek butonla e-mail ya da fax-server aracılığıyla müşteriye hemen cevap verilebildiğinin altını çizdi.
Gelecek XML Üzerine Kurulacak
Günümüzün gözde teknolojilerinden XML’i konusunda faaliyet gösteren Software AG şirketinin Ürün Pazarlama Uzmanı Erdem Eraslan’ın tanıtımında geleceğin veri yönetimi dilinin XML olacağı belirtildi. XML’in en büyük avantajının ses ve video dahil her tip verinin yönetimine izin vermek olduğunun altını çizen Eraslan, Software AG’nin Tamino XML platformu ile güvenilir bir veri yönetim alternatifi sunduklarını ifade etti. Sistemde her işlemin tarayıcı (browser) ile yapılabildiğine dikkat çeken Eraslan, Tamino’nun tamamı ile XML işlemi yapabilen tek XMLveri tabanı olduğunu söyledi. Zira Tamino, herhangi bir çevirici kullanmadan XML verisi işliyor ve böylece performans oldukça artıyor. WAP entegrasyonu ile de kullanılabilen Tamino; yayın, telekomünikasyon, üretim, bilişim, eğitim, otomotiv, kimya, sağlık, yerel yönetimler gibi geniş bir yelpazede hizmet verebiliyor.