HP Türkiye, 30 Ocak’da “İnternet Veri Merkezleri” ve yeni iş modelleri hakkında yarım gün süren bir seminer düzenledi. Yurtdışından uzman yöneticilerin de katıldığı seminer, HP Türkiye Genel Müdürü Aysel Özal’ın açılış konuşmasıyla başladı.
HP E-Services İş Birim Müdürü Basile Dimitriou, “HP E-Services Vizyonu” başlıklı sunumunda, kişilere istedikleri an, istedikleri yerden kişisel cihazlarına ulaşma olanağı yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu kapsamda, herhangi bir işin, değerin ya da sürecin net üzerinden bir servis olarak sağlanmasını amaçladıklarını belirten Dimitriou, kişiye gereken e-services hizmetlerinin kesintisiz bir internet altyapısı üzerinde çalıştığı ve kişisel bilgi cihazlarına aktarıldığı bir ortam yaratmaya çalıştıklarını da aktardı. Dimitriou ayrıca, internet çağının yeni trentleri, “Kullanıma Dayalı Uygulamalar, Yeni E-Services Portalları ve E-Speak Teknolojisi” konularında da bilgi aktardı.
Fiziksel Ortam
HP İş Geliştirme Müdürü Gary Bousted, “IDC ile ilgili Fiziksel Ortam Konuları” adlı sunumunda, bir internet veri merkezi ortamının kurulum aşamalarını ve HP’nin bu sürece olan katkılarını aktardı. HP’nin gerekli fizibilite çalışmalarını yaptığını, gereken testleri uyguladığını, konsept ve çalışma çizimlerini hazırladığını, maliyet ve bütçe hesaplarını yaptığını, yer seçimiyle ilgili danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra detaylı tasarım ve mühendislik hizmetleri de sağladığını, proje yönetimini ve kurulumunu gerçekleştirdiğini, gereken yer değişikliklerini ve güç aktarımlarını ayarladığını ve bakım hizmetlerini verdiğini belirtti.
Finansal destek
HP Türkiye Teknoloji Finans Program Müdürü Tulga Eroltu ise yüzde 50 oranında HP ürünlerinin kullanıldığı projelere çeşitli finansal modeller ve kolaylıklar sunduklarını anlattı. Taksitli satış ve kiralama yöntemleri ile bu ikisinin kombinasyonundan oluşan HP’nin çeşitli finans modellerini tanıtan Eroğlu, “Amacımız, HP ürünlerini tercih eden kurumlara, ödeme kolaylıkları sağlamak. Projelere bağlı olarak, geri ödemelerde alternatifler sunuyoruz. Bazı durumlarda, yatırımın geri dönme, kazanç sağlama oranları da dikkate alınabiliyor” dedi.
Veri Depolama ve Yedekleme Sorunu
HP İş Geliştirme Müdürü Barbaros Özdemir ise, internette veri depolama ve yedeklemeden kaynaklanan sorunların artacağına dikkat çekerek, “ASP ve SSP modellerinde büyüme her üç ayda iki kat. Bu da, bilgi kaybı ile birlikte performans ve yeterli eleman sorununu gündeme getirmekte” dedi.
SSP iş modelleri konusunda HP’nin Private Enterprise Utilitres, Public Commercial PC Utilitres, Public SMB Utilitres, Public Enterprise Utilitres, Remote Restaration Services gibi çözümleri bulunduğunu anlatan Özdemir, SSP olarak bu yatırımları kurmanın, sabit masrafları azaltması, yönetim ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlaması açısından doğru seçim olduğunu belirtti.