• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa ARAŞTIRMA

İşletmeler Arası Bağlantılar İnternetten 10 kat Hızlı Büyüyecek

2 Ekim 2018
-ARAŞTIRMA, Hosting - Veri Merkezi, İnternet Erişimi
0
İşletmeler Arası Bağlantılar İnternetten 10 kat Hızlı Büyüyecek
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Dijital dönüşüm, hangi sektörde olursa olsun dünyanın her yerindeki tüm şirketler için önem kazanıyor. Bu gerekli dönüşümün bir parçası olarak, kişilerin, yazılımların ve dağıtık lokasyonlarda hiç olmadığı kadar hızlı veri üretmesi ve tüketmesi bazı uyumsuzluklara yol açıyor. Bu da entegrasyon sorunlarını çözmek isteyen işletmeleri, kendi aralarında özel ve doğrudan Ara Bağlantıları kullanmaya yöneltiyor.

Dünya genelindeki veri trafiği akışını analiz eden ve Equinix tarafından her yıl yayınlananGlobal Ara Bağlantı İndeksinin (“GXI”) ikincisine göre, Ara Bağlantı; yani önemli iş ortakları arasındaki doğrudan özel trafik alışverişi, şirketlerin günümüzün dijital dünyasında faaliyet göstermesinin temel yöntemi haline geliyor. Bu yöntem için sağlanan Ara Bağlantı Bant Genişliğinin, 2021 yılına kadar geçtiğimiz yılın tahminlerini önemli ölçüde aşarak saniyede 8.200+ Terabit (Tbps) kapasiteye, yani yıllık 33 Zetabayta (ZB) karşılık gelen veri alışverişine yükselmesi ve internet trafiğinin öngörülen kapasitesini ona katlaması tahmin ediliyor1. Bu da, global IP Trafiği için öngörülen %26 yıllık bileşik büyüme hızının (CAGR) neredeyse iki katına eşit olan %48 oranında beş yıllık CAGR gibi önemli bir büyüme hızı anlamına geliyor.

Bu Ara Bağlantı trendi, Türkiye’deki değişen iş ekosistemlerinde de görülmekte olup, ankete katılan BT liderinden %62’si Ara Bağlantıyı, işletmelerinin varlığını sürdürmesi için kilit öneme sahip bir unsur olarak değerlendirirken, %83’ü Ara Bağlantının işletmelerine rekabetçi bir piyasa avantajı sağlayacağını düşünüyor.[1]

Equinix Türkiye Ülke Müdürü Mehmethan Şişik:

“Türkiye, piyasada devrim yaratacak bir dijital dönüşüm sürecinden geçiyor. İşletmeler, bu dönüşümün bir parçası olmak ve bu pazarda başarılı olmak için yenilikçi yaklaşımları takip ediyorlar. Türkiye’de yapılan anket ve GXI araştırma sonuçları, Ara Bağlantı yaklaşımının şirketlerin mevcut performanslarını artırmaları ve yeni iş fırsatlarını yakalamaları için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İşletmelerin, piyasaya erişimleri yaygınlaştıkça ve yeni coğrafyalara açıldıkça Ara Bağlantının önemi daha da artmaktadır. Buna ek olarak Ara Bağlantı, finans yöneticilerinden tedarikçilere kadar önemli tüm iş ortakları ile doğrudan gerçekleştirilen veri alışverişlerini; müşterilerle üst seviyede gerçekleştirilen bağlantıların yanı sıra çalışanları da kapsayan güvenilir ve gelişmiş bir bağlanabilirliği de kapsamaktadır.

