Microsoft.life’ta yayımlanan araştırmaya göre, hesap sahiplerinin değişik bankalardaki pek çok hesabı tek bir web sayfasında toplamasına ve bu hesaplar arasında işlem yapabilmesine imkan veren “Account Agregation” servisi, internet bankacılığı açısından bir “devrim” olarak görülüyor.
Account Agrregation’da çok sayıdaki finans kuruluşundaki hesap bilgileriniz alınıp tek bir web sayfasında kolay anlaşılır bir formatta birleştiriliyor, birbirleri arasında bağlantı kuruluyor, tüm mali durumunuz hakkında hızlı ve kolay şekilde fikir edinmenizi sağlayacak şekilde raporlar sunuluyor ve kazancınızı optimize etmek, harcamalarınızı azaltmak için gerekli adımlar atılıyor. Yani Account Aggregation katma değerli bir servis.
Account Aggregation’ın gelişimi
Microsoft’un 1997 yılında çıkardığı ActiveStatement sayesinde ise tüm bankalar basit bir web bileşeniyle müşterilerine aynı olanağı sunabildiler. 1999 yılında VerticalOne firması web’deki ilk Account Aggregation sitesini açtı ve günümüzdeki sistemin öncülüğünü yaptı. 1999-2000 yıllarında bu konuya hem büyük ilgi gösterildi hem de finans dünyasında Account Aggregation üzerine pek çok tartışma çıktı. Citibank’a bağlı myciti.com, onmoney.com, hatta Women’s Finance Network gibi siteler account aggregation hizmetleri sunmaya başlamıştı. Tüm online hesaplarınızın kullanıcı isim ve şifrelerini bu sitelerin eline teslim edip, karşılığında bu sitede tüm hesaplarınızı görebileceğiniz web sayfası için tek bir kullanıcı ismi ve şifre temin ediyordunuz.
Peki, bankanızla veya borsa aracı kuruluşunuzla bu site mi temasa geçiyordu? Hayır, onlar da VerticalOne, Yodlee, PayTrust, Corillian gibi bu işe öncülük eden ve aggregator adı verilen üçüncü kuruluşlardan bu hizmeti alıyordu ve sizden aldığı kullanıcı ismini ve şifreleri onlara veriyordu. Bu durum önceleri çeşitli tartışmalara yol açtı ve Account Aggregation giderek gelişti, yollar kat etti.
2000 yılı ortalarına gelindiğinde Account Aggregation’ın yıldızı parlıyordu. Yahoo! Finance’in bir Account Aggregation servisi açmasıyla sistemin bilinirliği arttı, katma değerli işlerle gerek hesap sahipleri, gerek finansman kuruluşları için avantaj sağlayabileceği görülmeye başlandı; bankalar birer birer Account Aggregation hizmetlerinden yararlanmak için VerticalOne, Yodlee gibi firmalara başvurmaya başladılar. ABD bankaları arasında teknoloji açısından en güçlü banka olan Wells Fargo, VerticalOne ile anlaşma imzalayarak Account Aggregation’a adım atan beşinci banka oldu. Yodlee ile anlaşan Chase Manhatten Bank chase.com sitesini, Citigroup ise MyCiti.com’u kurdu. Kanada’da da Royal Bank of Canada gibi bankalar bu işe adım attılar.
VerticalOne CEO’su Gregg Freishat
VerticalOne CEO’su Gregg Freishat’a bu ani değişimin nedeni sorulduğunda, şöyle cevap veriyordu: “Bankalar başta karşı çıktılar, çünkü Account Aggregator’lerin kendi web sitelerindeki trafiği çalacağını düşünüyorlardı. Bir bankanın online stratejisi web sitesine aldığı hiti artırmak mıdır, yoksa bir müşteriyi internette bulup onunla etkileşime geçmek midir? Artık gerçek hedefin ikincisi olduğunu anladılar.”
VeriPark, Çözüm Ortağı
Yüksek teknolojileri kullanarak finans sektörüne yönelik başarılı uygulamaları ile tanınan Microsoft Çözüm Ortaklarından VeriPark, 2001 yılı ortalarında ‘account aggregation’ konusunda Türkiye’de ilk defa bir çalışma başlattı. Geçtiğimiz dönemde “Veribank” adı altında bir account aggregation projesi olarak son derece başarılı bir örnek uygulama yaratıldı.
Veribank uygulaması, bir müşterinin değişik bankalardaki tüm hesaplarını tek bir web sitesinden görebilmesini hedefliyor. Bu sistem aynı zamanda bu hesaplar arasında transaction’ların yapılmasını da sağlıyor. Ancak bir portal söz konusu değil. Finans portal’ları da bu uygulamayı kullanabiliyor, ama bu sistemi ağırlıklı olarak finans kurumları, bankalar, aracı kurumlar tercih ediyorlar.
Veripark, AA çözümü Veribank’ı Microsoft platformunda geliştirdi. Microsoft’un .Net vizyonu dolayısıyla sunduğu .Net Server serisinin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten firma yetkilileri, sistemin Microsoft Advanced Server 2000 üzerinde çalıştığını belirtiyorlar. En önemli özelliğin işletim sistemi içinde gömülü halde bulunan component services mimarisi olduğunu da ekliyorlar.
Account Aggregation’ın kullanıcıya faydası
Finansal kurumlara faydaları
Söz konusu olan katma değerli bir Account Aggregation servisi ise bir banka için Account Aggregation çok daha büyük bir boyut kazanıyor. Çühkü hesap sahipleri gerçekten zaman ve para kazancı sağlayan, daha rahat kullanılan böyle bir hizmetle karşılaştıklarında çok büyük ilgi gösteriyorlar. Bu da “müşteri sadakati”ni perçinliyor, hatta vazgeçilmez kılıyor. Bu yolla bankalar ürün ve hizmetlerini çok daha hızlı bir şekilde pazarlayabiliyorlar, çünkü güçlü oldukları hizmeti büyük bir pazarlama yatırımı yapmaksızın kolayca öne çıkarabiliyorlar. Ayrıca çeşitli lojistik nedenlerle kullanılmayan hesapların göz önüne gelmesi ve tekrar kullanılır hale gelmesi de sağlanıyor.
Account Aggregation, endüstri analistlerince finans sektörünü canlandıracak ve hızlandıracak bir faaliyet olarak görülüyor. Ancak Account Aggregation servisinin mevcut sistemle tam entegre olması, kullanıcıların birkaç tıklama ile hesaplarını bu servise aktarabilmeleri gerektiği de belirtiliyor.