İnterpro Bilişim Ödülleri sahiplerini buldu. Yarışmaya bu yıl 12 kategoride 152 proje başvurdu, 47 proje finale kaldı. 10 yıldır dağıtılan İnterpro Bilişim ödüllerinin, bu yıl şirketler yerine, projelere verilmesi dikkat çekti. Birbirinden güzel projelerin katıldığı yarışma, oldukça çekişmeli geçti.
İnterpro Bilişim Ödülleri, 4 Mayıs 2001 tarihinde İş Bankası Kuleleri’nde düzenlenen törende sahiplerini buldu. Ödül töreni, Piyanist Sergey Gavrilov eşliğinde tenor Hüseyin Likos ve soprano Özlem Soydan’ın söylediği Opera’dan Aşk Şarkıları ile başladı. İnterpro Genel Müdürü Zafer Kurdakul ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın yaptığı açılış konuşmalarının ardından ödüller dağıtıldı.
12 ayrı katagoride dağıtılan ödüller, sırasıyla şu projelere verildi:
1. Yılın Bütünleşik Bilgi Teknolojisi Projesi Ödülü Gümrüklerin Modernizasyonu Projesi: KoçSistem.
2. Yılın Yazılım Projesi Ödülü: TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Bilgi Sistemleri Projesi ile Meteksan Sistem – Tepe Teknoloji.
3. Yılın Veri İletişim Projesi Ödülü: Sabancı Üniversitesi Kampüs Network Projesi ile I-BİMSA.
4. Yılın Bütünleşik Telekom Projesi Ödülü: Turkish Internet Exchange Projesi ile Comnet.
5. Yılın Bilişim Ürünü Ödülü: Smartmeter Akıllı Su Sayacı ve Abone Yönetimi Sistemi Projesi ile Smartmeter.
6. Yılın Internet Projesi Ödülü: Neokanal.com Projesi ile Sanalnet.
7. Yılın Hizmet Ödülü: VestelNet Hizmetleri Projesi ile VestelNet.
8. Yılın Uluslararası Başarı Ödülü: Türk Yunan Bilgi Toplumu Forumu Projesi ile Türkiye Bilişim Vakfı.
9. Yılın Topluma Hizmet Ödülü: Smartmeter Akıllı Su Sayacı ve Abone Yönetimi Sistemi Projesi ile Smartmeter.
10. Yılın Pazarlama Kampanyası Ödülü: Superonline e-pack Türkiye’nin İlk Kontrollü Erişim Paketi Projesi ile Superonline.
11. Yılın Girişimcisi Ödülü: Crea-World Projesi ile Ericsson.
12. Yılın Ar-Ge Çalışması Ödülü: GVZ Ses Tanıma ve Ses Sentezi Teknolojileri Projesi ile GVZ.
İnterpro Genel Müdürü Zafer Kurdakul
Ödül töreninde konuşan İnterpro Genel Müdürü Zafer Kurdakul, “Günümüzün olağanüstü koşullarında hedefimiz, bilişim profesyonellerinin başarılarını toplum ile paylaşarak değerini arttırmak ve sektöre moral vermektir. Olağanüstü koşullar, nefesimizi tıkayan gelişmeler. Türkiye’de taşlar yerinden oynamıştır. Artık hiçbir şey, 2001 yılı başındaki konumuna dönmeyecektir. Maddi ve manevi çok kayıplar verilmiştir ve verilmeye devam edilecektir. Ama değişim süreci başlatılmıştır. 2002 yılı başında zorlanmış, yaralanmış ama temel sistem sorunlarını halletmiş, amaçlı, ümitli, inançlı, istekli, saygılı ve güvenli bir toplumda yaşamak ve mücadelemize devam etmek istiyorsak üzerimize düşen görevleri, kendimiz, kurumumuz, toplumumuz ve ülkemiz için yapalım” dedi.
Değişimin, mevcut kuralların ve alışkanlıkların yıkılması ve yeniden şekillenmesi olduğunu söyleyen Kurdakul, bunun için geniş katılım ve kabul görmesi gerektiğinin altını çizdi. Türk Bilişim sektörünün, her yıl giderek yükselen temposu ile ekonominin ve sosyal kalkınmanın taşıyıcı elemanlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Kurdakul, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin gündemini oluşturan değişim ve dönüşüm çalışmalarında bilişime her zamankinden fazla görev düştüğüne inanmaktayız. Kamunun küçültülmesi, verimliliğin artırılması, şeffaflığın sağlanması, eğitimin en uzak yurt köşelerine kadar götürülmesi, devletin vatandaşına eşit ve hızlı hizmet vermesi, uluslararası rekabette bilgili ve avantajlı olmamız, ulusal güvenlikte güçlü ve atik olmamız, hedefimiz Avrupa Birligi’nde saygın bir yer almamız için bilişim ürün ve hizmetlerinin yeterli ve etkin kullanımı gerekmektedir. Değişim artık başladı. Her sektörde, her kesimde yayılıyor. Bilişim sektörünün de bundan nasibini alması gerekiyor. Önce kendini, sonra etrafını değiştirmeli. Verimliliği, katma değer artışını, dış pazarlara açılımı, teknoloji üretimini, yaratıcılığı ve girişkenliği öncelikli başarı faktörleri olarak kabul etmeli ve uygulamalı.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncay Özilhan
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncay Özilhan ise siyaset, ekonomi ve bilişim konularını içeren bir yelpazede konuştu. Yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Özilhan, Türkiye’nin yalnız geleceği açısından değil, bugünün zorluklarının aşılması için de Türkiye’nin yeniden yapılanması gerektiğini belirtti. Özilhan, şöyle konuştu:
“Etkili ve verimli üretim, hizmet ve yönetim için Türkiye’nin çağdaş kafa yapısına sahip yöneticilere ihtiyacı var. Ancak mevcut seçim sistemi değişmedikçe, ülkenin gelişimini sağlayacak kişiler Meclis’e gelemez. TÜSİAD olarak seçim sisteminin değişmesi gerektiğini söylediğimizde, bunun sırası olmadığı şeklinde tepki gösteriliyor. Ancak, yeniden yapılanma için öncelikle seçim sistemi değişmeli, partilerin sahip olduğu anti-demokratik yapı son bulmalı. Türkiye’nin ihtiyacı olan bilgi ve yeteneği edinmek, bilişim ve iletişim teknolojilerinin yaygın biçimde kullanması için, çağdaş kafalar tarafından yönetilmemiz gerekiyor.”