Türk şirketleri, günümüzün dijital çağındaki dönüşümde rekabet edebilmek için “Ara Bağlantı Bant Genişliğini” anlamalı ve geliştirmeliler. Bunu yapabilmek için de işletmelerin BT platformlarını yeniden inşa etmeleri gerekmektedir. Equinix, hem birden çok Bulut Hizmeti sağlayıcısına yakınlık sunarak hem de önemli sayıda endüstri katılımcı kitlesini belirli bir merkezde birbirine bağlayarak bu süreci desteklemektedir. Bu ve diğer hizmetler, işletmelere performanslarını iyileştirme, kullanıcı memnuniyetlerini artırma ve operasyonel maliyetlerini azaltma olanağı vermektedir.”

derken, Equinix, Inc. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sara Baack, konu hakkında şunları söylüyor:

“Önemli makroekonomik, teknolojik ve yasal trendler birleşerek, her zamankinden daha karmaşık ve riskli bir dönem yaratıyor. Bu durum ise fiziksel ve dijital dünyaları birleşmeye zorluyor. Global Ara Bağlantı İndeksinin ikincisi sayısına göre, geleneksel bağlantılar günümüzün işletmelerinin zorlu gereksinimlerini karşılamadığından, şirketler artan dijital gereksinimlerini çözmek için Ara Bağlantı yoluyla önemli iş ortakları arasında direkt bağlantı kuruyor.”

Geçtiğimizyıl Ara Bağlantıların artmasınısağlayan ve gelecekteki artışında da etkili olacak bazı önemli makroekonomik, teknolojik ve hukuki trendler ise şunlardır:

  • İşletmelerin Dijital Dönüşümü, değer yaratmak için kişiler, nesneler, konumlar, bulut ve veriler arasında gerçek zamanlı etkileşim ihtiyacını artırmaktadır. 2021 yılına kadar global gayrı safi milli gelirin en az %50’si dijitalleşecek ve dijital olanaklarla geliştirilmiş teklifler, faaliyetler ve ilişkiler sayesinde her sektörde büyüme görülecek2.
  • Siber Güvenlik Riski, şirketlerin dijital tehditleri azaltmak amacı ile özel veri trafiği alışverişlerini halka açık internetten özel ağlara kaydırması ve bu yolla daha çok bilginin daha az sayıda noktadan paylaşılması Ara Bağlantı talebini artırmaktadır. Büyük ölçekli siber güvenlik ihlalleri, günümüzde dünyayı bekleyen en ciddi risklerden birisidir. 2021 yılına kadar, siber güvenlik ihlallerinin dünya genelindeki maliyetinin 6 trilyon Amerikan dolarına ulaşması öngörülmektedir3.
  • İş Ekosistemlerinde görülenmüşteri, iş ortağı ve çalışan çeşitliliğinde bir artış yaşanması ile birlikte dijital ekosistemlerin ve Ara Bağlantıların buna uyum sağlamasını gerekmektedir. 2021 yılına kadar, çeşitli aracılar kullanan kuruluşların sayısının iki kattan fazla artması ve kuruluşun asıl sektörünün dışındaki sektörlerle de kurulan aktif ilişkilerinin yaklaşık üç katına çıkması öngörülmektedir4.
    • Ağ Optimizasyonu– kullanıcılar ve hizmet uygulamaları arasındaki mesafeyi kısaltması
    • Hibrit Çoklu Bulut–birden fazla bulut ve özel altyapı arasında bağlaması ve trafiği ayrıştırabilmesi
    • Dağıtık Güvenlik– dijital temas noktalarında güvenlik kontrollerinin uygulanması ve birbirine bağlanması
    • Dağıtık Veriler– gerekli noktaların birbirine bağlanması ve veri analizini kullanıcıların yakınında uygulanması

Türkiye’nin dijital iş dünyası dönüşümü ve değişen iş ekosistemleri Ara Bağlantıyı içermekte olup, ankete katılanların %80’i, “her şeyin ağa bağlı olması” yönünde devam eden eğilimin kuruluşları daha başarılı hale getireceğini kabul ederken, %50’si müşterilerin ve diğer kullanıcıların çevrimiçi deneyiminin iyileştirilmesini öncelikli gördüğünü ifade etmiştir.[2]

Dijital değer yaratmak için, şirketlerin kişiler, nesneler, konumlar, bulut ve veriler arasındaki iş akışlarını daha stratejik bir biçimde birbirine bağlayarak gerçek zamanlı etkileşimleri desteklemesi gerekecektir. GXI’ın ikinci sayısında dört çeşit Ara Bağlantı kullanım senaryosu5ile bir BT olgunlaşma modeli belirlenmiştir. Birlikte ele alındığında, bu kullanım senaryoları, günümüzün iş dünyası için dijitalleşmeye hazır bir altyapı oluşturur.

