Araştırma şirketi IDC’ye göre, İsveç hala dünyanın bilgi eğilimli toplumlu. İsveç’ten sonra gelen Norveç ve Finlandiya da ABD’yi dördüncü sırada bırakıyorlar.
Bu sonuçları meydana getiren ölçüm sistemi, bu ülkelerin insanlarının bilgi teknolojisini kullanma olanağı ve yeteneği değerlendirerek yapıldı. Bu çerçevede bilgisayar, bilgilendirme, internet ve toplumsal altyapılar göz önüne alındı.
2001 IDC/Dünya Bilgi Çağı Toplumu Endeksi’ne (ISI) göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin bilgi altyapısı, dünya sıralamasında dokuzuncu. ABD’nin toplumsal altyapısı ise, dünya sıralamasında 17’nci.
Altyapı bileşenlerinden herbirisine, bilgi teknolojisindeki tesirinin kapsamlılığına belirli ağırlık verildi.
IDC’nin araştırma şefi John Gantz: “2000 yılında internetin yaklaşık 100 milyon yeni kullanıcısı vardı. Öneminden ve büyümesinden ötürü, bu yılki sıralamayı ouştururken internet bağlantılı ISI bileşenine ağırlık vermek zorunda kaldık.” dedi.
İnternet altyapısında en yüksek skoru elde eden ülkeler İsveç, Singapur ve Avustralya oldular. Burada da ABD, listede daha aşağılarda, 10uncu sırada kaldı.
Gantz: “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok insanın halen internet erişimi yok ve bu ülkenin toplam ISI derecesini düşürüyor.” dedi.
En güçlü bilgi altyapısı olan ülkeler de Tayvan, Hollanda ve Danimarka olurken; en güçlü toplumsal altyapıya sahip ülkeler, Norveç, Hong Kong ve Japonya oldu.
ABD, en büyük skorunu, bilgisayar kategorisinde elde ederek, bilgisayar altyapısında dünyanın en güçlü ülkesi oldu. Singapur ve Avustralya da ikinci ve üçüncü oldular.
Ganz, bilgi toplumunun getirilerinden, eksiksiz yararlanmak için, ülkelerin bu dört alanda da güçlü olmaları gerektiğinin altını çizdi. İşte bu yüzden, İskandinav ülkeleri, bilgi teknolojisi devriminin tadını çıkarmak için en iyi konumda bulunuyorlar.
İngiltere’ye gelince, araştırmacılara göre, İngiltere, güçlü göstergelere sahip. En başta muazzam başarılı olduğu cep telefonu endüstrisinde. İngiltere, 2000 yılında ISI derecesini 12’ncilikten, 6’ncılığa yükseltti.
Raporun tamamını edinmek için “Bilgi Toplumu Endeksi (ISI) 2001 Trendleri ve Sıralamaları” idc.com adresinden, IDC ile doğrudan temas kurabilirsiniz.
(Çeviren: Burçin Aydoğdu)