İnternet Breakfast forumlarının 4.’üncüsünü 2 Temmuz’da Crea World’de gerçekleştirdik. Size bazı notları iletmek istiyorum.
Toplantının dört konuşmacısı vardı. Internet Yayıncılığını temsilen Ntvmsnbc’den Levent Kadagan, Internet Hukukunun Avukat tarafını temsilen Av.Fikret İlkiz, Savcı tarafını temsilen İstanbul Basın Savcısı Cevat Özel ve Siyasetçileri temsilen de Uluç Gürkan.
Levent Kadagan, bir haber portali olmanın sorunlarını anlatırken, bizlere İnternet konusunda hukuki düzenlemelere gerçekten ihtiyacımız olduğunu hatırlattı.
Av.Fikret İlkiz, Coşkun Ak Davasının avukatı olarak, hala sürmekte olan bu dava hakkında, hukuksal açıdan uygun olamayacağı için yorum yapmaktan kaçınırken, RTÜK kanunu içindeki İnternet ile ilgili olabilecek tüm maddeleri sıraladı ve yorumladı. Çok yararlı bilgiler verdi.
Savcı Cevat Özel, RTÜK içindeki basını ve internet’i ilgilendiren konularda hukuki açıdan yorumlarını iletirken, Savcılık olarak, İnternet üzerinde işlenen suçlarla ilgili dava açıldığında, sorumlu bulmakta sorun yaşadıklarını iletti. Bu kişisel hakları hakkında şikayette bulunan bir şahıs da olabilir, hacker tarafından zarara uğratılmış E-ticaret sitesi de olabilir şeklinde örnekleme yaptı.
DSP Milletvekili Uluç Gürkan ise, Milletvekillerinin İnternet’in somut yararları hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğini söyleyerek, RTÜK kanununa olumsuz oy veren tek milletvekili olduğu halde, konuya sadece medya sahipliği açısından yaklaşmış olduğunu,internet konusunda yeterince bilgilendirilmediğini ortaya koydu.
Forum’un ikinci bölümünde ise, katılımcılar düşüncelerini iletti ya da konuşmacılara sorular sordular.
Bütün bu konuşmaların içinde aldığımız önemli bir kaç mesaj vardı.
1. İnternet camiası, İnternet’in ne olduğunu, Türkiye’ye neler kazandıracağını tam olarak anlatmayı başaramamış gözüküyor.
2. Hukuk Camiası, Savcısı, Hakimi ya da Avukatları ile İnternet’in farkındalar ve üzerinde çalışıyorlar.
3. İnternet Endüstrisi Hukuk Düzenlemelerini istiyor ve bekliyor. Ancak bu RTÜK kanunu içine sıkıştırılan tarzda sansür zihniyetinin ötesinde e-ticaretinden, telif haklarına, digital imzadan kişisel haklara uzanan bir dizi.
Toplantıda üzerinde durulan bir konu da “İnternet ve Hukuk” adlı çalışma grubunun fonksiyonu üzerinde idi.
Hatırlayacağınız üzere, bu grup 1.Hukuk Forumu öncesi kuruldu. Amacı, “İnternet Kanunu” konusunda bir THINK TANK olarak çalışmak ve politikacılara “Internet Camiasının nasıl yönetilmek istendiğini” anlatmak. Bu konudaki notları ilgili sayfada bulabilirsiniz. https://turk-internet.com/haber/panel/yazieditleme.php3?yaziid=2101
Toplantıda üzerinde birleşilen bir husus da Av.Fikret İlkiz’in üzerine basarak söylediği şu sözlerde gizli “Haklarımıza sahip çıkamıyorsak, savunamıyorsak, şikayet etmeye de hakkımız yok demektir”. Ne yazık ki, toplumumuzda tepkisizlik en önemli sorunlardan birisi. RTÜK kanunu Meclisde iken mail listeleri “İnternet’in özgür olduğu” konusunda maillerle dolu idi. Cumhurbaşkanı veto edip, meclise geri gönderildikten itibaren “hukuk konusu unutuldu”. Bir sonraki hatırlama herhalde Ekim ayında. Meclis tekrar konuşmaya başlayınca olacak.
Milletvekili Uluç Gürkan’ın belirttiği gibi, Sivil İnisiyatif çok önemli. Bu nedenle sizleri “Internet ve Hukuk Çalışma Grubuna bekliyoruz”. Gelin ve çalışın. İnternet’in düzgün bir şekilde şekillenmesi için herkese büyük iş düşüyor. Yaz aylarının rehavetine kapılmadan, çalışmak gerekiyor.
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?