Öne Çıkan Konular/Önemli Bilgiler

  • GXI, Ara Bağlantı Bant Genişliğindeki artışın, dünyanın farklı bölgelerinde nasıl hız kazandığına ilişkin bölgesel farklılıklar konusunda önemli bilgiler sunmaktadır.
  • Tüm kategoriler içerisinde en öne çıkan işletmeler ile bulut ve BT hizmet sağlayıcıları arasındaki Ara Bağlantı kategorisidir. Bu kategorinin işletmeleri yeni dijital hizmetler oluşturma ve mevcut iş yüklerini üçüncü parti bulut platformlarına taşınmasına 2021’e kadar yıllık %98 artış göstereceği öngörülmektedir.

Ankete katılan Türk işletmeler bulut hizmetlerinin temel özelliklerini vurgulamış olup, katılımcıların %88’i, çalıştığı kuruluşun özel veya genel bulut hizmetleri temel düzeyde kullandığını vurgulamış olup, %61’i ise çalıştığı kuruluşun buluta ek iş uygulamalarını taşımasının muhtemel olduğunu bildirmiştir.[3]

Global Ara Bağlantı İndeksi Nedir?

Equinix tarafından her yıl yayınlanan Global Ara Bağlantı İndeksi, Ara Bağlantı Bant Genişliğinde, yani dağıtık BT ağları arasında akan veri trafiğini ölçerek ve büyüm tahminleri sunarak işletmelere önemli bilgi ve öngörüler sağlar. Ara Bağlantı kadar büyük öneme sahip olan bir diğer husus da dijital faaliyetlerin nasıl yürütüldüğünün ölçümü konusudur. Global Ara Bağlantı İndeksi, Ara Bağlantı büyümesi ve erişiminin 2021 yılında nasıl gerçekleşeceği konusunda sektörde ilk kez yapılan tahminlerle bu durumu değiştirmektedir. Rapor, dünya genelinde operatörden bağımsız veri merkezlerini kullanarak binlerce işletmenin BT altyapı mimarisini analiz eden analiz eden bir piyasa referansı işlevi görmektedir. Bu veriler, yerel ve bölgesel (makroekonomik trendleri, pazar demografisini ve sektör yoğunluklarını içeren) pazar verileriyle dijital işletmelerin ana taleplerini şekillendiren ve dijital iş dünyasının dönüşümünün büyümesini tahmin etmek üzere bir ağırlıklı çarpan belirlemek için kullanılır.

 

1. Cisco – “Görsel Ağ İndeksi”, 2017

2. IDC FutureScape: Dünya BT Sektörü 2018

3. Siber güvenliğin geri kazanılması: siber saldırılarla yüzleşmeye hazırlanırken, EY, 2017

4. İş Ekosistemleri Ekonominizden Faydalanmak: Gartner, 2017

5. Dört ara bağlantı kullanım senaryosu kategorisi, dünya genelinde 1.800’den fazla sektör uygulaması analiz edilerek geliştirilmiş, IOA®Bilgi Tabanında belgelenmiş ve BT çalışanları ve sektör uzmanları tarafından doğrulanmıştır.

Etiketler: Ara BağlantıBilgiCAGREquinixGlobal Ara Bağlantı İndeksiGXIMehmet ŞişikSara Baack

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Bölgesindeki Hakaret Davalarını Geri Çekti mi?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.